24.05.2024
Movetron mielletään helposti ysäribändiksi, jonka eurodance hytkytti kansaa silloin joskus. Tuokin pitää paikkansa, mutta yhtye on jatkanut lisäksi uutta luovana yksikkönä, joka ei suostu muuntumaan silkaksi nostalgiakoneeksi. Taina West on koonnut bändin tarinan tähän asti. Kaikki alkaa ehkä Romeosta ja Juliasta, mutta kukaan ei ole lukenut vielä käsikirjoitusta loppuun.
Viisas Elämä
30-vuotista taivaltaan juhliva Movetron koki aiemmin kuluvana vuonna yllättävän ja kivuliaan menetyksen, kun yksi triosta poistui äkillisesti keskuudestamme. Isosta osasta bändin tekstejä vastannut Timo Löyvä siirtyi ajasta ikuisuuteen, mutta hänen sanojansa kuullaan kirjassa taajaan. West onkin haastatellut pitkän kaavan kautta niin Löyvää, vokalisti Päivi Lepistöä kuin säveltämisestä vastaavaa Jukka Tanttaria. Tarina ei kerro miksi haastattelut on päätetty jättää näin selvästi haastattelumuotoisiksi, mutta tässä yhteydessä muoto toimii.
Kirja lähtee tuttuun tapaan tarinan alusta, taustoittaen ajan henkeä, syitä sekä seurauksia. Suuren maailman glamouria oli hankalaa löytää, kun tupakalla piti ’vahvistaa’ lauluääntä, mutta rakkaus musiikkia kohtaan ja usko omaan juttuun piti Movetronin syntetisaattorit liikkeessä. Yhtye julkaisi neljä pitkäsoittoa vuosina 1995–2000, mikä näin jälkikäteen tarkasteltuna oli ehkä hiukan tarpeettomankin kiivasta tahtia. Ensiluokkaista materiaalia voi tietyssä ajassa syntyä vain niin paljon, eivätkä 90-luvun pitkät albumimitat antaneet armoa.
Alkuperäisen juoksun viimeiseksi jäänyt albumi 4th Dimension oli rohkea yritys tehdä englanninkielistä poppia maailman kokoisille markkinoille, mutta mahalaskuhan siitä tuli – ja nähtävästi myös isompi lasku itse artisteille, jotka ovat sittemmin pitäneet langat tiukasti käsissään. Vaan mitään ei kaduta, mikä tuntuu leimaavan koko Movetronin ajattelumaailmaa. Varsinainen pensseleiden santaan lyöminen ohitetaan kuin huomaamatta, fokuksen siirtyessä jatkuvuuteen ja merkityksellisyyden kasvuun.
Yhtyeen haastattelujen välissä kuullaan myös muita 90-luvulta tuttuja tekijöitä. Erityisen mielenkiintoista on kuulla aikakauden muiden kotimaisten alan tekijöiden sanoja. 20-luvun globaalista kulmasta osa tuon ajan kummallisuuksista saattaa tuntua jopa oudolta, mutta aikuisten ihmisten tavoin kaikkeen osataan jo hakea humorististakin kulmaa. Sellaista se oli silloin, vaan ilman jokaista otettua askelta ei oltaisi voitua päätyä siihen, missä nyt ollaan.
Mitä allekirjoittanut, ja oletettavasti moni muukaan, ei täysin tiedostanut on se, että Movetron teki paluun jo vuonna 2007. Sittemmin ryhmä on pistänyt ulos kaksi pitkäsoittoa, sekä todella kunnioitettavan kokoisen pinon sinkkuja, mutta paluuta valtavirran kultahuipulle ei ole enää tullut. Yhtyeen trio muistelee haastatteluissa laveasti, leveästi ja pitkästi menneitä aikoja, mutta suoraa katkeruutta muusikoista on hankala haistella. Toki sitkeä ysärileima taitaa hiukan syödä, etenkin kun vuoden 2008 paluulevy Ei kenenkään maa oli niin onnistunut voimannäyttö. Maailma oli kuitenkin tuossa välissä myös muuttunut, fyysisten levyjen myynti on näivettynyt ja listoillehan tahtovat päästä tätä nykyä ainoastaan nuoret, kauniit, sekä sopivissa väleissä oikeisiin firmoihin olevat tekijät.