Ajankohtaista

Mouth Congress: Waiting For Henry

03.01.2022Pohjalla vaikuttavat kaavat ovat periaatteessa yksinkertaisia, mutta jokaisessa biisissä on koukkua, kulmaa ja tietysti pisteliäisyyttä. Yleensä rytmikone naputtelee vähäeleisesti levottoman basson rinnalla, sähkökitara kutoo taustalla jotain kuvioitaan minkä päälle sitten huudetaan ja karjutaan lyriikoita. Eikä huutaminenkaan ole itseisarvoista, sillä esimerkiksi Wind in My Belly uskalletaan esittää jopa varoen.

Spoken word sopisi genrem√§√§ritelm√§n√§ muutamiinkin raitoihin, koska sanojen sis√§lt√∂ on yht√§ merkityksellist√§ kuin ne tavat, joilla tarinat saatetaan maailmaan. Huudot ja kuiskaukset, ylin√§yttely ja lakonisuus ‚Äď sek√§ tietysti kaikki n√§iden √§√§ripisteiden v√§lilt√§ tarvitaan, jotta kokonaisuus on prikulleen t√§m√§n kokoinen, n√§k√∂inen ja tuntuinen. Herkk√§√§ palapelin kokoamista vai raitojen roiskintaa?Lyriikat ovat tietysti itsessään jo yksi universumi ja tässä kohdin kiitänkin fyysisen kopion mukana tullutta paksua kansivihkosta, josta löytyvät kaikki faktat, fiktiot ja isojen poikien sadut. Apuna toimii myös nykyteknologia, jolloin vanhat slangikuvaukset avautuvat siinä missä jokaisen henkilön historiakin, mikäli verosta löytyviin tietoihin on uskominen.

Be My Hole porautuu syvälle aiheeseensa ja The People Have Spoken on edelleen harmillisen ajankohtainen numero, vaikka elämme jo vuotta 2022 ja kaiken pitäisi olla kunnossa. Tuskinpa tekijät uskoivat muinoin 80-luvulla polarisaation yltyvän nykyisenlaiseksi, joten kaikelle kuullulle on vain entistä enemmän tilausta. Ja kuinka ollakaan: kumpikin näistä ralleista on valittu kokoelman sinkkuraidoiksi.Waiting For Henry on tunnin ja kymmenen minuutin mitassaan melkoinen annos navanaluskamaa kertanautintona, mutta tarkoin harkittuina ja sopivan pieninä lohkoina Mouth Congress vie taatusti sinut uusiin paikkoihin. Monty Pythonin lapset (tai lapsenlapset) ansaitsevatkin kiitoksia loistavista oivalluksistaan. Samaan hengenvetoon on todettava, että myös Devo on saanut lukemattomia heppoisempia seuraajia, joten kokoelma on monin tavoin todellinen kulttuuriteko.

Mika Roth
Lukukertoja: 1009
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa myŲs