10.02.2023
Vantaan Länsimäestä räjähti vuonna 1986. Melrosen mainitun vuoden syksyllä ilmestynyt ja nimeä kantava esikoisalbumi on säilyttänyt asemansa eräänä tiukimmista ja vakuuttavimmista koskaan julkaistuista kotimaisista rockalbumeista.
Electric Kid Records
Vimmainen biisi- ja samalla hittikolmikko Rich Little Bitch, Gang War ja Coming Out Soon edustaa albumin tunnetuinta antia, mutta Melrosen esikoiselle sisältyy myös runsaasti muuta varsin laadukasta tuotantoa.
Ärhäkkä Lust at First Sight on löytänyt tiensä uudelleen yhtyeen keikkaohjelmistoon vasta vajaa kymmenen vuotta sitten, funkhenkisempi ja hidastempoisempi The Beat käy pituudessaan Melrosen debyytin pienestä teoksesta Real Dreamin sekä Boys Are on Firen kaltaisten kappaleiden huokuessa rockin addrenaliinia ja energiaa.
Albumin ainoa cover on ikiklassikko Summertime, joka sekin on viihtynyt Melrosen keikkaohjelmistossa viime vuosiin saakka. Psychobillyvaikutteitaan Tokela, Jami ja Repa tuovat kenties selkeimmin esiin albumin päättävässä nimikkokappaleessa Melrose. Kolmen hittikappaleensa lisäksi Melrosen esikoisalbumilla on tarjottavanaan myös runsaasti muuta aikaa erinomaisesti kestänyttä kappalemateriaalia, eikä ainuttakaan selkeää täytebiisiä.
Pitkäsoiton kappaleista Lust at First Sight oli tuoreeltaan joensuulaisen Pick Up -yhtyeen coverohjelmistossa. Reilua kymmentä vuotta myöhemmin mainitun yhtyeen jäsenistöstä nousivat James the Beaver -yhtyeen biisintekijöinä esiin Antti Kohonen ja Aleksi Ojala. Melrosen esikoisalbumin kappalemateriaalin kestävyyttä kuvaa mainiosti myös se, että vuonna 2011, jolloin pitkäsoiton ilmestymisestä oli kulunut 25 vuotta, Melrose soitti sen kokonaisuudessaan Albumiklassikot-sarjassa.
Melrosen esikoisalbumin julkaisuvuonna 1986 ilmestyi myös useita muita keskeisiä englanninkielisen kotimaisen rockin merkkipaalualbumeita, joista mainittakoon pikaisesti Peer Güntin Backseat ja Zero Ninen Intrigue.
Tarkalleen vuosi edeltäjänsä jälkeen ilmestynyt Melrosen kakkospitkäsoitto Another Piece of Cake laajensi tyylikkäästi yhtyeen musiikillista palettia. Lainakappaleita oli tällä kertaa aina kolme, eli Little Queenie, Troublebound sekä Nasty Suiciden Weird Things -yhtyeen ohjelmistosta poimittu ja vuosikaudet keikkasetissä viihtynyt I Can Hear the Devil Calling. Sexualityn raivokkuuden vastapainoksi Another Piece of Caken helmiin lukeutuu lisäksi akustisvoittoinen ja yllättävänkin seesteinen albumin kakkospuolen avaava Look Out.