19.02.2022
Suomi-soulin pieni suuri tekijä täytti 60 vuotta, joten miehen ikään ehtineen artistin elämästä soikin jo ilmestyvän kunnon kirjan. Laura Parkko on kerännyt Saaren tarinan lisäksi kokoon koko Suomi-soulin nousun ja kuumien vuosien jälkeisen kehityskaaren. Fokus on kuitenkin tamperelaisessa miehessä, joka nousi luotetun kitaristin paikalta yhdeksi genren varmimmista tulkitsijoista.
Docendo
Suomenkielinen soul jakoi 90-luvulla tunteita puolin ja toisin, kun Aki Sirkesalo iski soolodebyytillään arvaamatta kultasuoneen. Alkoi kultaryntäys, jonka yhteydessä aiemmin lähinnä kitaristina ja Veeti & The Velvetsin jäsenenä huomiota saanut Sami Saari päätyi myös sooloartistiksi. Parkko ei aloita tarinaa kuitenkaan tuosta, vaan palaa aina alkuun saakka. Sirkesalo on kuitenkin tälle kirjalle, kuten Sami Saarelle ja koko Suomi-soulille, siinä määrin tärkeä henkilö, että hänen varjonsa on suurimman osan matkaa taustalla. Eikä se ole mikään synkkä, uhkaava tai ikävä varjo, sillä Saari tuntee sielunveljensä rakkauden yhä tänäkin päivänä. Mutta palataan siis alkuun.
Parkko on tehnyt perusteellista työtä ja ainakin allekirjoittanut yllättyi siitä, että Saaren musiikillinen ura käynnistyi jo niin varhain kuin vuonna 1982. Toki bändien kanssa oli tehty jo kaikenlaista enne tuota ja kitaraa oli soiteltu omassa huoneessa uupumatta, mutta 80-luvun alussa Saari oli jo musiikin aito ammattilainen. Loistavana kitaristina ja älykkäänä sointujen käyttäjänä tunnettu mies oli haluttu bändiläinen, joka päätyi soittamaan monien tuon ajan kovien kotimaisten tähtien taustaorkestereissa.
Sovitustyötä tarvitaan aina, kun biisejä ruuvataan kulloisellekin yhtyeelle sopiviksi ja Saari aloitti tuolloin työn, joka jatkuu yhä tänä päivänä. Saaren kynänjälkiä voikin löytää yllättävistä paikoista vielä näinäkin päivinä. 80-luvun alkupuoli oli samalla todellinen elämän musiikkikoulu ja tutkinto, joka rutinoitti Saaren, mutta ei kuitenkaan tukahduttanut häntä taiteellisesti.
80-luvun Suomi oli vasta heräämässä Kekkoslovakian jähmeästä ajasta ja tapakulttuuri niin musiikin, alkoholin kuin hiukan kaiken kanssa oli yhä tiukasti menneessä kiinni. Miehet eivät puhuneet tai pussanneet ja kuuppa pistettiin himmeäksi kotoisesti kossulla. Small talk ja alkoholin maistelu, eksoottisemmasta musiikista tai nautintoaineista puhumattakaan, olivat yhä ihmeellisiä uusia asioita. Soul oli mustien musiikkia, funkkiin ei tullut koskea, eikä selvinpäin avauduttu kenellekään. Ajat olivat kuitenkin muuttumassa.
Saari kuvataan lukuisten haastatteluiden kautta poikkeuksellisena, sillä hän teki – ja tekee yhä – asiat positiivisen kautta. Lasit olivat aina vähintäänkin puolitäysiä ja kaikkeen pystyi suhtautumaan rakentavasti. Rakkaus erilaista musiikkia kohtaan oli virinnyt jo lapsuuden kodissa, jossa Saari sai imeä itseensä kaikkea sellaista, joka jäi muulta tangon ja iskelmän kaulitsemalta sukupolvelta helposti väliin. Isän rooli ja äidin rakkaus olivat merkittäviä, mutta vasta Sirkesalon tapaaminen muutti kaiken ja johti Saaren sinne missä hän on nykyään.