02.04.2022
Jaakko Ryhänen on sitä oopperalaulajien ryhmää, joka oli laulamassa viime vuosituhannen loppupuolella Suomea maailmankartalle. Alkujaan kansakoulunopettajana toiminut Ryhänen päätyi osin onnekkaidenkin sattumusten kautta uralle, joka vei hänet aina New Yorkin legendaarisen Metropolitan-oopperan estradille saakka. Jykevä basso on jyrissyt myös Euroopan merkittävimmissä paikoissa, vaan minkälainen on mies äänen takana? Raiko Häyrinen antaa Ryhäsen puhua, ja kyllähän sitä ääntä sitten riittääkin, kun mainion huumorintajun omaava oopperalaulaja kertoo tarinansa, oman matkansa.
Docendo
Häyrinen on kirjoittanut kirjansa siten, että se kerrotaan aivan kuin Ryhäsen itsensä puhumana. Ratkaisu tuntui aluksi hieman kummalliselle, etenkin kun tietää välissä olevan yhden henkilön, mutta kun teksti lähtee viemään mukanaan, osoittautuu valinta oikeaksi. On siis vaikea sanoa missä määrin tekstiä on toimitettu, mutta aiheelleen kirja kuulostaa jokaisella sivullaan. Ryhänen kertaa tarinaansa pääosin kronologisesti, vaikka tietysti tarina toisinaan karkaa ja ajatukset johtavat muihin hetkiin, henkilöihin ja tapahtumiin.
Näissä kohdin Häyrisen taidot pääsevät puolestaan loistamaan, sillä henkilöjutuistaan tuttu toimittaja pitää rönsyt taitavasti kurissa. Vähän aina saa ja pitääkin lipsua, jotta harmaa virallisuus saadaan häädettyä nurkista, mutta rajansa kaikella. Haastateltavana on ollut myös liuta muita henkilöitä, jotka osaltaan taustoittavat asioita, tapahtumia ja toisinaan tarjoavat hieman erilaisia näkökulmia.
Ryhäsen ura käynnistyi hiljalleen 70-luvun alussa, mutta hän piti jonkin aikaa kiinni ’pelastusveneestään’, eli opettajantyöstään, sillä laulamalla perheen elättäminen oli tuohon aikaan äärimmäisen arvaamatonta ja uhkarohkeaakin. Viimein merkit olivat siinä määrin lupaavat, että varmasta arjesta saattoi päästää irti ja antaa maailman virran viedä sinne, minne se sitten lopulta myös vei.
Tuota päätöstä ei ole tarvinnut sen jälkeen katua, vaikka Ryhänen kokeekin hetkittäin jääneensä liiaksi irti perheestään. Hän ei kuitenkaan hetkeäkään epäile sitä, etteikö olisi ollut samalla onnekas saadessaan elää omaa unelmaansa. Kummia sattumia ja outoja tilanteita on osunut tiellä normaalia enemmän, mutta sosiaalinen mies on aina onnistunut luovimaan läpi tilanteesta kuin tilanteesta, jos ei muuten niin terveeseen huumorintajuun nojaten.
Tietenkään kukaan ei ole valmis oopperalaulaja syntyjään, joten merkittävä rooli oli myös Ryhäsen opettajilla, harjoittajilla ja kouluttajilla. Näissä kohdin suurin kiitos lankeaa kiistatta Jolanda di Maria Petrisin kohdalle, joka halusi opettaa Ryhästä ilman minkäänlaista rahallista korvausta. Hänelle suurin palkinto oli se, että Ryhänen oppi vanhan italialaisen koulukunnan tavan laulaa, joka siis korostaa melodisempaa ja pehmeämpää puolta – huutajia kun maailmassa riittää yllin kyllin. Tuo perintö myös elää Ryhäsen ilmaisussa ja on sitä kautta välittynyt jälleen uusille sukupolville, joten kuolemaansa saakka Ryhästä opastanut Jolanda saattaa levätä rauhassa.