Funk’n’rollin kiiltävää kiesiä ylpeydellä ajeleva Jankan Eläinpuisto on yhtye, joka pistää iloisesti säpäleiksi genrerajat ja muutkin turhanpäiväiset aidat. Törmäsin ensi kertaa sympaattisella tavalla rennon ryhmän musiikkiin alkuvuodesta 2019, mutta orkesterin juuret ulottuvat vielä sitäkin edellisen vuoden puolelle. Kuten monissa hienoissa tarinoissa, myös nyt sattuma näytteli olennaista osaa tapahtumien kulussa. Eli kuinka kaikki saikaan alkunsa?
- Epa (Eero) oli säveltänyt kavereilleen kokeilumielessä biitin, johon Hermanni sattui iskemään korvansa. Hessu (Hermanni) pyysi vanhan tuttavansa Tuman heittäytyvän biittiin ja näin eka sinkku Somenia sai alkunsa. Rytmiryhmällä oli yhteissoittohistoriaa jo ennestään joten bändi muodostui luontevasti. Tarkoitus oli äänittää vain tämä kyseinen biisi, mutta demo kantautui Iiro Rantasen kuultavaksi, ja näin alettiinkin pohtia yhteistyökuvioita Tuore Recordsin kanssa. Tämän innoittamana biisejä alkoikin syntyä lisää, eikä loppua näy.
Ja onneksi ei näy, sillä tapanne funkata, rokata, pomppia ja paukkua saa pohtimaan positiivisella tavalla nuorempaa Red Hot Chili Peppersiä. Jankan Eläinpuisto julkaisi vuosina 2018–2019 neljä sinkkua, joista upean tunnelmallinen Puistossa tarttui ensimmäisenä Desibeli.netin haaviin.
Noista alkuvuosien sinkuista yksikään ei mahtunut mukaan tuoreelle Sikin Sokin EP-levylle, mutta pysyypähän ainakin tuoreustakuu voimassa. Miksi näin tiukka linjaus?
- Sinkkujen ideana oli tuoda esiin bändin halu tehdä musiikkia laajakatseisesti ja näin pohjustaa tulevia julkaisuja. EP jatkaa sopivasti tätä linjaa valituilla kappaleilla, eikä uudelleen julkaisulle vain nähty tarvetta.
Entä kuinka EP:lle valitut kappaleet päätyivät levyllä kuultavaan muotoon ja onko niillä kenties pidempiäkin historioita?
- Rehellinen Retku ja Karhunpoika Sairastaa ovat saaneet alkuperäisen muotonsa jo aikapäiviä sitten. Epalla oli visio Funksons/Koivuniemen Herrat -tyylisestä bändi kokoonpanosta joihin kappaleet oli tarkoitettu. Myöhemmin Epa ja Makkonen jammailivat kahdestaan treeniksellä ja näin Hyvinvointimainoksen biitti otti tulta alleen. Epan Euroopan reissaillun jälkeen sävellykset Siipien Suojassa ja Sikin Sokin näkivät päivänvalonsa bändin keskuudessa ja näin sovittelu ja jammailu bändin kesken johti EP:lle valittujen biisien lopputulokseen.
Historiallisia kerroksia on siis runsaasti musiikin puolella ja sama linja jatkuu tekstien saralla. Lyriikat ovatkin syntyneet treeniksen jamitteluissa jossain vaiheessa vuosina 2018–2020. Tässäkin prosessissa uusi ja vanha ovat sulautuneet toisiinsa, räppien jalostuessa ja muhiessa kohdilleen.
Tämä saa puolestaan pohtimaan, että kuinka yhtyeen musiikki ensinnäkin normaalisti syntyy. Kuuleman mukaan Epa tulee treenikselle aina ajoissa, kitara mukana ja reppu kilisten riffejä. Niistä sitten joukolla työstetään ja jalostetaan biisiä, mitään kiveen hakattuja kaavoja ei kuitenkaan löydy.
- Joskus tekstit löytävät sävelen ja rytmin, joskus toisin päin. Toisinaan nämä kohtaavat vain roikkumalla puusta ylösalaisin ja meditoimalla.
Saatetekstissä puhuttiin funk'n'rollista, rap-musiikista ja suomirockista. Valkoinen mieshän ei voi tunnetusti voi funkata, vai voiko? Eli kuinka groove ja veivaus onnistuu ja miten olette mielestänne onnistuneet näiden eri ainesten keskinäisessä annostelussa?
- Tulenkantajat, Funksons jne... Suomestakin löytyy kovasti funkkaavia orkestereita, joiden vaikutteista olemme itsekin päätyneet tälle tielle. Olemme itse tyytyväisiä lopputulokseen, kauneus on jokaisen katsojan korvissa.
Juurikin näin, ja kukapa sitä groovemittariakaan osaa aina ’oikein’ lukea. Eri kappaleiden muodot valikoituvat tuovat sitä paitsi siinä määrin rikkautta menoon, että tylsä ei tämän orkesterin kyydissä pääse yllättämään. Esimerkiksi sinkkuraita Karhunpoika Sairastaa on periaatteessa aika raskastakin runttaa, kun taas Hyvinvointimainos sukeltaa aika syvälle tummiin ja pahaenteisempiin vesiin.
Ryhmän musiikkimaut ulottuvat jazzista poppiin ja popista metalliin, joten tästä voi päätellä turhien reuna-aitojen puuttuvan tyystin. EP:n arviossa toteankin kuinka monipuolisuutenne on vahvuutenne, mikä vain korostuu EP-formaatissa. Voitteko kuvitella jo kokonaista albumia, vai ovatko sinkut, tuplasinkut ja EP:t toimivampi tapa julkaista uutta musiikkia?
- Tulevan täysipitkän sävellysprosessi on jo hyvällä mallilla ja uusia biisejä on syntynyt levyllisen verran. EP:n jälkeen albumin julkaiseminen tuntuu luontevalta jatkumolta. Ennen varsinaista julkaisua sinkkuja tiputetaan kuultavaksi.
Kuka tai mikä on yhtyeen otsikon Janka ja minkälaisia eläimiä tuossa puistossa käyskentelee? Ainakin sinkkujen kansissa on pupua, perhosta, kisua ja nallekarhua. Albumin kannessa fauna on taas värikkäämpää ja liisaihmemaisella tavalla kummaa, vaan onko tässäkään vielä kaikki?
- Janka liittyy vahvasti bändin syntytarinaan. Kolme jäsentämme asui omakotitalossa vuokralla Tampereen Jankassa. Meininki oli usein kuin eläinpuistossa. Siellä meillä oli autotallitreenis, jossa vietimme paljon aikaa. Järjestimme myös "festarit" kyseisen talon takapihalla, jossa soitimme ensimmäisen keikkamme.
Kuvitellaan että voisitte jättää itsestänne yhden biisin aikakapseliin, joka kenties avataan vasta satojen vuosien päässä. Minkä biisin valitsisitte ja miksi?
- Olisiko 100 vuoden päästä maailmassa rauhaa ja rakkautta vai onko kaikki aina aivan liian Sikin Sokin?
Mitä seuraavaksi? Onko luvassa julkaisuja, keikkoja, striimattuja keikkoja tai jotain muuta huomioitavaa?
- Bändissä on tapahtumassa jäsenmuutos ja tulemme jatkamaan tästä lähtien neljän eläimen voimin ilman Hermannia. Ensimmäinen keikka tällä kokoonpanolla olisi 19.11. Varjobaarissa Tampereella, jossa uutta nahkaa esitellään. Pitkäsoiton sävellystyö jatkuu ja lisäkeikat tba.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.
- Fiilistelkää elämää ja eläimiä ja toivottavasti nähdään keikoilla!
Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Olli-Pekka Hiltunen, logokuva: Tommi Sirviö