08.01.2007
Päättynyt vuosi 2007 tarjosi jälleen kerran paljon loistavia levyjä, biisejä ja keikkoja sekä esitteli tukun uusia, mielenkiintoisia nimiä. Desibelin toimitus suoritti katsauksen menneeseen ja äänesti vuoden kotimaista levyä, vuoden ulkomaista levyä, vuoden kappaleita, vuoden keikkaa, vuoden debyyttiä sekä vuoden Desibeli-juttua.
Vuoden kotimaiset levyt
Kotimaisten levyjen sarjassa nähtiin huikea kamppailu, jossa peräti neljä artistia katkaisi maalinauhan yhtenä rintamana. Amorphis, Lapko, Swallow the Sun ja Penniless arvioitiin äänestyksessä yhtä vahvoiksi. Enemmän tai vähemmän raskaat albumit Silent Waters, Young Desire, The Attraction ja Hope keräsivät kiitoksia meillä ja muuallakin. Heti kärkikvartetin perässä kiritti Hidria Spacefolk ratsastaen albumillaan Symetria. Helsinkiläisen avaruusorkesterin jälkeen maaliin saapui iso liuta menneen vuoden huippunimiä, kun Alamaailman vasarat, CMX, Laurila, Matti Johannes Koivu, Sur-rur ja Tytär kiilasivat maalialueelle.
1. Amorphis: Silent Waters
Lapko: Young Desire
Penniless: The Attraction
Swallow the Sun: Hope
5. Hidria Spacefolk: Symetria
6. Alamaailman vasarat: Maahan!
CMX: Talvikuningas
Laurila: Boyhood
Matti Johannes Koivu: Kovat piipussa
Sur-rur: Uurnapölyjen paluu
Tytär: Valontuoja
12. Moppi & Aivokurkiaiset: Homorakkautta
13. Ajattara: Kalmanto
Elenium: Caught In a Wheel
Husky Rescue: Ghost Is Not Real
Jontti & Shaka: Rata-äänite
Markus Nordenstreng: Songs From Red Hill
Superchrist: Surfing The Zeitchrist
Velcra: Hadal
Wojciech: Sointula
21. Hellcity 13: Hellcity 13
Insert Remedy: A State of Constant Change
Raappana: Päivä on nuori
Sami Kukka: Kuolema tekee tuloaan
Sister Flo: The Healer
22. Masterstroke: Sleep
Vuoden ulkomaiset levyt
Ulkomaisten levyjen sarjassa kärkeen kiilasivat tasapistein Amy Winehouse ja The White Stripes. Amy ”kurkku kipeänä” Winehouse on viihtynyt roskalehdistön artikkeleissa pitkin vuotta, mutta musiikilliset seikat tekivät suuremman vaikutuksen. Back to Black -albumi sai ansaitsemansa huomion. Detroitilaiskaksikko The White Stripes sen sijaan ei ole saanut näkyvyyttä normaalia enempää. Loistava sijoitus kertonee jotain yhtyeen vankasta kannatuksesta. Menestymisen kannalta ei ole huonoa sekään, että Icky Thump on duon vahvin levy muutamaan vuoteen. Amyn, Jack ja Meg Whiten jälkeen ihastusta herätti Radiohead ensialkuun vain netissä julkaistulla albumillaan In Rainbows.
1. Amy Winehouse: Back to Black
The White Stripes: Icky Thump
3. Radiohead: In Rainbows
4. Arcade Fire: Neon Bible
5. Blonde Redhead: 23
The Shins: Wincing the Night Away
7. Grinderman: Grinderman
The National: Boxer
Sahara Hotnights: What If Leaving Is a Loving Thing
10. Feist: The Reminder
Dinorsaur Jr: Beyond
Kings Of Leon: Because of the Times
Porcupine Tree: Fear of a Blank Planet
Tori Amos: American Doll Posse
15. Against Me!: New Wave
Anna Järvinen: Jag Fick Feeling
Dismal: Miele Dal Salice
Editors: An End Has a Start
Hacride: Amoeba
Wolfpack Unleashed: Anthems of Resistance
21. KMFDM: Tohuvabohu
Morgana Lefay: Aberrations of the Mind
Oceansize: Frames
Siouxsie: MantaRay
25. Bloc Party: A Weekend In the City
Diary Of Dreams: Nekrolog 43
Dälek: Abandoned Language
Everwood: The Raven´s Nest
Vuoden Kappaleet
Vuoden kotimaisen kappaleen kategoriassa oli hajaannusta sen verran runsaasti, että selvää ykköstä ei löytynyt. Rubikin Bill Withers keräsi kaksi mainintaa, samoin Turisaksen To Holmgard and Beyond. Matti Johannes Koivu valloitti kaksi desibelistiä kappaleillaan Topi Sorsakoski –päivä ja Kiitokset. Niin ikään Hidria Spacefolk keräsi kaksi mainintaa biiseillä Sine ja Radien.
Ulkomaisten hyvien ja vielä parempien kappaleiden määrää ei uskalla edes veikata. Sen puolestaan voi sanoa varmasti, että hittejä enemmän desibelistejä miellyttivät omien suosikkiensa teokset, jotka ovat kenties jääneet suurelle yleisölle tuntemattomammiksi. Melkein lavalle ehtineen Amy Winehousen Rehab oli ainoa tunnetumpi ykkössijalle nostettu kappale.
Vuoden keikka
Vuoden keikan kategoria on sikäli mielenkiintoinen tapaus, että se esitys, mikä yhdelle on silkkaa hurmosta ja huikein kokemus sitten ensipusun/hymypoika-patsaan/Sonic Youthin Daydream Nationin, on toiselle pelkkää unettavaa teatteria. Entä jos yhtye on keikalla ja soittaa Daydream Nationin kokonaan? Toimi ainakin yhdelle Espanjan Primavera Soundin kävijälle, siinä missä muista ulkomaan anneista nauttineille TV on the Radio Accelerator -festivaaleilla, The Arcade Fire Roskildessa tai deathmetal-legenda Possessed Wacken Open Air -juhlilla.
Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs. Suomessakin kävi taas kelpo määrä ulkomaanvieraita, joten desibelistit nauttivat eksoottisemmista live-elämyksistä luonnollisesti myös kotimaan kamaralla. Ilosaarirockissa käynyt Calexico viihdytti kahta musiikinystävää, muuten äänet jakautuivat taas kerran tyylillä hujan & hajan. Satunnaisia diggareita ilostuttivat Provinssirockin Saarilavalla rokannut Blood Brothers, Helsingin jäähallissa luimistellut Placebo, Ilosaaressa käväissyt Porcupine Tree, niin ikään Laulurinteellä jumppaohjeita jaellut Anthony B, Tuskassa vieraillut blackmetal-suuruus Emperor, Flowssa tanssittanut !!! tai Tampereen Klubilla viekoitellut Sahara Hotnights. Kuinka olisi listan laita jos Amy Winehouse olisi pitänyt korkin kiinni kesäkuussa?
Kotimaisetkin esiintyjät panivat parastaan. Aavikon Kuopion keikka Henry´s Pubissa innoitti Savoon eksynyttä, samoin sykähdytti kulttinimi Organin paluu Helsingin trendimesta Kuudennella linjalla. Nosteessa oleva Husky Rescue lunasti odotuksia Huvilateltassa ja J. Karjalaisen Lännen-Jukka -esitys niitti kypsää viljaa Tampereen Klubilla. Sweatmaster sai jengiä hikeen Turun Dynamossa ja Hidria Spacefolk tyyppejä tähtisumuun Tavastialla. Metallivientituote Turisas vaikutti Saksan Wacken Open Airissa sekä vierasmaalaisen yleisön että kotimaan kavereita katsomaan menneen suominautinkin. Ja The Valkyrians, sehän oli kova joka areenalla...
Vuoden debyytti
Vuoden debyytti -kategoriassa äänestettiin sulassa sovussa niin koti- kuin ulkomaisiakin nimiä. Vuoden tulokkaan titteli meni täpärästi Eleanoora Rosenholmille ja levylleen Vainajan muotokuva. Myös seuraavat artistit ja levyt huomioitiin:
Rubik: Bad Conscience Patrol
Insert Remedy: A State Of Constant Change
Pintandwefall: Wow! What Was That, Baby?
Kakkahätä-77: Totaalinen kakkahätä
Tytär: Valontuoja
Puscifer: V is for Vagina
Hellcity 13: Hellcity 13
The Fratellis: Costello Music
Michael McDonald: Finally
Cold War Kids: Robbers & Cowards
Pikku Kukka: Palma
Vuoden Desibeli-jutut
Tänä vuonna toimitus päätti vuosiäänestyksestä nostaa röyhkeästi omaa häntäänsä ja rankata osuvimmat, kattavimmat, viihdyttävimmät ja nasevimmat Desibeli-jutut. Kategorian selkeä ykkönen oli Teemu Purhonen kolumnillaan Sytytän itseni tuleen suorassa radiolähetyksessä eli työskentely rockfestivaalilla on rankkaa sekä fyysisesti ynnä etenkin henkisesti.
Janne Kuusisen kuvaus Pori Jazzin tunnelmista rankattiin myös korkealle – sekä festivaaliraportti että Ajatuskupla-sarjakuva saivat useita mainintoja. Otto Kylmälän raportointi Sodankylän elokuvafestivaalien säestetyistä mykkäelokuvaesityksiä keräsi niin ikään kiitoksia, kuten myös saman tekijän sykähdyttävä luontokuvaus Roskilden myrskyn silmästä.
Mainintoja saivat myös seuraavat jutut:
Wacken Open Air-raportti (Mika Roth)
Jyrock-raportti (Ilkka Valpasvuo ja Tuomas Tiainen)
Helsinki Beerfest -raportti (Otto Kylmälä)
Qstock-raportti (Nunnu Koskenniemi)
Primavera Sound -raportti (Tuomas Tiainen)
Rancid-klassikko (Tuomas Tiainen)
"Kaikki tunteella kirjoitetut levyarviot"
Desibelin festariraportointi yleensä
Me Desibelissä emme kuitenkaan ole mitään ilman asioita, joista kirjoittaa. Siksi Desibeli.net nostaa nöyrästi hattua kaikille, jotka jotka jaksoivat puuhata musiikin parissa vuonna 2007. Viimeinen lista on tärkein lista. Vuosiänestyksen tulosten lopuksi lähtevät kiitoksemme artisteille, yhtyeille, levy-yhtiöille, jakelijoille, keikkajärjestäjille, festareille, rokkiklubeille, asiallisille radio-ohjelmille, faneille, pogoajille, paitamyyjille, ovimiehille, baarihenkilökunnalle, roudareille, bussikuskeille, levynarkkareille, vapaaehtoisille, levykauppiaille, elävän musiikin yhdistyksille, toimittajille, kustantamoille, miksaajille, studiovelhoille ja ennen kaikkea musiikista kiinnostuneille lukijoille – eli juuri Sinulle! Nähdään tänäkin vuonna!
Teksti: Tuomas Tiainen, kuvat: Desibeli.net