Haastattelut

Bereniken hiukset – fleda lentää taivaalla

04.11.2022Julkaisuhistoriasta löytyy kolme sinkkua, joista uusin, eli Aurinko nousee idästä, päätyi myös EP:lle. Toistaiseksi julkaistu kappalekatras on kuitenkin vasta jäävuoren huippu ja EP:n biisit on pyritty valitsemaan siten, että annos olisi mahdollisimman kattava ja rikas.

Kitaristin liittyminen yhtyeeseen on myös antanut entistä enemmän mahdollisuuksia. Onkin kuulemma hiukan päivästä kiinni, että tekeekö mieli työstää tanssittavaa bilebiisiä vai sukeltaa synkempiin vesiin.

Entä mihin suuntaan toivoisitte asioiden nyt kulkevan, kun pandemia mahdollisesti alkaa helpottaa ja uusi normaali hiljalleen jäsentyä? Missä Bereniken hiukset voisi olla kahden vuoden kuluttua? Pizzerian nurkilla soittamassa vai Tullikamaria ja Tavastiaa täyttämässä innokkailla Bh-fanilaumoilla?

Bereniken hiukset, kuva: Siiriliina Riikonen - Toivomme, että musiikkimme tavoittaa uusia kuulijoita. Kaikki keikat tuntuvat tosi merkittäviltä, ja keikat Joensuun ulkopuolella kiinnostavat kovasti. Tavastia olisi tietysti kiva, mutta pitsanystävinä myös Pizzerioiden nurkatkin käyvät oikein hyvin.

Yhtyeen nimi on sama kuin pohjoisen taivaan himmeätähtinen tähdistöllä, ja EP:n nimi on tosiaan Kuolleiden tähtien alla. Miksi nämä nimet? Onko taustalla tähtitieteenharrastamista, antiikin tarinoiden kurveja tms?

- Sanna kävi kansalaisopiston "tähtitiedettä aloittelijoille" -kurssin ja siitä se sitten lähti (naurua). Bereniken hiukset on tosiaan himmeätähtinen tähtikuvio ikonisen Otavan alla, ja samaistuimme siihen sitten. Tutkimme musiikissamme kaikkeuden monia merkityksiä ihmisen arkisessa elämässä, mutta myös elämään kuuluvaa suurta avaruudellisuutta. Bändiläisiämme yhdistää taipumus katsella taivaalle

- Kavereiden kesken Bereniken hiukset on muuten taipunut myös ytimekkääseen lempinimeen Fleda.

Fledahan tosiaan lentää välillä riehakkaasti ja Aurinko nousee idästä -biisistä tulee toistuvasti mieleen Rage Against the Machine. EP starttaa kuitenkin komeasti klarinetin rikastamalla nimibiisillä. Kuten edellä jo todettiin, on kattaus tahallisen rikas, eivätkä tekijät halua nostaa lempilapsiaan esiin biisijoukosta. Keikoillakin toimii se, että välillä biletetään raskaammalla rockfunkräpin kaasulla ja toisinaan taas fiilistellään, joten enemmän on enemmän.

Vaikutteita on saatu monesta suunnasta, tyyleistä ja taustoista, mutta yhtyeen taustalta löytyy yllättävänkin rikas asioiden kirjo.- Bändin jäsenet ovat kaikki ammatiltaan taiteen ammattilaisia; teatterityyppejä, tanssijoita, kuvataitelijoita sekä muusikoita ja varmasti tekemiseen valuu vaikutteita yli genrerajojen. Suhtaudumme tekemiseen aika kokonaisvaltaisesti, jonka voi havaita ehkä livetilanteessa keikalla.

- On vaikeaa sinällään nimetä yksittäisiä meihin vaikuttaneita bändejä, koska otanta on niin laaja äärimetallista ysäriräppiin ja kaikkeen siltä väliltä.

Okei, tuo on kieltämättä melkoinen spektri, suorastaan tähtikuvion levyinen. Musiikkinne rikkoo mukavasti rajoja, joten palautettakin on varmasti tullut jo jonkin verran. Vaan minkälaista?

Bereniken hiukset, kuva: Alli Mattila - On ollut suuri ilo saada palautetta. Se on kannustanut jatkamaan "samaan malliin". Ehkä eri rajapintojen rikkominen on vaikuttanut kuulijoihin kivasti monilla eri tavoilla. Kappaleemme ovat saanut yleisön herkistymään, mutta myös tanssimaan. Se on ihanaa!

Joutuuko keikan jälkeen ostamaan yhä omat juomat?

- Juomia saa edelleen tarjota...

Ja juomista puhuttaessa: kuinka nuottiöljy virtaa, tai ei virtaa, keikoilla ja sessioissa?

- Treeneissä joskus joku saattaa villiintyä ja juoda jonkun muunkin kuin ykkösoluen... Keikalla sama juttu, mutta keikan jälkeen osaamme kyllä juhlia...

On aika juhlia ja aika tehdä töitä. Yhtyeenä Bereniken hiukset on kuuleman mukaan demokratiaan pyrkivä kollektiivi, jossa jokainen saa tuoda treeneihin ideoita ja aihioita

- Moni biisi on rakentunut Nikolain bassoriffeistä, mutta sovitustyö tehdään aina yhdessä jokaista kuunnellen. Biisin lähtökohtana voi toimia myös vaikka tekstinpätkä tai kiinnostava rytmi. Lyriikkaa on tehnyt Sanna, Veera ja Nikolai, ja monesti tekstit muotoutuvat sovitustyön yhteydessä valmiiksi kokonaisuuksiksi.

- Koemme, että tällainen työskentely edellyttää luottamusta, avoimuutta ja rehellisyyttä. Bändin taustalla onkin pitkä jäsenten välinen ystävyys.Keikkoja sovitaan jo hyvää vauhtia ensi kevääksi, joten tulevaisuus näyttää sillä saralla kirkkaammalta. Puhetta on myös debyyttialbumista, jonka pitäisi ilmestyä jossain vaiheessa ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla, tosin mistään tarkemmista päivämääristä ei ole vielä tietoa.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Vasta julkaistuilta nettisivuilta löytyy ajantasaista tietoa bändin touhuista. www.berenikenhiukset.com . Saa kysellä keikoille. Tarkkailkaa taivasta!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat ylhäältä: Kaisla Kyyhkynen, Siiriliina Riikonen, Alli Mattila
Lukukertoja: 2967
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös