We Jazz Records julkaisee hyväntekeväisyyskokoelman Ukrainan tueksi. Digitaalisesti julkaistu kokoelma sisältää huimat 25 kappaletta, joista suurin osa on kokonaan aiemmin julkaisemattomia. Lisäksi kokoelmalta löytyy kappaleita, joita on voinut kuulla vain poikkeuksellisilta julkaisuilta.
Desibeli.netin toimitukseen saapuu yhä enemmän ja enemmän hienoa kotimaista musiikkia. Ikävä kyllä osa omakustannealbumeistakin on jäänyt arvioimatta, koska aikaa ei ole käytössä rajattomasti. Tässä koosteessa nostetaan esiin muutama mainio pitkäsoitto, joilla kaikilla on ansionsa. Mukana ovat: a.m. Being, Eramaa, Fuzzy Mama, Herra Pietiläinen & Lempeät keinot, Libla ja Nelosolut.
Kaksi kotimaista konkaria yhdistävät voimansa versioidessaan lähinnä akustisesti klassisia angloamerikkalaisia biisejä. Laulu, kitara, basso ja banjo riittävät bluespohjaisten runkojen luomiseen.
Vuosi 2021 on jo pistetty pakettiin ja paketti hyllylle, mutta muutamia asioita jäi tekemättä. Niinpä menneeseen palataan hetkeksi. Samaan artikkeliin saatiin mahtumaan silkkisen pehmeää soul, avantgardistisen vapaa jazz sekä post-rock -yhtyeen livelevy.
Jukka Orma ottaa käsittelyyn nipun tangoja ja lopputulos on ormamaisella tavalla persoonallista. Kaiho on saanut uudenlaiset siivet, molli kaivertaa kuvionsa uusin keinoin
Kanadalaisen ryhmän lo-fi rockin pörinää ja punkahtavaa uutta aaltoa ryyditettiin todella kovilla lyriikoilla, jotka eivät tämän kokoelman perusteella ole ikääntyneet hyödyttömiksi. 80-luku iskee takaisin – ja lujaa.
Desibeli.netin toimituksessa on nähtävästi oltu todella kilttejä, kun kovia paketteja tulee näin runsaasti joulun alla. Joulukuun toisessa C-kasettikoosteessa soi mm. rautalankapop, punk, rock, dark ambient ja noise rap, kun kotimaiset taiturit lantraavat genrejä sekaisin. Mukana ovat: Kultaranta, LAUA RIP, Mustaa Jäätelöö, Offside Reidars, The Rocks sekä Veeruska.
Joulukuun alun C-kasettikoosteessa kolkko postpunk raikaa, romanttinen shoegaze piirtää avaran tähtitaivaan ylle, kansanmusiikkia versioidaan kulmikkaasti ja lopuksi kuullaan mitä kummallisin sci-fi kuunnelma. Tai ainakin jotain sen kaltaista. Häpeilemätöntä kauneutta, rouheaa rosoa ja muutama yllätyskin löytyy, kun mukana ovat: Kiviranta, Ruissalo Amping, Tuhka sekä Usko ja Urheilu.
Suomen rakastetuin ja karmein hirviö on päättänyt joukkoineen pistää ulos musiikkia hiukan enemmänkin. Peräti seitsemän levyllisen verran, jos tarkkoja ollaan. Vaan kuinka 4 tunnin ja kolmen vartin mittainen musiikkiannos toimii, kun kummitusjunan jokainen vaunu on erilainen?
Rockin ja metallin kauhukakaroiden materiaalia neljältä eri vuosikymmeneltä. Versioista vastaa värikäs joukko kotimaisia ja ulkomaisia artisteja, sekä muutama mysteerinimi.
Marraskuun kasettikoosteessa pop soi ja rock raikaa, mutta tilaa on myös syvemmältä kumpuavalle taiteelle. Mukana on hips’n’rollin mennyt tulevaisuus, lappi-lofin haikeutta, heleää kitarapoprockia sekä äänitaidetta, joka saa otsasuonet sykkimään. Mukana tämänkertaisessa kasettipinossa ovat: Kai-Jorma, Peltilelut, Pölykuu ja Rene Kita.
On jälleen yö, jolloin Michael Myers palaa kotiinsa ja Haddonfieldin kaupungin kaduilla kulkee kuolema. Ääniraidan tutulle tarinalle luo itsensä mestari, eli John Carpenter.
Vexi Salmen sanoittamia ja Jussi Rasinkankaan säveltämiä, sekä julkaisematta jääneitä kappaleita on nyt niputettu komeasti. Esittäjinä kotimaisen populaarimusiikin tähtiä, mutta fokus kohdistuu poistuneen mestarin taidokkaaseen kieleen.
Lapset osaavat kysyä miljoonaa ja yhtä asiaa. Voiko ihminen teleportata? Kuinka isot siivet pitäisi olla, että ihminen pystyisi lentämään? Miksi mummo ei nuku talviunta? Kysymyksistä innoittunut lauluntekijä Suvi Isotalo päätti tehdä lastenlevyn, jolla kysytään ja vastataan.
Syyskuun kasettikoosteessa liikutaan enemmänkin marginaalissa – ja marginaalin marginaalissa. Mukana kaavoista vapaassa menossa ovat: Kevätuhri, Kurjasto, Rauhan Orkesteri ja Semmosta.
Kaukolampi on luonut kymmenestä eri pitkäsoitosta napatuista palasista äänikollaasin ja kiistattoman taideteoksen, joka on taide ambient dubin kummallista karnevaalia.
Jill Magid tutkii uudessa dokumentissaan, voiko taitelijan työn ja nimen oikeasti omistaa. Musiikin tähän pistävään dokumenttiin on tehnyt jazzahtavien yöäänien ja ambientmaisten kudelmien mestari T. Griffin.
Kesän 2021 paahteessa on ollut aikaa tutustua Desibeli.netin toimitukseen saapuneisiin C-kasetteihin. Tyyliltään puolet näistä tallenteista pamahtavat suoraan marginaaliin, tai marginaalin marginaaliin, mutta sieltähän jotkin herkullisimmista yllätyksistäkin yleensä löytyvät. Ensimmäisessä koosteessa mukana ovat: Luokkanen & Tanner, Necro Weasel, Pupurutsa ja Saattohoito79.
Tapani Rinne ja Aleksi Myllykoski with Tapani Rinne -otsakkeiden alla julkaistujen Foghorh ja Dark Days -albumeiden materiaali kääntyykin kummasti uusiksi, kun kolmetoista kotimaista konemusiikin tuottajaa tarjoaa näkemyksiään.
Iron & Winen uusimmalla kokoelmalla kuullaan Biemin varhaisia kotiäänityksiä ajalta ennen esikoisalbumia, eikä näistä yhdestätoista raidasta kymmentä ole kuultu koskaan aiemmin virallisilla julkaisuilla.
Äänitaiteilijakaksikon käsissä modulaattorisyntetisaatori ja akustinen kitara muuttuvat joksikin epätavallisemmaksi. Lopputulema onkin enemmän kokeellista äänitaidetta, kuin perinteisesti ymmärrettyä musiikkia
Mikä sitoo Zürichin ja slaavilaisittain soitetun kaihoisan musiikin toisiinsa? Vastaushan on tietysti Jaakko Laitinen & Väärä Raha, jonka laadukas livekiekko pistää tyrät rytkymään.
Elektro-akustisesti kokeellista rytmimusiikkia luova yhtye on yhdistänyt voimansa kahdeksan kansainvälisen lyömäsoitintaiteilijan kanssa.
Artistihaku
Ajankohtaista
Ajankohtaista-osiosta löydät kaikki artikkelit, jotka eivät pohjaudu haastatteluihin. Katsauksia, näkemyksiä, mielipiteitä ja mitä tahansa ajatonta ja ajallista, aina ajankohtaista.