Haastattelut

The Sorjoset – jytää ja jyrinää!

14.05.2021- Toistaiseksi ovat. Lisää on varmasti tulossa.

The Sorjoset laulaa suomen kielellä eikä yksikään biisi ole ylittänyt kolmen minuutin haamurajaa. Tuleeko kumpikaan näistä asioista muuttumaan tulevilla vedoilla?

- Jotain biisejä löytyy YouTubesta teksasiksi laulettuna, mutta kyllähän suomi on rock’n’rollin kieli, kun pitää homman ja ilmaisun ytimekkäänä. Näillä jatketaan.

Entä kuinka paljon materiaalia löytyy epävirallisesti esim. demoilta, promoilta ja arkistojen kätköistä?

The Sorjoset - Hommahan lähti liikkeelle livenä soitetuista Facebook ja YouTube -videoista, joita löytyy The Sorjoset -haulla vino pino. Demoja emme juuri harrasta.

Pyöritätte myös levy-yhtiötä Tepa's Tapas and Records. Toimistoa ei taida löytyä Espoon pilvenpiirtäjistä, mutta missä pääpaikkanne sijaitsee ja onko tuoreen EP:n kansikuva mahdollisesti läheltä tuota paikkaa?

- Pääpaikka sijaitsee Nokian Siurossa, EP:n kansikuvasta kymmenen metriä oikealle. Homma lähti taannoin vähän lapasesta: tehtiin kellariremppa, jonka yhteydessä sinne saatiin kauan haaveissa ollut soittokämppä. Siitä tuli niin hyvä, että puolivahingossa sinne tuli hommattua äänitysvermeitä. Ja kun meillä oli oma studio, niin pitihän ne tuotokset saada jonnekin julkikin. Siispä levy-yhtiö tulille. Päädyimme julkaisemaan tuotokset vain digitaalisesti paria pientä poikkeusta lukuunottamatta. Ja kivasti tuolta on saatukin julkaisuja ulos.

Mitä muita artisteja ja bändejä tallistanne löytyy?

- Periaatteena on ollut, sekä Pasimentti-studiota että levy-yhtiötä käytetään vain omien juttujen julkaisuun. Säilyy hupi. Pihalle on saateltu The Sorjosten lisäksi KaMu ry:tä, Darwin HC:ta, M&D:tä, Multitatumia ja Darwin Sorjonen -sooloja. Suunnitelmissa on julkaista jossain vaiheessa ainakin Dull Posersia ja paria muutakin juttua. Näitähän tulee. Lisäksi mainittakoon, että Veljekset Perseen julkaisut tehdään Pasimentissa, mutta julkaisun hoitaa Komitea.

Mitä julkaisuja on seuraavaksi luvassa Tepa's Tapas and Recordsin kautta?

- KaMu ry:n pitkäsoitto on jo työstövaiheessa, jotain soolojuttuja on tuloillaan ja kaikenlaista muuta jännää, joista ei nyt ihan vielä huudella. Pääasia, että tapahtuu.

Alkuvoimainen rock'n'roll taittuu siis kitaran ja rumpujen voimalla, eikä duo ole laventumassa sen suuremmaksi. Näin kaikki langatkin pysyvät omissa hyppysissä, ja homma ei muistuta liikaa työtä.Tuoreen EP:n seitsemästä raidasta neljällä on huutomerkki perässä ja aiheet liikkuvat arkisissa jutuissa. Välillä mennään saunaan, toisinaan kaipaillaan pohjoiskarjalalaisuutta ja lakkasuollakin käydään paarmojen syötävänä. Kaikesta voi siis tehdä biisejä, mutta monille punk-viritelmille tutut poliittiset jutut jätetään toisille tekijöille. The Sorjoset rokkaa ja toisinaan myös rollaa, siinä se.

Entä kuinka on tuo rock'n'rollille olennainen seksi-huumeet-viina -kolmio? Vai onko se jo käyty läpi?

- Saunassa tulee seksi mieleen, mutta ei näin rautaista rokkia voi soittaa päihteissä. Muutenkin ne ovat vähän kulunut juttu. Ennemmin sanoisin kahdella sanalla: The Sorjoset – rock’n’roll!

The Sorjoset Näin itsekin remppaa tekevänä en voinut olla huomaamatta EP:n kansikuvassa viiden kilon lekaa, sekä hiukan vaiheessa olevaa remppaa. Kaiken kukkuraksi heiluttelet moottorisahaa pään päällä. Onko tuo kunnianosoitus Maukka Perusjätkälle, remontoijille vai hiukan kaikille?

- Kyllä se on kunnianosoitusta vähän kaikille. Kun iskee inspiraatio ja hurmos päälle, niin silloin laitetaan kaikki sileeks. Ja tuo rakennushan menikin sileeks, mutta hyvä tuli levystäkin!

Mitä seuraavaksi? Onko luvassa jotain spessua kesäksi, sinkkuja, kiekkoja, striimattuja keikkoja tai iltapäivälehtien lööppeihin päätyviä tempauksia?

- Pidetään iltapäivälehtien paparazzit varpaillaan, sillä koskaan ei voi tietää. Mutta sen tietää, että videoita pukkaa eetteriin taas jossain vaiheessa. Ainakin liveä, muusta ei ole vielä tietoa.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Pysykää terveinä, rokatkaa ja saunokaa. Jytää ja jyrinää kaikille! The Sorjoseet!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: The Sorjoset
Lukukertoja: 3929
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös