Ajankohtaista

Vexin lauluja

29.09.2021Palefacen siivua sovittamassa ollut Jere Ijäs saa oman hetkensä, kun Rillutellen rallatellen sovittaa rillumareit ja halitulihait uuteen aikaan. Hyytävän upea slide-kitara ja tiukka rytmiryhmän työ pistävät tekstiin liikettä ja säveliin lennokkuutta, kun elon halki liidetään silkalla tuurilla.

Kulkuriromantiikka on ollut jo pitkään läsnä kotimaisessa kevyessä musiikissa, mitä myös musiikin tien itselleen jo muinaisessa nuoruudessa valinnut Nahkarotsi julistaa. Jyrki Linnankivi selviytyy direstraitsmaisesta kappaleesta, jossa rock’n’rollin pitkä oppimäärä käydään läpi omaelämänkerrallisesti. Ajat muuttuvat, eivätkä oikeastaan lainkaan, minkä voi aistia myös näistä nostalgian ja melankolian kiemuroista. Kulkurin kengät saa myös Freemanin soundaamaan taas tuoreemmalta, vaikka 70-luvun poprock tässäkin kumisee kaiken takana.Vexi Salmi eli, teki ja jätti jälkensä, jonka täysi merkitys tulee vain kasvamaan tulevina vuosina, kun hänen tekemisensä eivät ole enää niin lähellä. Albumin saatetekstissä Salmi näkee itsensä jo menneen ajan airuena, reliikkinä ja dinosauruksena, joka ymmärtää maailman muuttuneen. Ja silti, viimeisillä riveillä Salmi jättää tietoisesti avoimeksi oman perintönsä. Sanoittajan aie oli kirjoittaa loppuun saakka, jotta jälkipolvet voivat tehdä ”papan sepustuksilla” mitä parhaaksi näkevät.

Vexin lauluja -albumi on siis vasta alku, jonka soisi saavan vastaisuudessa vielä monia uusia lukuja jatkokseen. Sitä paitsi se vaikuttaa olleen juuri se, mitä Salmi halusikin tapahtuvan.

Mika Roth
Lukukertoja: 1587
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s