Kirjat

Jari Korkki: Manserock jäi soimaan

19.10.2022Manserock eli ja kukoisti, mutta onko sitä edelleen? Nimike on ymmärretty eri tavoin eri aikoina, joten kysymys on hankala, eikä Korkki tunge vastauksia lukijan kurkusta alas. Sen sijaan monet haastateltavat saavat antaa paljastaa omat näkemyksensä, mikä tekee koko kirjasta miellyttävällä tavalla paneelikeskustelumaisen kokemuksen. Totuuksia kun on niin monia kuin kertojiakin.

Suhteellisen kiistaton fakta on kuitenkin se, että Eppu Normaali kasvoi koko kansan rakastamakaksi melankoliakoneeksi. Yhtä vahvalla mandaatilla Juice sai toimia sukupolvien tuntojen tulkkina ja Alatalo vei huomion pohjoisen, sekä syrjäseutujen ongelmiin. He kaikki olivat kuitenkin manserokkareita, tavallisia pulliaisia ja jokamiehiä – ja ehkäpä juuri siksi niin kovin, kovin rakastettuja.Manserock jäi soimaan -kirja on lohkottu onnistuneesti lukuihin, joissa asioita käsitellään aina omista kulmista. Muusikoiden lisäksi muut aikalaiset, levykauppiaat, promoottorit, keikkojen järjestäjät ja muuten vain lähiradoilla vaikuttaneet saavat sanoa sanansa. Ja kuten jo todettua, näin heijastetaan samalla koko maan muuttumista aikojen pyörteissä.

Musiikin saralla tapahtuneet isot ja pienet mullistukset on sijoitettu Tampereen kokoiseen maailmaan, josta on rohkeasti lähdetty milloin minnekin päin seikkailemaan. Toiset suunnittelivat maailman valloitusta, toisille riitti pelkästään nenäkkäille stadilaisille näyttäminen, mutta kaikkea yhdisti tietynlainen manselaisuus ja maanläheisyys.

Mika Roth
Lukukertoja: 1005
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s