26.05.2021
Suomalaisen punkin historia on suomalaisen musiikkikulttuurin murtumisen historiaa. Mutta oliko punk ensinnäkään kulttuuria, oliko se kenties jotain suurempaa ja mitä lopulta oikein tapahtui? Miettinen on grand old man suomalaisen vaihtoehtomusiikin saralla. Hän on julkaissut vuosien saatossa erilaisia musiikkilehtiä, kirjoittanut romaaneja ja osallistunut useammankin levy-yhtiön pyörittämiseen. Uraa löytyy myös radion puolelta, joten Miettinen jos kuka tunteet tonttinsa.
Like
Kun punk rantautui ensi kertaa Suomeen, oli sen vaikutus vavahduttava. Enää ei tarvinnut hinkata loputtomasti studiossa luodakseen hyväksyttävää musiikkia, eikä edes soitinten hallitseminen ollut mikään ehdottomuus. Jokainen sai yrittää, jokainen osasi.
Aluksi monikaan ns. oikeista soittajista ei oikein osannut suhtautua muuttuneeseen tilanteeseen, mutta tuon jälkeen mikään ei ollut ennallaan, sillä ensimmäistä kertaa vastakulttuuri sai murrettua tuohon asti vallinneet valtakehykset. Unohtakaa klassiset opit, unohtakaa sibikset ja muut korkeakulttuuriset muodot, antakaa vain palaa. 70-luvun alku oli silkkaa politiikkaa ja progea, mutta nyt tapahtui jotain totaalisen erilaista. Miettinen oli itse keskellä noita tapahtumia ja kirja onkin todellinen silminnäkijäkertomus muutaman vuoden mittaisesta ajanjaksosta.
Jälkikäteen kaikkea on tietysti helppo ylianalysoida. Esimerkiksi suomalaisen undergroundin vaikutus 60-luvun lopulta on varmasti tehnyt omaan myyräntyötään, mutta Miettisen haastattelemien lukuisten punk-vaikuttajien kesken tuntuu olevan melko selvä näkemys asioiden kulusta. Alussa olivat Ramonesin legendaariset keikat keväällä 1977, jotka toimivat katalyyttina tulevalle.
Eli kaikki kunnia menneille polville, mutta punk iski angloamerikkalaisen kulttuurin oman murroksen kautta. Osa näki Sex Pistolsin telkkarissa, muutamat onnekkaat matkustivat Lontooseen ja imivät sieltä vaikutteita – ja toivat reppukaupalla levyjä ja sinkkuja muassaan. Merkittäviä olivat myös fanzinet, joita lähdettiin tekemään matalalla kynnyksellä ja hurjalla innolla. Osa pienlehdistä eli pidempään kuin toiset, mutta avainsana olikin ruohonjuuritaso, kun kuka tahansa oli kykenevä tekemään mitä tahansa, ja näin punkin perusidea toimi myös printin puolella.
Toinen mitä selvin elementti olivat Atte Blomin ja Epe Heleniuksen toimet, joiden kautta levy-yhtiökenttä meni iloisesti uusiksi ja musiikki sai lisää kanavia. Epen levyfirma toimi kiintopisteenä, joka oli Suomen mittakaavassa jotain aivan uutta. Love ja Poko tekivät levyfirmoina todellista kulttuurityötä, eivätkä harvat omakustanteetkaan jää tässä kirjassa huomiotta, vaikka suurimmat helmet löytyvätkin ’punkin kahden suuren tukijan’, sekä Loven raunioille syntyneen Johannan katalogeista.