06.12.2023
Stam1nan nousu suomalaisen metallin ja raskaamman musiikin instituutioksi on vaikuttava tarina. Sellainen ihmeen kaltainen kertomus, joka ansaitsee kunnon kirjoittajan työpanoksen. Ari Väntänen jos kuka on tahollaan osoittanut osaavansa tarinoiden avaamisen, tiedon lähteille tiensä löytämisen ja kyvyn luoda mielenkiintoista tietotekstiä. Niinpä tiesin jo alussa viihtyväni tämän jykevän tiiliskiven ääressä, sillä jykevä on aihekin monilla eri mittareilla mitattuna.
Like
Stam1nan asema on vakaa, sitä ei kukaan pysty kiistämään. Kymmenen studioalbumia, pari kaapillista palkintoja ja pystejä, kestävyys genrensä huipulla, siinä on kadehdittavaa ansiolistaa. Alusta saakka kimurantimpaa ilmaisua suosineen yhtyeen tyyli on vaihdellut, mutta bändi on pysynyt itselleen uskollisena, eikä kompromisseja ole tehty koskaan – ei ainakaan ulkoisen paineen seurauksena. Aidan korkeimmat kohdat on kroonisesti etsitty ja ihan itse vielä kiivetty siitä ylitse, oli se sitten kuinka kannattavaa tahansa. Joidenkin mielestä puuhun on saatettu kiivetä väärä pää edellä, mutta sinne puuhun on silti kavuttu, tekniikoista viis.
Kaukana ovat jo ne ajat, kun Väkivaltakunta iski ensimmäiset ässälyöntinsä kotimaisen metallin tyystin toisenlaiseen kenttään ja Uudet kymmenen käskyä julistivat uuden ajan saapuneeksi. Piskuisen Lemin raitilta suurten kaupunkien estradit täyttäväksi koneistoksi kasvanut bändi on kuitenkin pysynyt sielultaan omana härkäpäisenä itsenään, minkä Väntänenkin tuo tekstissä toistuvasti esiin.
Pääosin tarina kulkee, kuten niillä tapana on, kronologisesti raiteillaan. Alussa oli demoja työstänyt joukko, jonka varhaisimmatkin ex-jäsenet saavat nyt sanoa sanansa. Pian oltiin jo trio-vaiheessa, Hyyrynen-Olkkonen-Velin -ketjun takoessa ensimmäisiä jalometalleja pajallaan. Uusien bändijäsenten mukaan tulo tapahtui luontevasti, aivan kuin kaiken olisi kuulunutkin tapahtua kuten asiat tapahtuivat. Ensin keikkabasisti Kai-Pekka Kangasmäki kiinnitettiin pysyväksi soittajaksi, jolta on sittemmin irronnut merkittävä lohko biisejäkin myöhemmille levyille. Kosketinsoittaja Emil Lähteenmäki taas muuntui etenkin studiossa merkittäväksi voimavaraksi. Viidennen jäsenen myötä yhteistyö on entistäkin hedelmällisempää, bändin kehityksen jatkuessa edelleen.
Tuottajien panos tuodaan myös selvästi esiin ja nimenomaan heidän hyvinkin toisistaan poikkeava kanssakäymisensä bändin kanssa. Kunkin omanlainen persoonallisuus on vaatinut sopeutumista jopa Lemin julleilta ja henkilökemioiden arvokkuus nostetaankin osuvasti esille. Joe Baresi pakotti kovin ottein bändiä ammattimaisemmaksi, Janne Joutsenniemi on tekijöille toisinaan enemmänkin luovuuden peili ja Miitri Aaltonen pystyy työntämään bändiä taas lähemmäs reuna-alueita eri tavoin.