Eve Crazy & Mar Yo – kantele, senegalilainen räp ja rajattomuus
06.05.2024
Eve Crazy & Mar Yo on senegalilais-suomalainen duo, jonka musiikissa kaksi maailmaa kirjaimellisesti kohtaavat toisensa. Eri suunnilta kotoisin olevaa kaksikkoa yhdistävät eri asiat, mutta sidoksista vahvin on kiistatta musiikki. Duon debyyttialbumi New Stories on rohkea ja ansiokas joukko uusia tarinoita, senegalilaisen ja suomalais-ugrilaisen täydentäessä toisiaan.
Käydäänkö aluksi läpi hieman historiaanne. Yhteistyö on tunnetusti voimaa, vaan keitä olette ja kuinka kaikki sai alkunsa?
- Eve on senegalilainen räppäri ja Mar Yo, eli Marjo Smolander, suomalainen kansanmuusikko ja kanteleensoittaja Rääkkylästä. Tavattiin tammikuussa 2021 senegalilaisen Genji hip hop eli Naiset hip hopissa -yhdistyksen kautta. Marjo oli juuri muuttanut Senegaliin. Siinä sitten eka turistiin aikamme ennen kuin käytiin itse musiikin tekemiseen kiinni. Olimme molemmat eronneita yksinhuoltajia, jotka työskentelivät Senegalin miesvaltaisella musiikkialalla. Tämä ei ollut ollut aina helppoa ja siitä riitti juteltavaa. Senegalissa naisten on tehtävä kaksin verroin enemmän töitä musiikin alalla tullakseen näkyväksi ja arvostetuksi, koska musiikkimaailma on siellä hyvin miesvaltainen ja maskuliininen.
Puheista siirryttiin nopeasti tekoihin ja jo ensitapaamisella sittemmin sinkuksikin noussut Jigéen ñi -kappale alkoi muotoutua. Heti alusta asti kaksikon hyvin erilaiset musiikilliset taustat lähtivät täydentämään toisiaan. Even tausta on räpissä ja hip-hop kulttuurissa, Marjon suomalais-ugrilaisessa ja pohjoismaisessa perinnemusiikissa.
- Pikkuhiljaa alettiin ymmärtää toistemme tapoja työskennellä ja musiikkia alkoi syntyä enemmänkin.
Em. Jigéen ñi ilmestyi huhtikuussa 2021 ja se johti myöhemmin samana vuonna Trilogy-sinkun
kolmiraitaiseen kokonaisuuteen.
- Loppuvuonna 2021 keikkailimme Senegalissa Trilogyn tiimoilta tehden yhteistyötä mm. Unifemin kanssa. Dakarissa päästiin esittämään playbackia öisissä räppikonserteissa (mikä oli Marjolle aivan uutta). Loppuvuonna 2022 Eve tuli Suomeen ja äänitimme New Stories albumin ja keikkailimme Suomen marraskuussa (mikä oli Evelle aivan uutta sään puolesta).
Julkaisitte juuri New Stories -debyyttialbumin, jolla tosiaan yhdistellään rohkeasti ja komeasti senegalilaista räppiä ja suomalais-ugrilaista kansanmusiikkiestetiikkaa. Mitkä ovat tunnot levyn tiimoilta nyt, kun lapsi on maailmalla ja on aikaa jo katsoa taaksepäinkin. Tuliko levystä juuri sellainen kuin halusitte ja toivoitte?
- Olemme erittäin tyytyväisiä! Se on tämän hetken tuotos ja sellaisenaan täydellinen.
- Teimme albumia ilman ennakko-odotuksia. Fokuksessa oli se, että ei ole mitään mikä määrittelee millaista sen pitäisi olla. Tekoprosessi oli pitkälti itsenäistä. Marjo äänitti itse kaikki mitä pystyi ja loput äänitettiin Taajuusvarjostin studiossa editoijan, miksaajan ja teknisen tuottajan Mikko Räihälän toimesta.
Tästä päästäänkin siihen, että musiikkinne on... niin, maailmanmusiikki on hivenen halpa tapa oikoa mutkia, mutten juuri muutakaan termiä keksi. Mistä duonne musiikissa on pohjimmiltaan kyse?
- Hankala kysymys! Musiikissamme on kyse meistä, ja meidän musiikillisesta ymmärryksestä. Kun ne yhdisti niin tuli tällaista.
Kiistatta yhteistyö on yhdistänyt musiikillisia osia mielenkiintoisin tavoin, mistä riittää purettavaa vielä pitkäksi aikaa. Teksteissä ainakin käydään läpi kattavasti naiseutta ja naisen asemaa eri kulttuureissa.
- Kappaleissa on monia teemoja. Teemat ovat sellaisia, jotka ovat meitä koskettaneet ja meille läheisiä. Naiseus, äitiys, ystävyys, Senegal, perinteet ovat teemoja jotka meitä on yhdistäneet.
Luomisprosessi otti niine kaikkineen aikansa, mutta kolikon toinen puoli on se, että kiireen puuttuminen piti tarpeettomat paineetkin poissa niskasta. Näin tekeminen tapahtui hauskan kautta, mikä taatusti kuuluu materiaalissa mukana. Oliko pitkäsoiton tekeminen tähtäimessä heti em. Trilogy-sinkun jälkeen?
- Kyllä toiveissamme oli kokonainen albumi vielä tehdä, ja haimmekin sille rahoitusta. Yksinhuoltaja-freelancereina olemme aika riippuvaisia apurahoista julkaisumme kanssa. Kiitokset kaikista apurahoista, joita olemme saaneet. Ne ovat tehneet näistä kaikista julkaisuista mahdollisia!
Kieliä kuullaan useampia. On suomea, englantia ja ranskaakin, vaan suurin osa taitaa tulla wolofin kielellä, tai jollain muulla Senegalin kielistä. Näissä kohdin törmäsin tavallaan kielimuuriin, mutta samalla monikielisyys on taatusti vahvuus - vai onko?
- Meidän metodimme on aluksi keskustella kappaleiden teemoista ja näkökulmista. Mietimme huolella kappaleiden sisällöt. Sanoituksissa puhumme kappaleessa samasta teemasta, mutta kumpikin oman kielen, maailmankuvan ja kulttuurin kautta. Sanat eivät ole siis käännöksiä kielestä toiseen, vaan kumpikin puhuttelee sen kielen kuulijoita haluamallaan tavalla.
- Eve operoi pääosin wolofiksi ja ranskaksi ja Marjo suomeksi ja enkuksi. Monikielisyys on tavoitteidemme mukaista. Kieli on väylä maailmakuvaan ja kulttuuriin ja tätä rikkautta haluamme vaalia. Suomessa ja Senegalissa ei voi kaikista asioista puhua samalla tavalla, sillä kontekstit ovat sen verran erilaiset.
Albumin kymmenestä raidasta on lohkottu 'vasta' yksi sinkku. Näinä päivinä levyiltä otetaan helposti puolet raidoista sinkuiksi, joten miksi juuri karjalalaista henkeä huokuva Ruskie neitsyt valgie neitsyt valikoitui sinkuksi?
- Sinkun markkinointia kohdennettiin erityisesti Suomen kansanmusiikkipiireihin, joten tämän kappaleen ajateltiin olevan sinne sopivin.
Entä onko lisää sinkkuja tulossa, tai kenties jopa muita julkaisuja?
- Inshallah kyllä! Mennään päivä kerrallaan ja suunnitellaan realistisesti, sillä rahastahan siinä on kyse.
Eli rahoitusta voi ja saa myöntää erinomaista kulttuurityötä tekevälle duolle, näin viiden pisteen vihjeenä.
- Podcastia ollaan jo suunniteltu. Siihen ei tarvitse rahoitusta (naurua)
Keikkaakin on siis jo tehty, vaan kuinka se onnistuu. Taustanauhaa vain apusoittajia?
- Keikkaillaan bändin kanssa tai sitten ihan duona. Taustanauhaa ei ole käytössä ainakaan Suomessa. Senegalissa vuonna 2022 oli, mutta ei enää nyt levyn tiimoilta.
Yhtye lähtee keikoille ja kesällä kiertue kulkee pitkin Suomea. Laulussa on silloin Karoliina Kantelinen, rummuissa A-P Rissanen ja bassossa Ndioba Gueye. Toukokuussa yhtye keikkailee myös Senegalissa ja siellä ainakin Suomen Dakarin suurlähetystössä.
Kesän kiertue Suomessa:
26.6. Joen Kieku, Joensuu
29.6. Kihaus folk, Rääkkylä
11.–12.7. Kaustinen folk music festival, Kaustinen
14.7. Afrojazz club goes Alppipuisto, Helsinki
20.7. G Livelab, Tampere
13.8. Etno-Espa, Helsinki
16.8. Joen Yö, Joensuu,
23.8. Global Club Nights, Helsinki
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.
- Kiitos tästä huomiosta, arvostamme sitä!
Ja Desibeli.net arvostaa musiikkia, joka oikeasti pistää raja-aitoja nurin. Tästä siis kohti kesää!
Haastattelu: Mika Roth
Kuvat: Eeva Johansson (sinisissä vaatteissa), tuntematon (musta-valkoisissa vaatteissa)