Haastattelut

Eve Crazy & Mar Yo – kantele, senegalilainen räp ja rajattomuus

06.05.2024- Teimme albumia ilman ennakko-odotuksia. Fokuksessa oli se, että ei ole mitään mikä määrittelee millaista sen pitäisi olla. Tekoprosessi oli pitkälti itsenäistä. Marjo äänitti itse kaikki mitä pystyi ja loput äänitettiin Taajuusvarjostin studiossa editoijan, miksaajan ja teknisen tuottajan Mikko Räihälän toimesta.

Tästä päästäänkin siihen, että musiikkinne on... niin, maailmanmusiikki on hivenen halpa tapa oikoa mutkia, mutten juuri muutakaan termiä keksi. Mistä duonne musiikissa on pohjimmiltaan kyse?

- Hankala kysymys! Musiikissamme on kyse meistä, ja meidän musiikillisesta ymmärryksestä. Kun ne yhdisti niin tuli tällaista.

Kiistatta yhteistyö on yhdistänyt musiikillisia osia mielenkiintoisin tavoin, mistä riittää purettavaa vielä pitkäksi aikaa. Teksteissä ainakin käydään läpi kattavasti naiseutta ja naisen asemaa eri kulttuureissa.

- Kappaleissa on monia teemoja. Teemat ovat sellaisia, jotka ovat meitä koskettaneet ja meille läheisiä. Naiseus, äitiys, ystävyys, Senegal, perinteet ovat teemoja jotka meitä on yhdistäneet.

Luomisprosessi otti niine kaikkineen aikansa, mutta kolikon toinen puoli on se, että kiireen puuttuminen piti tarpeettomat paineetkin poissa niskasta. Näin tekeminen tapahtui hauskan kautta, mikä taatusti kuuluu materiaalissa mukana. Oliko pitkäsoiton tekeminen tähtäimessä heti em. Trilogy-sinkun jälkeen?- Kyllä toiveissamme oli kokonainen albumi vielä tehdä, ja haimmekin sille rahoitusta. Yksinhuoltaja-freelancereina olemme aika riippuvaisia apurahoista julkaisumme kanssa. Kiitokset kaikista apurahoista, joita olemme saaneet. Ne ovat tehneet näistä kaikista julkaisuista mahdollisia!

Kieliä kuullaan useampia. On suomea, englantia ja ranskaakin, vaan suurin osa taitaa tulla wolofin kielellä, tai jollain muulla Senegalin kielistä. Näissä kohdin törmäsin tavallaan kielimuuriin, mutta samalla monikielisyys on taatusti vahvuus - vai onko?

- Meidän metodimme on aluksi keskustella kappaleiden teemoista ja näkökulmista. Mietimme huolella kappaleiden sisällöt. Sanoituksissa puhumme kappaleessa samasta teemasta, mutta kumpikin oman kielen, maailmankuvan ja kulttuurin kautta. Sanat eivät ole siis käännöksiä kielestä toiseen, vaan kumpikin puhuttelee sen kielen kuulijoita haluamallaan tavalla.

- Eve operoi pääosin wolofiksi ja ranskaksi ja Marjo suomeksi ja enkuksi. Monikielisyys on tavoitteidemme mukaista. Kieli on väylä maailmakuvaan ja kulttuuriin ja tätä rikkautta haluamme vaalia. Suomessa ja Senegalissa ei voi kaikista asioista puhua samalla tavalla, sillä kontekstit ovat sen verran erilaiset.

Albumin kymmenestä raidasta on lohkottu 'vasta' yksi sinkku. Näinä päivinä levyiltä otetaan helposti puolet raidoista sinkuiksi, joten miksi juuri karjalalaista henkeä huokuva Ruskie neitsyt valgie neitsyt valikoitui sinkuksi?- Sinkun markkinointia kohdennettiin erityisesti Suomen kansanmusiikkipiireihin, joten tämän kappaleen ajateltiin olevan sinne sopivin.

Entä onko lisää sinkkuja tulossa, tai kenties jopa muita julkaisuja?

- Inshallah kyllä! Mennään päivä kerrallaan ja suunnitellaan realistisesti, sillä rahastahan siinä on kyse.

Eli rahoitusta voi ja saa myöntää erinomaista kulttuurityötä tekevälle duolle, näin viiden pisteen vihjeenä.

- Podcastia ollaan jo suunniteltu. Siihen ei tarvitse rahoitusta (naurua)

Keikkaakin on siis jo tehty, vaan kuinka se onnistuu. Taustanauhaa vain apusoittajia?

- Keikkaillaan bändin kanssa tai sitten ihan duona. Taustanauhaa ei ole käytössä ainakaan Suomessa. Senegalissa vuonna 2022 oli, mutta ei enää nyt levyn tiimoilta.

Yhtye lähtee keikoille ja kesällä kiertue kulkee pitkin Suomea. Laulussa on silloin Karoliina Kantelinen, rummuissa A-P Rissanen ja bassossa Ndioba Gueye. Toukokuussa yhtye keikkailee myös Senegalissa ja siellä ainakin Suomen Dakarin suurlähetystössä.

Eve Crazy & Mar Yo Kesän kiertue Suomessa:

26.6. Joen Kieku, Joensuu

29.6. Kihaus folk, Rääkkylä

11.–12.7. Kaustinen folk music festival, Kaustinen

14.7. Afrojazz club goes Alppipuisto, Helsinki

20.7. G Livelab, Tampere

13.8. Etno-Espa, Helsinki

16.8. Joen Yö, Joensuu,

23.8. Global Club Nights, Helsinki

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Kiitos tästä huomiosta, arvostamme sitä!

Ja Desibeli.net arvostaa musiikkia, joka oikeasti pistää raja-aitoja nurin. Tästä siis kohti kesää!

Haastattelu: Mika Roth
Kuvat: Eeva Johansson (sinisissä vaatteissa), tuntematon (musta-valkoisissa vaatteissa)
Lukukertoja: 901
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös