02.01.2007
Kun lähdetään läpikäymään vuoden 2006 musiikkitapauksia, on yksi tietenkin ylitse muiden: Lordin (ja Suomen) euroviisuvoitto sai äänestyksessä niin paljon mainintoja, että mikään muu missään kategoriassa ei tämän kanssa pystynyt kilpailemaan. Toinen odotettu erottuja oli suomirockin peruskiven Juice Leskisen kuolema. James Browniakin jäätiin kaipaamaan, ja joku haikaili (Guns n´Rosesin ikuisuusprojekti) Chinese Democracyn perään.
Varsinaisissa artistikategorioissakin hyvin pärjännyt Risto (kuvassa) sai useita mainintoja myös vuoden tapauksena. Ilmiöinä esiin nousivat lisäksi PMMP ja HIM:in Amerikan kultalevy. Sen sijaan ulkomaisen musiikkitarjonnan tylsyyttä kotimaiseen verrattuna päiviteltiin: liikaa hehkutettuja pettymyksiä ja vanhojen kaavojen toistoa. Toisaalta Antti Tuiskun tuplaykkössija sekä animaatiohahmojen levytykset saivat kielteistä huomiota; miksi suomalaiset kuuntelevat paskaa, vaikka niin paljon hyvääkin on tarjolla?
Festivaaleista Sauna Open Airin saamien positiivisten mainintojen määrä varmisti sen, että Suomessa on tilausta vielä yhdelle suurelle metallifestivaalille - ainakin jos jatkossakin saadaan Iggyjä ja Dee Snidereita. Monsters of Popista pidettiin myös, joten tamperelaisilla on syytä tyytyväisyyteen. Muualla maassa oli nautittu Riemufestivaalin syyskiertueesta ja Ruisrockista. Provinssirockistakin pidettiin, mutta sitä syytettiin myös tylsistymisestä ja kaupallistumisesta. Ja joku jaksoi olla käärmeissään Tuska Open Airille metallimessuun osallistumisesta.
Keikkataivaankin tähti oli selvästi Risto, jonka esiintymisistä useat keräsivät mainintoja, mutta myös PMMP ja Stam1na (kuvassa) olivat sytyttäneet. Lisäksi suurelle yleisölle tuntemattomaksi jäänyt Pakastettu Anoppi heitti ilmeisen mieleenjäävän keikan Haapaveden Pub Marjuskassa "skotlantilais-suomalaiselle yleisölle". Ulkomaanelävien kohdalla äänet hajosivat laajemmin, eikä selvää hittiä erottunut. Hehkutettu Toolkin sai yllättäen vain pari ääntä, joista yhdessä todettiin keikan olleen "kuulemma" hyvä.
Ylipäätään kaikkia äänestyskategorioita leimasi äänien hajoaminen pitkin maita ja mantuja. Kun joka sarjassa äänet jakautuivat lähes sadan nimen kesken, erottuivat voittajat varsin pienillä luvuilla. Hieman yllättävää oli esimerkiksi Rumban kriitikkopollissa erinomaisesti pärjänneen Lapkon jääminen täysin ilman ääniä kaikissa mahdollisissa kategorioissa. Alla toimituksen ja lukijoiden äänet on koottu yhteen kärjen kirkastamiseksi. Ja ainoa kohta, jossa näiden ryhmien äänet erosivat merkillepantavasti toisistaan oli Muse, joka sai sekä bändi- että albumikategoriassa kaikki mainintansa toimituksen edustajilta.
Vuoden kotimainen artisti:
1. Jarkko Martikainen (kuvassa) (7 ääntä)
2. Samae Koskinen (5)
3. Risto Ylihärsilä (4, ja kaksi ääntä "Ristolle")
Tommi Liimatta (4)
5. Tuomari Nurmio (3)
Joose Keskitalo (3)
Vuoden kotimainen yhtye:
1. Risto (7 ääntä, ja kaksi artistikategoriassa)
PMMP (7)
3. Jolly Jumpers (6)
Magenta Skycode (6)
5. Amorphis (5)
Lordi (5)
Mokoma (5)
Stam1na (5)
9. Maj Karma (4)
Vuoden kotimainen albumi:
1. Magenta Skycode: IIIII (7 ääntä)
Risto: Aurinko aurinko plaa plaa plaa (7)
3. Jolly Jumpers: Mobile Babylon (5)
Maj Karma: Ukkonen (5)
Mokoma: Kuoleman laulukunnaat (5)
6. Amorphis: Eclipse (4)
Jarkko Martikainen: Rakkaus (4)
Stam1na: Uudet kymmenen käskyä (4)
Vuoden kotimainen biisi:
1. Maj Karma (kuvassa): Ukkonen (5 ääntä)
2. Lordi: Hard Rock Hallelujah (3)
Magenta Skycode: Hands Burn (3)
Risto: Discopallo (3)
Risto: Rakkauden rock (3)
Maj Karma sai ääniä myös kolmelle muulle biisille, ja Risto ja Magenta Skycode kahdelle. Amorphiksen ja PMMP:n useat äänet hajosivat neljän biisin kesken.
Vuoden ulkomainen artisti:
1. Thom Yorke (9 ääntä)
2. Jarvis Cocker (4)
Morrissey (4)
4. Jon Auer (3)
Beck (3)
Johnny Cash (3)
Lemmy Kilmister (3)
Devin Townsend (3)
Tom Waits (3)
Vuoden ulkomainen yhtye:
1. Flaming Lips (kuvassa) (5 ääntä)
2. Mastodon (4)
Muse (4)
TV on the Radio (4)
5. Motörhead (3)
Slayer (3)
Sonic Youth (3)
Tool (3)
Vuoden ulkomainen albumi:
1. Thom Yorke: The Eraser (7 ääntä)
2. Johnny Cash: American V - A Hundred Highways (4)
Mastodon: Blood Mountain (4)
Muse: Black Holes and Revelations (4)
Sonic Youth: Rather Ripped (4)
Vuoden ulkomainen biisi:
1. The Raconteurs: Steady, as She Goes (4 ääntä)
2. Sonic Youth: Reena (3)
Tässä kategoriassa oli mahdoton poimia esille tämän laveampaa kärkijoukkoa, menemättä liiallisuuksiin. Pahimmanlaatuinen hajoaminen kohtasi Katatoniaa, jonka The Great Cold Distance -levyn biiseistä peräti seitsemän sai yhden äänen kukin - eivät tosin seitsemältä eri ihmiseltä.
Vuoden lupaavin bändi ilman levytyssopimusta:
1. Idolae (kuvassa) (3)
Pakastettu Anoppi (3)
3. Herem (2)
Jericho Fuzz (2)
Profuse (2)
FM2000 (2)
The Dance (2)
Aloittelevien bändien iloksi vielä lista kaikista ääniä tässä kategoriassa saaneista: Angelica Kult, Athletic Arms (ex-Blackchaplin), Avathar, Blossoms, Bluefever, Chaos Infinitum, Cold Colours, Dawn Delayed, Dead Revolution, Dead Shape Figure, Dom Andra, Domination Nation, Duo Trebbio, The Firedieds, Flanger, Full Diesel, Gotham O.D., Hateform, Imaginary Friend, I Was a Teenage Satan Worshipper, Johnny Superhero, Kaizu Wasabi, The Knob, Kurki, Käärmeet, Laivue, Longshot Theory, Mantelinperijät, Marian valinta, Mesmer, Michael McDonald, Murmansk, North Pole Brigade, Pariisin kevät, Pofony, Rankkuri, Rattlesnake, Rauta, Roger, Rooms, Ruuskanen Railio Company, Sister Morphine, Smokesuit, Soulstab, Stonecold Zombie, Strawels, Thraciar, Uhrituli, Uprising, Valley Below sekä Witherspoon.
Desibeli.net kiittää menneestä ja toivottaa hyvää alkavaa vuotta musiikin kuuntelijoille ja tekijöille! Arvonnassa kirjapalkinnon voitti Keijo Makkonen Torniosta, onnea hänelle!