Haastattelut

Makau – musiikkia tästä ajasta

02.11.2021Materiaali on siis monipuolista, mutta tietyt linjat yhdistävät samalla eri laitoja. Minna korostaa tekemisen intuitiivisuutta.

- Moni levyllä kuultava syna- ja kitarajuttu on syntynyt metodilla "soita tähän jotain." Ratkaisuihin päätyminen on selittämätöntä ja osin maagista: kuulostellaan mikä tuntuu oikealta ja hyvältä. Meillä on kirjoittamaton sääntö siitä, että kaikki tyhmät läpät joita treeniksellä nauretaan on jätettävä kappaleeseen. Bändidemokratia horjuu vain silloin kun A jättää miksausvaiheessa jotain pelleilyjäni nauhalle, tai kun perfektionismissani en voi päästää kappaleesta irti ennen kuin se tuntuu oikealta.

Allu näkee musiikin synnyn pitkälti samoin. Hän siteeraa DJ Shadow'n kappaletta, jossa sanotaan kutakuinkin niin, ettei puhuja koe olevansa muuta kuin instrumentti jollekin mystiselle voimalle: "the music's coming through me".

- En kauheasti ohjaa prosessia, vaan asiat tapahtuvat ilman, että olen melkein tietoinen siitä. Se varmaan selittää, miksi kappaleet ovat usein niin erilaisia! Onneksi M erittäin harvoin dumaa aihioitani, niin bändissä pysyy leikkisä vire yllä. Viimeistely ja miksaaminen ovatkin sitten paljon työläämpiä ja hitaampia prosesseja, joissa pitää olla eri tavalla läsnä.Ette siis ole esiintyneet livenä, mutta entäs sitten kun siirrytään livetilanteeseen? Kuinka paljon kappaleita tullaan muokkaamaan tarkoituksella, vai onko kaikki vain digiorgaanista evoluutiota?

- Se on seuraava haasteemme nyt, kun EP on julkaistu ja alkaa olla tarpeeksi biisejä livesettiä varten. Läppärivyörytyksen ja orgaanisen soiton välinen tasapaino on yksi kysymysmerkeistä, mutta kiinnostaa myös leikkiä biisien rakenteiden kanssa. Taustanauhojen ei tarvitse olla yks-yhteen julkaistun materiaalin kanssa, vaan rakenteet saavat elää. Ehkä livevedoista tulee enemmän remixejä kuin tuttujen biisien läpisoittoa? Toiveena on joka tapauksessa, että tietynlainen välittömyys ja bakkanaalimaisuus välittyisi myös livenä!

Tulevat ja työn alla olevan kappaleet ovat tietysti jokaisen muusikon mielestä niitä parhaita, kun omia tekeleitä ryhdytään laittamaan paremmuusjärjestykseen. En peittele mielipidettäni siitä, että EP:ltä suosikkini on Nuudelii, ja sinkuista kivasti ikiaikaista brittisynawavea pyörittelevä Me ei olla yksin koskaan.

Allu rakastaa syvimmin vain tulevia lapsosiaan, mutta on silti riittävän tyytyväinen Nuudeliin, joka onkin aika kiehtova genrehybridi. Minna nostaa puolestaan EP:n raidoista etusijalle Kaikki mitä toivon -kipaleen.

Makau - Tekoajankohtanaan kappale toimi portaalina toiseen todellisuuteen, jossa kaikki on paremmin ja tanssilattiat ovat avoinna. En voi olla rakastamatta tunkkaista retrosoundia ja Hammondin haamua. Yritän ujuttaa kappaleisiin mantroja aina kun mahdollista, ja tästä kappaleesta sellainen löytyy: kaikki mitä toivon toteutuu!

Mitä seuraavaksi? Onko luvassa julkaisuja, keikkoja, striimattuja keikkoja tai jotain muuta huomioitavaa?

- Seuraava julkaisumme on syksyn pimeyttä hohkaava Vikat sanat, joka julkaistaan musiikkivideon saattelemana marraskuussa. Halusimme katsoa, voiko kuolemasta ja viimeisistä sanoista kirjoittaa läppäfiltterin läpi. Se on taas jotain muuta, mitä olemme aiemmin tehneet: hidas elektromörssäri hautajaisjousilla. Tulossa on myös lisää tanssimusiikkia. Tavoitteena on toki myös keikkailu niin livenä kuin mahdollisesti striimimuodossa.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Nähdään keikoilla! Me jatkamme kokeellista matkaamme, tervetuloa mukaan seikkailuun.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Makau
Lukukertoja: 3006
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös