Kirjat

Kimmo Miettinen: Suomipunk 1977 – 1981

26.05.2021



Miettinen on haastatellut kymmeniä aikalaisia, eikä kirjassa anneta lukijalle juuri armoa. Nimiä ladotaan ja jos et ole täysin skenen sisällä, niin sitten pitää vain roikkua mukana. Itse päädyin vilkuilemaan kirjan alkuun sijoitettua nimilistaa useasti, jotta olin perillä kun Ratsian, Vandaalien, Eppujen, Vaavin ja lukuisten muiden bändien jäsenet pääsivät vuorotellen ääneen.

Lisäksi ääneen päätyvät tietysti muut punkin äärellä vaikuttaneet ihmiset: fanilehtien pyörittäjät, mediavaikuttajat ja satunnaiset soittajat, joiden kaikkien osat tässä kaikessa eivät täysin auenneet minulle. Mutta eihän se ole tarkoituskaan, sillä kirja on koottu muotoonsa tietysti tarkoituksella. Aivan kuten punk ilmiönä, se on vain otettava vastaan sellaisenaan.



Suuria kysymyksiä ovat tietysti: miksi punk oli niin suuri juttu Suomessa, ja mistä punkissa oli meillä oikein kyse. Kysymyksiin annetaan monia vastauksia, kun vastaajiakin on monia, kirjan toimiessa tavallaan jättimäisen keskustelupaneelin tavoin. Ihmiset esittävät näkemyksiään, perustelujaan ja huomioitaan ja lukija saa itse piirrellä viivat pisteistä toisiin kuten parhaaksi näkee. Ainakin Suomi vuonna 1977 oli valmis muutokseen, ihan minkälaiseen tahansa, koska uusi sukupolvi oli syntynyt aivan uuteen aikakauteen. Tämänkin faktan huomioiminen on helppoa jälkikäteen, mutta 70-luvun lopun Kekkoslovakiassa asiat olivat toisin.

Mielenkiintoisia ovat myös väleihin sijoitetut syventävät osuudet punkin avainhahmoista. Esimerkiksi historian pitkälti unohtamat Johnny Hurskas ja Rubberduck Jones ovat palasia paljon suuremmasta kuvasta, jonka monimuotoisuus yllätti allekirjoittaneen. Pelle Miljoonan, Eppu Normaalin ja Problemsin rinnalla vaikutti niin monia yhtyeitä ja artisteja, joista osa päätyi myöhemmin aivan muualle. Enpä tiennyt edes sitä, että 22-Pistepirkko oli aiemmassa muodossaan rankoista live-esiintymisistään tuttu Matt Mätä & SS.



Suomipunk 1977 – 1981 kiteyttää ansiokkaasti sen, mitä suomipunk alussa oli. Se myös antaa osviittaa siihen, mitä tuon jälkeen tapahtui, sillä 80-luku oli muutakin kuin värikkäitä bleisereitä ja olkatoppauksia. Punk saattoi tipahtaa pois keulalta, mutta siitä kummunneet yhtyeet ja artistit ottivat suomirockin omakseen. Eikä punk sitä paitsi koskaan kuollut, sehän elää vieläkin – ja voi paksusti.

Mika Roth




Lukukertoja: 1623
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s