Kirjat

Ari Mennader & Kaisa Rautanen: Jukka Kuoppamäki – Elämän mittainen laulu

07.10.2022Toinen mielenkiintoinen juonne Kuoppamäen uralla on se, kuinka menestynyt hän oli maamme rajojen ulkopuolella jo niinkin varhaisessa vaiheessa kuin 70-luvun alussa. Menestystä niitettiin kansainvälisissä laulukilpailuissa niin Japanissa, Itä-Saksassa kuin Puolassakin, jossa Kuoppamäki ainakin tämän kirjan perusteella nautti melkoista suosiota. Ei hän nyt aivan fab fourin veroinen megatähti ollut, mutta toisinaan ei jäänyt kyllä paljon puuttumaankaan.

Kasvavan kansainvälisen näkyvyyden lisäksi Kuoppamäen kirjoittamia ja osin esittämiäkin biisejä kuultiin Syksyn Sävel -kilpailussa useampana vuonna peräjälkeen. Voittava linja musiikin puolella katkesikin vasta siihen, kun Kuoppamäki löysi Kristiyhteisön, jonka myötä ura musiikin saralla katkesi lähes täysin. Ennen tuota miehen kirjoittama materiaali oli jo muuntunut ns. vaikeammaksi, mikä ei auttanut myynnillisessä mielessä 70-luvun keskivaiheiden Suomessa.Oma materiaali oli yhä enemmän kierrätettyä kokoelmaa ja uudenlaista, esoteerisempaa musiikkia, mutta tämäkin on vain yksi puoli noista päivistä. Jälleen sain yllättyä, sillä vaikka Kuoppamäki on tunnettu biisinkirjoittaja, en ymmärtänyt hänen olleen mukana niin monen suuren hitin luonnissa. 70-luvulla ketju oli vahva ja osapuilleen väliin jääneen 80-luvun jälkeen oli taas paluun aika.

Kuoppamäkien elinikäinen ystävä Katri Helena ja nuorempaa polvea edustava Jari Sillanpää pääsevät näissä kohdin kiittämään Kuoppamäkeä uriensa suurimmista hiteistä, jotka kieltämättä kuulostavat tekijältä itseltään. Kuoppamäen kynä olikin hurjassa terässä 90-luvulla, vaikka herra itse ei suurimpia hittejään esittänytkään kuin vasta jälkikäteen.

Eikä Kuoppamäki ole ainoastaan kirjoittanut muille, vaan 10-luvulla herralta ilmestyi peräti seitsemän studioalbumia. Lisäksi hän on kirjoittanut useammankin kirjan, joissa avaa henkisiä näkemyksiään ja uskonsa filosofiaa, eikä kynä ole vieläkään jäänyt telineeseen.Kuoppamäki saattaa tosiaan olla suomalaisin ulkosuomalainen, jonka suuri rakkaus ja kaipuu kotimaatansa kohtaan on varmasti tavallaan mahdollistanut niin monen suuren kappaleen syntymisen. Kuoppamäki ei näkemyksiään ja uskoaan tyrkytä, eikä nosta itseään sen kummemmin jalustalle, vaikka arvonsa tunteekin. Eikä hänen toisaalta tarvitsekaan sortua moiseen, sillä yhden elämän aikana syntynyt musiikki tulee soimaan vielä lukemattomille tuleville suomalaisille.

Mika Roth
Lukukertoja: 1179
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s