Ajankohtaista

Kesäkuun kasetit 2022

13.06.2022


No Moderation: Rock ’n’ Roll Revival No Moderation: Rock ’n’ Roll Revival
Harava Records

No Moderation on helsinkiläinen rosoisempaa ja rämisevää kitararockia soittava kokoonpano, jonka debyytti-EP tekee kunniaa rockin kuolemattomuudelle. Ja nyt puhutaan siis ronskisti soivasta rockista, jossa soundihygienia ei välttämättä ole korkeimmat laatustandardit täyttävää – läheskään.

EP:n tarina on sinällään uskomaton. Musiikki näet ehdittiin jo pistää jonkun varastelevan ryökäleen toimesta verkkoon ja oikeat tekijät, eli No Moderation -yhtye, saivat vakuutella lainmukaista omistajuuttaan siivuihin. Onneksi oikeus on voittanut ja bändin tekemästä työstä ei valu kunnia ja roposet roistojen taskuihin – eli ollaan varovaisia siellä ulkona verkon parissa puuhastellessa, mutta takaisin asiaan.

Kitara soi isosti ja vokalistin asenteikas ilmaisu on puoli askelta protopunkin puolella, toisen saappaan seistessä ns. action rockin saralla. Eikä tästä rypistelystä ole kovinkaan vaikea löytää garagen öljyistä autotalliräminää – mikä on siis vain ja ainoastaan positiivinen asia. No Moderation ei näin yritä keksiä pyörää uudestaan, mutta esimerkiksi hivenen pidempi Nowhere Bound saa renkaisiin kummasti vinkunaa.

Jokaiseen mutkaan kaahataan riffi edellä ja tuo voimaa korostava lähestymiskulma alkaa hivenen puuduttaa, kun kaikki seitsemän raitaa toistavat sitä. Satsaisinkin vastaisuudessa edes asteen rohkeammin laulumelodioiden korostamiseen ja eivät syvemmät kielisoitinten sounditkaan vahingoittaisi kokonaisuutta, kunhan energisyys osataan vain pitää autenttisena. Eli melkoisen raakilemaista vielä, mutta potentiaalia on huimasti jo tässä vaiheessa. Rock ’n’ Roll never dies!

Mika Roth


Tomutonttu: Hoshi Tomutonttu: Hoshi
Joteskii Groteskii

Jostain ilmiintyi jälleen uusi Tomutonttu-julkaisu, joka tuttuun tapaan saa aivopoimut joko nyrjähtelemään tai kehräämään. Alkuvuodesta Desibeli.netin toimitusta hämmentänyt Seikkailun tuoksu tuoksui totta vie unohtumattomalle seikkailuille. Avantgardea ja kokeellista elektroahan se oli, kuten on myös uusi paketti.

Tai uusi ja uusi. Verkon mukaan Hoshi ilmestyi ainakin digitaalisessa muodossa jo viime vuoden lopulla, mutta komean C-kasetin takamuksessa lukee 2022. Ota näistä nyt sitten selvää. Selvää sen sijaan on se, että veikeä ääniseikkailu odottaa rohkeita ääninautteja, kun Puissa roikkuvat elämät nostattavat ympärille elektronisen huvipuiston. Näillä raidoilla on samaa lapsenomaista leikkimielisyyttä, kuin vaikkapa aivan alkuaikojen Kraftwerkilla, mutta koska tamperelaiset eivät ole saksalaisia – vaikka muutakin toisinaan väitetään – tuota leikkisyyttä ei uhrata bisnesalttarille.

Järvi. Kyytiin! herättelee soundeillaan ja sademaisen lempeällä rytmillään mielleyhtymiä japanilaisiin puutarhoihin, mikä on varmasti ollut tarkoituskin. Sama aasialainen tyyneys ja (länsimaisesta kulmasta tarkasteltuna) lievä outous leimaa myös mm. Katse osuu sähköön -raitaa, jonka osittainen jatko Sähkön tuoksu särisee ja sirisee düsseldorfilaisesti. Radio-Activity, voisi joku todeta.

Näin kokeellisen materiaalin arviointi on oikeastaan mahdotonta/mahtavinta, joten pitää vain valita oma kulma kehästä. Periaatteessa Hoshi on siunatun muodotonta seikkailua elektronisten äänten viidakoissa, toisaalta sen kyky rauhoittaa ja rentouttaa puree ainakin allekirjoittaneeseen. Tässä onkin ääniteosten joukko, jonka voi vain antaa soida ja avata mielen sopista jo aikaa sitten unohtuneita yhteyksiä.

Mika Roth


Vauvaöljy: Slide 4 U Vauvaöljy: Slide 4 U
Rolling Records

Vauvaöljy on viime vuonna perustettu duo, jonka muodostavat FORRESTER ja Slyrre äS. Kumpikin artisti on ansainnut kannuksiaan siellä ja täällä, mutta yhdessä syntynyt musiikki on hivenen erilaista.

Slide 4 U on seitsemän raidan annos modernin r’n’b:n, urbaanin popin ja rapin sekoitusta. Pehmeys on avainsana niin tekstien kuin soundien taholla. C-kasetin itselleen kustantaneet saavat kaupan päälle vielä bonusbiisin, kuten vanhoina hyvinä aikoina konsanaan. Täyteläisyydestään huolimatta soundipuolella vähemmän on enemmän, eikä efektiähkykään pääse iskemään, kun olennainen on pidetty halki pitkäsoiton keskiössä.

Kaksikon kynäilemät lyriikat ovatkin melkoinen trippi pehmeiden arvojen ja pinkkien juttujen sektorille, jossa Jörnin tarkoittaa juuri sitä ja Pidetään kivaa! (feat. MC La, Pyöveli, Marfa) ei ole silkka toteamus. Kyseinen raita on myös ainoa, jolla kuullaan vierailijoita ja näin vahvistukset toimivat oikeastikin vahvistuksina. Lemmen problematiikka ja rakkauden tiestön kuoppaisuus antaa ennemminkin rytmiä, kuin pistää tyrät rytkymään – nyt otetaan iisisti ja funtsitaan toisenkin kerran, ennen kuin tartutaan lapioon.

Sävellyksistä ja tuotannosta vastaavat Tommy "Folko" Karlsson ja Sebastian "Sebastiwan" Kurtén, joiden teosten päälle Vauvaöljy valuttelee lyyrisiä kuvailujaan. Rakkaus hehkuu, sielunkumppanit pölyttävät ja Spa napsauttaa päälle yöllisellä tavalla urbaanimmat soundit, joihin tekstissä tietysti vastataan. Onkin täysin kuulijasta kiinni, että onko kaikki jo tarpeettomankin siloista, miellyttävää ja kaatuuko penkki liiankin kovassa kulmassa takasuuntaan.

Mika Roth
Lukukertoja: 758
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa myös