11.08.2021
Mudhoney on yksi harvoista Seattlen ’alkuperäisistä’ grunge yhtyeistä, joka on edelleen toiminnassa. Yhdellä miehistönvaihdoksella tähän asti selvinnyt yhtye saavutti kaupallisen lakipisteensä 90-luvun hulluina grunge-vuosina, mutta bändin niputtaminen samaan looshiin miljonääritähtien kanssa ei ole koskaan ollut kenenkään etu. Mudhoney on aina ollut oma itsensä, minkä myös 30-vuotisjuhliaan viettävä Every Good Boy Deserves Fudge -pitkäsoitto osoittaa. Tietysti uudelleenjulkaisun kylkeen on ladattu bonus-raitoja, mutta lisukkeet eivät yllä klassisen ytimen tasolle.
Sub Pop
Mudhoneyn historia on niin rikas ja mielenkiintoinen jo yksistään grungen historian kannalta, että sille kannattaa omistaa oma lyhyt kappaleensa. Grunge yhdistetään 80- ja 90-lukujen taitteeseen, mutta vokalisti/kitaristi Mark Arm ja kitaristi Steve Turner kuuluivat itse asiassa jo 70-luvun lopulla alkunsa saaneeseen Mr. Epp and the Calculations -yhtyeeseen. Tuosta osin huumorilla perustetusta rockbändistä kehittyi vuonna 1984 huomattavasti enemmän aikaiseksi saanut
Green River, joka olikin jo ns. oikea grunge ryhmä ja monen tulevan tekijän oppikoulu.
On tietysti kuulijan aisteista kiinni, että mikä on lopulta grungea ja mikä rockia, mutta etenkin Mudhoneyn kohdalla aika on paljastanut materiaalin kantavuuden ja jopa iättömyyden. Every Good Boy Deserves Fudge ilmestyi kesällä 1991, jolloin koko maailma oli jo heräilemässä Seattlen järjestämään vallankumoukseen. Tietysti Smells Like Teen Spirit julkaistiin vasta saman vuoden syyskuussa, mutta pohjatyö oli jo käynnissä, eikä tätä levyä kannata ohittaa menneitä tulkittaessa.
Alkuperäinen Every Good Boy Deserves Fudge on neljäntoista raidan ja hieman alle kolmen vartin mittainen annos rockin pörinää, säröisiä kitaroita ja mudhoneymaisen hajanaisia lauluosuuksia. Arm osaa tietysti tarvittaessa laulaa komeastikin, mutta ajan henkeen kuului asioiden vetäminen rosoisesti, likaisesti ja hiukan sinne päin. Näissä kohdin kannattaa myös muistaa, että maailma oli vasta toipumassa 80-luvun lopun huippuunsa hinkatuista soundeista, joissa orgaanisuus oli kuristettu miltei hengiltä, joten kyse oli samalla vastareaktiosta.
Minulle Every Good Boy Deserves Fudgen monet raidat edustavat eräänlaista paluuta 60-luvun garagesoundiin ja kenties jopa punkin vapauteen. Esimerkiksi kiekon päätösraita Check Out Time on rupisine kitaroineen ja surumielisine urkuineen kuin suoraan kuusaribileistä, joissa rummut saavat paukkua ja depressio on alati aivan kulman takana. Samoilla linjoilla rymyää loistava Something So Clear sekä reiluun kahteen minuuttiin puristettu Into the Drink. Kummallisena sattumana on pidettä sitä, että näistä siivuista ei tullut oikeita sinkkuja