07.08.2006
Kiinalainen rock-bändi on asia, jollaisesta ei suomalaisessa mediassa liiemmin puhuta. Suurimmalle osalle länsimaisista ihmisistä tuo Aasian suurvaltio taitaa olla täynnä suurta mysteeriä ja itämaista mystiikkaa. Suomessa syödään kiinalaista ruokaa, hämmästellään lintu-influenssan ja suurien patohankkeiden kaltaisia asioita, mutta kovin lähelle normaalien ihmisten elämää ei taideta päästä. Muutaman viime vuoden aikana ihmisille on avattu aivan uutta näkökulmaa kiinalaiseen nykykulttuuriin, kun energistä garagepunkkia soittava rock-kvartetti Subs on kiertänyt Suomessa ja muualla Pohjoismaissa. Vaikka suurin osa keikoista on tainnut olla aika pienille yleisöille, oli tämän vuoden Ilosaaren keikkaa katsomassa varmasti tuhansia, joiden ei tarvinnut pettyä näkemäänsä. Parin viikon hautomisen jälkeen päätin, että tästä yhtyeestä kannattaa ottaa selvää, koska sitähän varten Desibelin kaltaista webzineä tehdään, että voidaan tuoda esiin uusia innostavia kykyjä. Tai se minua ainakin motivoi vuodesta toiseen sukeltamaan levypinoihin ja kiertämään keikoilla...
Otin sähköpostitse yhteyttä yhtyeeseen ja yhtyeen kiertuemanageri Jon Campbell sekä solisti Kang Mao suostuivatkin valottamaan yhtyeen tähänastista historiaa, kiinalaista rock-skeneä ja tulevaisuutta. Aloitimme pureutumalla meitä yhdistävään hetkeen – yhtyeen räväkkään keikkaan Ilosaarirockin sunnuntaissa. Kang Mao kertoo, että yhtye oli vahvasti epäillyt yleisön tulevan seuraamaan heitä lähinnä kuriositeettina, ”ai että tällä lailla Kiinassa...”. Mutta kun jengi olikin mukana ihan täysillä, oli tunnelma lavan puolellakin lämmin ja innostunut. Kang Maon mukaan heille syntyi fiilis, että tässähän ollaan yhtä suurta perhettä.
Asiat yleensä lähtevät ihan pienistä onnekkaista sattumista. Norjalainen yhtye Bonk teki keikkoja Kiinassa ja yhtyeen manageri kutsui Bonkin kanssa Kiinan keikkoja soittaneen Subsin Oya –festivaaleille Osloon. Siellä myös paikalle kutsuttu Campbell sai aktiivisella kyselemisellä järjestettyä Subsille lisää keikkoja. Suomeen yhtye saatiin, kun viiden suomalaisen bändin Sounds Like Suomi -kiertuetta (Cleaning Women, Huoratron, Jori Hulkkonen, Ovali Virta ja viidentenä yhden keikan verran Them Shepherds) Kiinaan järjestänyt Jani Joenniemi tapasi kyseisellä vuoden 2005 kiertueellaan Campbellin ja auttoi järjestämään bändille keikkoja Suomeen. Lisää Skandinavia-kytkyjä löytyi, kun bändin Kiinassa tapaaman kaverin ystävä masteroi heidän debyytti-ep:nsä Ruotsissa. Norjalaiset ovat tukeneet Subsia myös ihan virallisia teitä, maan Musiikkitietokeskus tuki yhtyettä jo viime vuonna ja jälleen tänä vuonna. Juuri tätä kirjoitettaessa yhtye keikkailee Norjassa, mutta vaikka Suomen keikat nyt olisivatkin menneet täysin ohi, eiköhän tätä nelikkoa nähdä täälläpäin jatkossakin.
Suomessa yhtye soitti aika pienissä paikoissa, joissa meininki oli Kang Maon mukaan katossa. Ihmiset humaltuivat vahvasti ja olivat todella innoissaan. Lempäälän Puntala-rockin bändi halusi ehdottomasti tsekata, koska Kiinassa moisen punk-riehan järjestäminen olisi mahdotonta. Puntalassa Mao kertoi erityisesti kokeneessa veljeyttä ja sisaruutta yleisön kanssa. Suomalaisista bändeistä yhtye esiintyi tällä kertaa Kometan ja Two Beats Off:in kanssa. Kometa on Maon mielestä fantastinen ja nuori TBO:kin oikein lupaava.