22.01.2022
Meat Loaf, eli Michael Lee Aday, on poistunut keskuudestamme. Tuo monin tavoin elämää suurempi mies ehti tehdä musiikin saralla pitkän uran, joka käynnistyi jo vuonna 1968. Musikaalien maailmasta tie johti viimein levytysten puolelle ja etenkin vuoden 1977 Bat Out of Hell -debyyttialbumi tullaan aina muistamaan aikakauden kovimpia rock-kiekkoja listatessa. Tämä artikkeli ei kerro kuitenkaan tuosta upeasta levystä, vaan eräästä toisesta, huomattavasti karsastetummasta pitkäsoitosta.
Atlantic
Olen varsin tietoinen siitä, että vuoden 1986 Blind Before I Stop on monen mielestä ’väärä levy’ nostettavaksi klassikon asemaan, mutta juuri tällä Meat Loafin albumilla on minulle henkilökohtaisesti suurin merkitys. Se ei ole varmastikaan parhainta musiikkia sisällään pitävä kiekko komeaääniseltä herralta, mutta olin aikoinaan aivan liian nuori ehtiäkseni minkään aiemman levyn kyytiin.
Kaikki alkoi siitä kun riittävän paljon vanhempi isoveljeni innoittui Meat Loafin viidennen studioalbumin sinkusta Rock ’n’ Roll Mercenaries. Tuo napakasti tarttuva rock-siivu soikin sitten kotonamme suhteellisen tiuhaan ja hitaasti nuotit alkoivat uppoamaan myös allekirjoittaneen päähän. Meat Loaf esittää biisin yhdessä John Parrin kanssa ja siinä on kiistatonta energiaa edelleen, jopa kaikkien näiden vuosien jälkeen. Niinpä ei kulunut aikaakaan, kun koko albumi löytyi jo meiltä. En pysty enää muistamaan oliko kyseessä ihka oikea LP-levy, vai kenties vain C-kasetille taltioitu kopio, mutta tärkeintähän olikin itse musiikki.
Samaan jatkumoon tipahti seuraavana vuonna ilmestynyt live-albumi, jonka nimi oli osuvasti: Live. Tietysti kiekolla soivat monet varhaisemmat biisit, mutta se alkoi kahdella Blind Before I Stop -pitkäsoiton kappaleella. Tuo oli todella tärkeä pointti aikoinaan, koska jotenkin se osoitti meidän olevan oikeassa: uusi materiaali oli parempaa kuin vanha jne.
Kun kuulin Meat Loafin poistuneen tästä maailmasta monet asiat livahtivat nopeasti mielessäni. Herran filmiroolit niin Fight Clubissa kuin klassisessa Rocky Horror Picture Show’ssa, teatraalisesti vedetyt musikaalit ja kaikki ne jälkikäteen huvittaviltakin tuntuneet televisiopätkät, joissa herra pisti itsensä likoon aina sataprosenttisesti – oli tilanne mikä tahansa.
Kaikella tuolla on merkityksensä, mutta silti huomaan pohtivani lapsuuteni olohuoneen lattiaa ja suosikkipaikkaani juuri stereoiden edessä. Aurinkoista ja usein miellyttävän lämmintä paikkaa kummakuvioisen maton päällä, jossa tutustuin moniin palasiin musiikkia. Siinä kelpasi makoilla sohvatyynyyn nojaten ja tutkia levyjen kansitaidetta, tai kasettien taitelluista kansivihoista löytyviä tiedonmurusia.
Meat Loaf oli vain yksi nimi suuressa jatkumossa, mutta ehdottomasti oman paikkansa lunastanut. Nuo kaikki albumit, sinkut, kasetit ja harvinaisemmat EP-levyt kaiketi muovasivat minua omalta osaltaan henkilöksi joka nyt olen. Kuinka vahvoja muistikuvat voivatkaan olla, sillä luultavimmin monet tallenteet ovat saaneet muistojen kimallusta ylleen, eikä niiden pariin kannattaisi enää palata.