01.05.2023
Keväällä 1968 esikoisalbuminsa julkaisseesta Creedence Clearwater Revivalista muodostui vuoden 1970 suosituin yhdysvaltalainen rockyhtye. Bändin ehdoton johtohahmo John Fogerty kirjoitti kaikki yhtyeen hitit ja esitti ne raastavalla lauluäänellään. Singlemenestystensä lisäksi Creedence Clearwater Revival työsti kuusi laadukasta studioalbumia, joista lähitarkastelussa on tammikuussa 1969 ilmestynyt ja muun muassa yhtyeen läpimurtohitin Proud Mary sisältävä toinen pitkäsoitto Bayou Country.
Fantasy
1960- ja 70-lukujen vaihteen suosituin yhdysvaltalainen rockyhtye Creedence Clearwater Revival on ollut eräs tärkeimmistä musiikillisista diggauskohteistani reilun 40 vuoden ajan. Ensiksi yhtyeen tuotannosta tarttui mukaan kasettikopio kokoelmasta Chronicle 1, mutta sittemmin vinyyliformaatissa on tullut hankituksi kaikki yhtyeen pitkäsoitot John Fogertyn itsensä parjaama Mardi Gras mukaan lukien.
Creedencen albumikokonaisuuksista ehkäpä sykähdyttävimmäksi on vuosien myötä osoittautunut tammikuussa 1969 ilmestynyt ja Billboardin albumilistalla seitsemännen sijan tavoittanut, järjestyksessään yhtyeen toinen pitkäsoitto Bayou Country. Se sisältää toki John Fogertyn hittihanat avanneen ja Billboardin singlelistan kakkossijalle kohonneen Proud Maryn, jonka John Fogerty on maininnut kirjoittaneensa kahdessa päivässä palveluksesta päästyään. Svengaavudestaan ja muista kiistattomista ansioistaan huolimatta debyyttihitti edustaa albumin kevyintä tuotantoa. Kokonaisuutena nimenomaan soitannan raakuus ja voimakkaat swamp rock-vaikutteet tekevät Bayou Countrysta niin onnistuneen albumin, jollaiseksi se on muodostunut.
Pitkäsoiton avauskappale, aitoa rämekamaa edustava Born on the Bayou on kiistaton Creecence-klassikko, joka on soitettu usein myös Fogertyn soolokeikkojen avauskappaleena. Myyttisestä lapsuudesta inspiraationsa ammentaneen tekstin Fogerty sijoitti uskottavasti rämemaisemaan, vaikkei sellainen ollut hänelle tosi asiassa entuudestaan tuttu. Bootleg rakentuu iskevän riffinsä varaan ja sisältää tekstissään viisautta pimeän kaupan kannattamattomuudesta. Pelkistetyn riffin varaan rakennetun ja tekstiltään hyvinkin tummasävyisen Graveyard Trainin parasta antia ovat Fogertyn antaumuksellinen laulusuoritus ja huuliharpismi. Vastaavantyyppisiä synkkiä sävyjä Creedencen tuotannosta on annosteltu etenkin yhtyeen toukokuussa 1968 ilmestyneen ja nimeä kantavan esikoisalbumin kappaleeseen Gloomy.