Haastattelut

Paul D’amour - Toolin perustajajäsenestä muille luovuuden lähteille

29.02.2024TP: Kuinka kauan sinulta kesti löytää oma hyvin tunnistettava ja uniikki bassosaundisi? Olet itse kutsunut sitä “Marshallin läpi soitetuksi flyygeliksi”.

PD: Luulen, että se on mitä olen kuullut mielessäni, ja jota olin jahdannut vuosien varrella. Luulen, että jahtaan sitä yhä. Minua on inspiroinut bassosaundit bändeiltä kuten No Means No, Fugazi ja Gang of Four.

TP: Mitkä olivat ensimmäiset bändisi ennen kuin olit mukana perustamassa Toolia?

PD: En koskaan oikeastaan soittanut bändeissä, jotka ottivat itsensä tosissaan. Kotikaupunkini (Spokane, Washington) paikallisessa skenessä me kaikki soitimme toistemme bändeissä. Se oli jatkuvaa rotaatiota eri hahmojen kesken.

Paul D´amour TP: Oliko biisien säveltäminen Toolissa yhtä haastavaa kuin mitä olet aiemmin sanonut? Olet maininnut, että se kesti pitkään ja oli hyvin väsyttävää.

PD: Saimme ensimmäiset levyt tehtyä melko nopeasti ja intuitiivisesti, mutta kun saimme mainetta ja aloimme tehdä Aenimaa, jotkut tietyt bändin jäsenet kokivat enemmän paineita ja ryhtyivät pohtimaan omia päätöksiään aivan liikaa.

TP: Kuinka oma prosessisi musiikintekoon poikkeaa Toolista?

PD: Luulen, että olen aina tuntenut, että ensiajatukseni ovat yleensä oikeassa, kun sävellän. Jos alat miettimään liikaa, asioista tulee vaikeita. Huomaan usein meneväni takaisin alkuperäiseen ideaani. Joskus on tosin hyvä lähteä tuntemattomille teille, koska silloin ei ikinä tiedä, mitä voi löytää.

TP: Soititko ja äänititkö musiikkia Replicants-bändisi kanssa samaan aikaan, kun teit lähtöä Toolista ja opetit seuraajallesi Justin Chancellorille mainioita bassoriffejäsi?

PD: Luulen, että turhautuminen (Toolin) säveltämisprosessiin aiheutti sen, että etsin muita luovuuden lähteitä, ja Replicants oli hauska kanava sille. Justin on ystäväni, joten autoin häntä löytämään tiensä monien käyttämieni saundien ja tekniikoiden läpi. Olen iloinen, että hänellä menee hyvin roolissaan.

TP: Covereita soittaneella Replicantsilla lienee jotain tekemistä Blade Runnerin kanssa. Eräs toinen bändisi on nimeltään Feersum Endjinn, joka on Iain M. Banksin romaanin nimi. Oletko scifi-fani?PD: Olen ilman muuta ollut pitkäaikainen scifi-fani, oli kyse sitten kirjoista, elokuvista tai sarjakuvista. Nimi Replicants tulee tosiaankin Blade Runnerista, ja olen lisäksi Iain Banksin teosten fani. Tein yhden toisen albumin, Free Marsin, Lusk-bändin kanssa, ja teimme Backworlds-biisiin musiikkivideon. Se perustuu löyhästi Iain Banksin fantastiseen kirjaan nimeltä The Wasp Factory (Ampiaistehdas). Etsin jatkuvasti uutta inspiraatiota musiikkiin elokuvista ja kirjoista.

Haastattelu: Teemu Purhonen, kuvat: @derickphotography

pauldamour.com
Lukukertoja: 1691
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös