Haastattelut

Saga Mast – mukana pieni vaarantuntu

22.03.2024Tämäkin sattuma näyttäytyy jälleen kerran siunauksena ja Mast kiittelee vuolaasti tiimiään. Takana on asiaan uskova levy-yhtiö ja keikat myydään muiden toimesta, mikä on vapauttanut Mastin keskittymään olennaiseen, eli taiteelliseen tekemiseen. Luovuus ei tästä kaikesta ainakaan kärsi ja kyseessä onkin kirjaimellisesti uusi luku artistin elämässä.

- Oon kiitollinen, että oon löytänyt mun ympärille ihmisiä, jotka todella näkevät kuka oon ja uskovat mun visioon.

Tuleva Rakkautta radiossa -sinkku yllätti, sillä rakkaus tuntuu ottaneen biisin kertojasta vakaan otteen.

- Aah… Istuttiin kesän lopussa kallioilla ystäväni Viivi Käiväräisen kanssa ja puhuttiin rakastumisesta. Kerroin etten enää jaksa elää läpi yhtäkään surullista ja sotkuista rakkaustarinaa. Olin kirjoittanut siitä, kuinka odotan “sitä oikeaa” ja yhteisiä iltoja Kalliossa juoden halpoja kaljoja. Ja kuinka toivon, että mun elämään saapuisi ihminen, joka ei epäile valita mua. Siitä keskustelusta syntyi biisi Rakkautta radiossa.

Sinkku myös soi isosti ja komeasti, modernin poprockin ollessa lähin kuvaava termi jonka keksin. Onko tämä uusi Saga Mastin soundi ja suunta, vai missä määrin sinkku edustaa tulevaa?

- Rakkautta radiossa edustaa levyn popimpaa päätyä, mutta antaa kyllä viitteitä tulevasta suunnasta. Myös soundimaailmaa voi haistella Rakkautta radiossa -tuotannosta, mutta voin paljastaa, että levyltä tulee löytymään kekseliäitä ratkaisuja.

Teksteissäsi sydämet ovat aiemmin tahtoneen särkyä ja onni on ollut kovin harvojen aarre. Onko siihenkin tulossa muutosta noin isommassa kuvassa, vai mennäänkö melankolialla edelleen eteenpäin?

- Mun biisit on tosi vahvasti sidottuina siihen, mitä mun elämässä tapahtuu. Kirjoitan siitä mitä koen ja minkälaisia tunteita käyn läpi. Jotenkin tuntuu siltä, että oon sellanen tyyppi, jonka elämässä tapahtuu aika paljon kaikenlaista kommellusta. Eli melankoliaa on kyllä tiedossa, ei hätää.

Maailma muuttuu myös keikkojen saralla, sillä Mastin ympärille on kasvanut nelihenkinen rockbändi. Vaikka tarkempia askelmerkkejä ei vielä paljasteta, niin entistäkin kiinnostavampaa show’ta lupaillaan. Keikat ovatkin jo odotettuja esiintyjien taholla.- Mä tunnen olevani eniten elossa lavalla yleisön edessä, joten odotan innolla tulevia keikkoja. Mulle on tärkeää luoda mun keikoista paikka, jossa yleisö saa tuntea olevansa todella elossa. Koen, että jos oon lavalla vapautunut, rohkea ja autenttinen annan silloin katsojalle mahdollisuuden olla samaa ja voimaantua siitä.

Materiaalia löytyy jo runsaasti ja Mast bändeineen on valmistellut tunnin setin, jossa luotetaan vain omiin tekemisiin. Eli covereita on turha odotella. Entä kuullaanko uusia sovituksia vanhoista kappaleista? Tuskin kaikkea pystytään kuitenkaan yksi-yhteen toistamaan estradeilla…

- Joo todellakin kuullaan! Ollaan rakennettu hieno eheä kokonaisuus uusista ja vanhoista biiseistä. Ja vaikka meillä on hiottu kokonaisuus, niin livenä saa ihanasti leikitellä ja tarttua hetkeen, jos esim. yleisöstä tulee impulssi tehdä jotain odottamatonta.

Mitä seuraavaksi? Onko lisää sinkkuja vielä ennen albumia, kesäkiertuetta, festarikeikkoja, yllätyskäänteitä?

- Tehdään täydellä vimmalla levyä, mutta kyllä ennen sen julkaisemista saatte lisää sinkkuja. Ainakin jotain, joka tanssittaa kesäilloissa… Ja no Saga Mastiin liittyy aina yllätyskäänteet ja pieni vaarantuntu.

Haastattelu: Mika Roth, kuva: Joanna Suomalainen
Lukukertoja: 1322
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös