07.01.2022
Mato Valtonen on tehnyt uskomattoman paljon elämässään. Ensisijaisesti mies muistetaan Leningrad Cowboys ja Sleepy Sleepers -yhtyeistä, sekä pienistä rooleistaan Kaurismäkien elokuvissa. Noiden saavutusten lisäksi mies on ollut kuitenkin mukana uskomattoman monessa sopassa ja viritelmässä. Menestysprosentti ei ole aina päätä huimannut, mutta yritys on ollut kovaa ja asenne tinkimätön. Vesa Kontiainen ja Kjell Starck ovat haastatelleet Matoa pitkän kaavan kautta ja näin päästään kiertämään ympäri maapalloa suuntaan jos toiseenkin.
Docendo
Rockin ja länsimaisen populaarikulttuurin kulmasta tarkasteltuna Markku Juhani ”Mato” Valtonen saapui maailmaamme juuri oikeaan aikaan, eli 50-luvun puolivälissä. Rockin ensimmäinen vallankumous humahti ohitse lapsuusvuosissa, mutta kun 70-luvulla alkoi viimein tapahtumaan kaukaisessa härmässäkin, oli parikymppinen nuorimies valmis toimintaan.
Keskiönä toimi hurjan maineen ainakin osittain aiheesta saanut Lahti, jossa joukko värikkäitä persoonia löysi toisensa enemmän ja vähemmän musiikin kautta. Onnekkaana tapauksena kaikkien kannalta voi pitää sitä, että Sakke Järvenpää ja Valtonen sattuivat kohtaamaan, ja herrojen kemiat vieläpä pelasivat yhteen. Näin käynnistyi rockin räävittömämmäksi luvuksi kutsuttu vaihe, joka antoi suomalaisille ihmeteltävää ja kammoksuttavaa.
Kuulun niihin sukupolviin, joiden lapsuuteen Sleepy Sleepers liittyi tavalla tai toisella. Aina joku osasi kaivaa esiin jonkin bändin legendaarisista levyistä, kuten The Mopott Show, Metsäratio ja Levyraati, joilla kuultiin mm. sellaisia suomalaisen rockin ikoneita kuten Dave Lindholm ja Albert Järvinen. Näiden kunnioitettujen ja arvostettujen rokkareiden liittyminen lahtelaiseen ’huumoribändiin’ horjutti tuttuja rakenteita, jotka määrittelivät Kekkoslovakian valtiollista rauhaa.
Jo alusta saakka toimintaa määritteli vinoilu kaikille, etenkin itselleen, eikä mikään ollut pyhää – sillä mikä nyt oikeasti olisi pyhää musiikin kaltaisessa maailmassa? Kaiken kukkuraksi suomalainen ryhmä lähti Rioon ihan tosissaan tekemään levyä, jolla suomalainen joukko lähtee Rioon. Taide kopioi elämää – vai menikö se nyt toisinpäin. Bändin tähtäin oli tiukasti kansainvälisillä markkinoilla jo tuolloin, minkä johdosta levyistä tehtiin englanninkielisiä versioita. Ajoitus ei ollut vielä oikea, mutta kunnianhimo oli kohdillaan. Nämä huumorimiehet kun halusivat tehdä muutakin, kuin vain naurattaa kekkoslovakialaisia juntteja.
Sleepy Sleepersin historia on sanalla sanoen värikäs. Valtonen ja Järvenpää takoivat yhdessä rautaa aina vain kuumemmaksi, mikä tietysti aiheutti jonkin verran kipinöitä. Costello Hautamäki on yksi niistä soittajista, jotka eivät onnistuneet parhaimmin yhteistyössä – minkä myös Valtonen muistaa. Eikä herra itsekään enää seiso kaikkien sanoitusten, tai muidenkaan tempausten takana. Mutta tehty mikä tehty.