Haastattelut

Dortmunder - rumempi rillumarei ja zydeco

15.12.2021- Kyll√§h√§n tuo jyt√§jemmarius tuntuu tiukassa istuvan ja olevan yh√§ edelleen se mist√§ minut tunnetaan, jos tunnetaan ‚Äď mutta enp√§ min√§ valita. Suurin ero Dortmunderin ja Jyt√§jemmareiden v√§lill√§ on se, ett√§ nykyisell√§√§n homma on enemm√§n mun varassa.

- Kun PMJJ loppui, niin mun pitikin yhtäkkiä olla itse myös se tuottaja, jonka vision ja harkinnan mukaan hommat tehdään. Totta kai Tapsalla on nykyisin todella iso rooli siinä miltä meidän levyt kuulostaa, mutta lopulliset päätökset jäävät pitkälti mun harteille. Onneksi oon löytänyt oivallisia miksaajia avukseni: aiemmin tein paljon Alangon Jussin kanssa hommia ja nyttemmin Masi Luoman.

Julkaisitte juuri Hold Your Horses EP:n, jolla p√§tkit√§√§n taas tuttuja biisej√§ kasaan. Kitara, haitari ja rummut, eik√§ juuri enemp√§√§ tarvita ‚Äď vai tarvitaanko?

- Tapsahan soittaa melkein mitä vain soitinta. Oli kerrassaan oivallinen sattumus ajautua duoon sellaisen hepun kanssa. Kahdestaan tekemillämme keikoilla hänellä on ollut ainakin kitara, haitari, mandoliini ja bajo quinto mukana. Studiohommissa skaala on ollut vieläkin laajempi. Haitari nousi varhaisessa vaiheessa leimaavaksi elementiksi Dortmunder-kuviossa.

Dortmunder Yhtyeen nimi on Dortmunder, mutta herrat eivät ole dortmundilaisia. Eikä nimi juonnu edes kyseisen nimisestä olut-tyypistä, vaan jostain aivan muualta.

- Nimi on lainattu dekkarikirjailija Donald E Westlaken luomalta John A. Dortmunderilta. Kepe√§n lennokkaiden seikkailujen perusta on se, ett√§ Dortmunder on maailman huono-onnisin murtovaras. H√§n punoo toinen toistaan uskomattomampia ja monimutkaisempia suunnitelmia jengins√§ kanssa. L√§hes poikkeuksetta niiden toteutus kuitenkin onnahtaa ja menee jollain tapaa m√∂nk√§√§n. Tekij√§t itse selvi√§v√§t yleens√§ kuin ihmeen kaupalla suht ‚ÄĚkuivin jaloin‚ÄĚ ‚Äď ja hetken p√§√§st√§ onkin jo seuraava suunnitelma tulilla. Mielest√§ni t√§m√§ kuvasi todella hyvin b√§nditoimintaamme, vaikka lain puitteissa toki toimimmekin, ja mennyt vuosikymmen on osoittanut olettamukseni oikeaksi.

Niihin aikoihin, kun Aho tapasi Tapsan oli Artturi Ketola järkkäämässä Nääskantri-toimintaa. Näin syntyi uusia Tampere-aiheisia kantripiisejä kollektiivisesti Facebookissa. Mainio house band saatiin kasaan ja intoa oli, mutta ravintoloilta ei herunut kiinnostusta edes huokeammilla hinnoilla.

- Nyt Hold Your Horsesilla julkaistu Aivan kuin vieriv√§ kivi on noita ralleja. My√∂s Tapsa oli ‚ÄĚwannabe-tamperelaisena‚ÄĚ aktiivisesti mukana N√§√§skantreilla. H√§n ehdotti Facebookissa, ett√§ voisikos siit√§ Metson edustalla py√∂riv√§st√§ kivest√§ tehd√§ laulun. Py√∂r√§t l√§htiv√§t py√∂rim√§√§n tuon kiven lailla ja teksti syntyi rivakasti. Mukana h√§√§r√§ili my√∂s Turo¬īs Hevi Geen keulilta muistettava sananiekka Hara Laukkanen. Niputin kertyneet ideat laulutekstiksi ja tein piisin niiden taustalle. Kuvasimme Artturin ja Tapsan kanssa kappaleesta tuoreeltaan Youtube-videon N√§√§sgr√§√§s Triona. Viime kev√§√§n√§ uutisoitiin py√∂riv√§n kiven poistosuunnitelmista, joten katsoin aiheelliseksi kaivaa kappaleen uudelleen esille. Teimme Tapsan kanssa uuden version pikaisesti. Siit√§kin on video tulossa.

Mainittakoon tässä yhteydessä, että Aivan kuin vierivä kivi -biisistä julkaistiin juurikin tänään erittäin komea video, jonka on tehnyt Mika Melender. Melender on siis mm. kuvannut, ohjannut, suunnitellut, käsikirjoittanut ja editoinut teoksen, mikä jätti Dortmunderille lähinnä kameran edessä heilumisen vastuun. Desibeli.net onkin ylpeä, että video saatiin näyttää ensi kertaa sivuillamme.Pari joulua sitten julkaisitte Ihmisroskan joulu ja Kulahtaneet puolipohjat -biisit, jotka löytyvät siis Snadi joululevy -nimiseltä kiekolta. Voitko hieman taustoittaa noita rahdun erilaisia joulukipaleita?

- Myös Ihmisroskan joulu on Nääskantrien satoa. Kirjoitin sen syksyllä 2012 ja sekin julkaistiin tuoreeltaan Nääsgrääs-videona. Laulu sai alkunsa siitä, kun edeltävänä kesänä oli kaupunginvaltuustossa puitu Tampereen ydinkeskustaan pesiytyneen syrjäytyneen kansanosan siirtämistä pois silmistä. Valtuustokeskustelussa eräs kokoomuslainen lääkäri käytti tuosta ryhmästä nimitystä ihmisroskat. Asiattomaan ilmaisuun onneksi puututtiin, kohukin nousi ja minä tein piisin, joka Artturin kanssa viilattiin valmiiksi.

- Syksyllä 2019 Tapsa sanoi, että heillä olisi Jussi Raittisen ja Maria Hännisen kanssa suunnitelmissa slangijoululaulu, tehtäisiinkö se? Tehtiin ja julkaistiin Dortmunderin slangijaosto Gamlojen Skeggejen nimissä. Pohjasession alla ehdotin samalla vaivalla talteen riuhtaistavaksi yhä vain harmillisen ajankohtaista Ihmisroskan joulua. Se löysi uuden muotonsa vaivattomasti.- Myllykosken kanssa vuonna 2011 levytetyn Kulahtaneiden puolipohjien tuottajattomuutta hutiloidun äänimaailman fiksaamista olin suunnitellut jo jonkin aikaa, joten sekin päivitettiin samaan nippuun.

Dortmunder nousi esille myös taannoin lukemassani Jaetut retket, kerrotut tarinat -kirjassa, jonka kirjoitit yhdessä kahden muun Jytäjemmarin kanssa. Kantritohtori Myllykoski on poissa, joten miltä tuntui palata vanhojen juttujen pariin?

- Olimme kesällä 2019 tehneet periaatepäätöksen jo pitkään takaraivoissamme kummitelleen Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit -historiikin kirjoittamisesta. Homma oli lähtenyt verkkaisesti käyntiin, koska se oli pitkälti minun varassani ja oli olevinaan kaikenlaisia kiireitä. Koronan lopetettua isoimmat kiireet ja pistettyä kaikki stoppiin päätin käyttää lisääntyneen kotonaoloajan kirjaprojektin työstämiseen. Voinkin sanoa, että ilman koronaa Jaetut retket, kerrotut tarinat ei olisi vielä ilmestynyt. En tiedä olisiko ikinä.

Dortmunder - Kirjan kirjoittaminen oli järjettömän suuritöinen urakka. Se oli myös todella antoisa ja tunteikaskin matka menneisiin. Tuon savotan aikana palautui mieleen paljon unohtunutta ja sellaistakin, joka on vuosien saatossa jäänyt tyystin huomaamatta. Sijoittaessani tapahtumia aikajanalle en voinut kuin hämmästellä, että miksi sitä on pitänytkin noin silmittömästi joka suuntaan sepeillä. Myös vanhat kappaleemme nousivat ihan uudella tavalla mieleen. Innostuinpa niitä aikamoisen nipun julkkareita varten reenaamaankin. Mehän ei Pekan kanssa keikoilla Jemmari-piisejä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta soiteltu. Näin ollen kuvio oli yleensä se, että levyn ilmestymisen jälkeen sen kappaleiden pariin ei juuri tullut palatuksi.

Voiko musiikilla muuttaa maailmaa, vai kannattaako keskittyä ennemminkin sen kuunteluun ja oman rauhan etsintään?

- Ainakaan t√§√§lt√§ marginaalista k√§sin ei asioihin juuri musiikilla pysty vaikuttamaan, mutta eih√§n mik√§√§n est√§ yritt√§m√§st√§. Toisinaan tulee lauluja kirjoitettua p√§iv√§n polttavista teemoista ja ep√§kohtiakin ruodittua. Hold Your Horses on siit√§ hyv√§ esimerkki. Kirjoitin sen jo vuonna 2011. Silloin oli n√§ht√§viss√§, ett√§ ‚ÄĚhevosia olisi ehk√§ aiheellista hieman holdata‚ÄĚ. Kuluneen vuosikymmenen aikana kappaleen sanoma ei ainakaan ole laimentunut. Nyt se on mielest√§ni ajankohtaisempi kuin koskaan ‚Äď vuoden p√§√§st√§ luultavasti viel√§ ajankohtaisempi.

- Samalla tavoin koronan myötä peruuntuneiden keikkojen tuoma turhautuminen kiteytyi kappaleeksi nimeltä Väistämisvelvollinen. Levytimme sen pikaisesti etänä. Huhtikuun 2020 alussa tein ekan demon ja valmis piisi videoineen oli YouTubessa pari viikkoa myöhemmin.

Entä mihin suuntaan haluaisit suunnata tulevaisuudessa Dortmunderin kanssa? Onko jokin musiikillinen haave tai visio, jota kohden on jo lähdetty - tai tullaan mahdollisesti myöhemmin suuntaamaan?

- Ei Dortmunderin suhteen mitään varsinaisia muutoshaluja ole. Mielestäni se on varsin toimiva kuvio nykyisellään. Pitäydytään rumemmassa rillumareissä. Parhaillaankin on muutaman kappaleen äänitykset työn alla ja jokunen valmis rallikin sopivaa julkaisuväliä odottamassa.

Onko luvassa julkaisuja, keikkoja, striimattuja keikkoja tai jotain muuta huomioitavaa?- Nyt ty√∂stett√§vi√§ lauluja laitetaan luultavasti alkuvuodesta pihalle. Pari vierailevaa solistia on ilmaissut mielenkiintonsa yhteisty√∂st√§, joten hieman spesiaalimpaa juttua saattaa olla tuloillaan. Sit√§ ennen joulukuun alkup√§ivin√§ ilmestyy uusi vinyylipainos Doctor¬īs Orderin 15-vuotisjuhlalevyst√§ Mean Business, joka ilmestyi Maaseutumusiikki.fi:n kautta vuonna 2013. N√§ttil√§ halusi uuden version bonukseksi kolme Tohtoreiden ja Dortmunderin kimpparaitaa. En tietenk√§√§n vastustellut.

Entä onko pitkäsoitto aivan mahdoton ajatus?

- Monet ovat jo pitkään kyselleet Dortmunderilta pitkäsoittoa ja jossain vaiheessa sellaista useamman vuoden lupailinkin. Sittemmin olen lopettanut lupailun. Materiaalia kyllä sitä varten olisi ollut, mutta jotenkin vain luontevammalta tuntuu näiden pienipainoksisten viisi-kuusipiisisten pakettien julkaiseminen. Taloudellisestihan tällaisessa touhuilussa ei ole mitään järkeä, mutta eipä näitä hommia toisaalta talous tai järki edellä ole tähänkään asti tehty.

Desibeli.net kiittää ja rumempi rillumarei soikoon meidänkin puolestamme.

Haastattelu: Mika Roth
Mustavalkokuva: Mika Melender, kippiskuva: Sami Kamppinen, muut kuvat: Dortmunder
Lukukertoja: 2410
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös