Haastattelut

Minutian – moderni, progressiivinen, maaginen

24.03.2021



- Modernisuus tulee enemmänkin halutusta estetiikasta – soundimaailmasta, instrumentaatiosta ja tietyntyyppisistä sovitusratkaisuista. Vaikkakin uudella Magical Thinking -levyllä suurin osa kitaroista on soitettu Fenderin Stratocasterilla, soundimaailma on omasta mielestä kaikkea muuta kuin nostalginen.

Minutian on ollut sinkkurintamalla ihailtavan aktiivinen. Uuden levyn Alien Reflection ja Desibeli.netissäkin arvioitu Suspicious Smiles ilmestyivät viime vuonna, kun taas tämän vuoden puolella oli vuorossa nimikipale Magical Thinking. Miten sinkut ovat saaneet palautetta kotoa ja ulkomailta?

- Vastaanotto oli kyllä hyvä. Single-biisien valinnat olivat omasta mielestäni hyvät – ne edustavat albumin eri sävyjä kattavasti. No, ehkä sellainen selkeästi progressiivisempi puoli loistaa sinkuilta poissaoloaan, mutta ajateltiin että laitetaan ulos selkeästi lyhyempiä biisejä.

Käytännön syistä suoraa palautetta ei ole juuri saatu, mutta pientä positiivisuutta on ollut ilmassa. Entä onko luvassa lisää sinkkuja?

- Emme varmaan julkaise nyt lisää sinkkuja tältä albumilta, mutta olisi hyvä pitää jonkinnäköinen momentum yllä ja tehdä uutta musiikkia mahdollisimman pian. Tosin, historiallisesti määriteltynä ’mahdollisimman pian’ voi meidän tapauksessa tarkoittaa muutamaakin vuotta.

Magical Thinking ja Suspicious Smiles saivat myös komeat, jopa elokuvamaiset musiikkivideot, joilla esitellään melkoisia visiota. Kertoisitko niistä hiukan enemmän?

- Videot loi meille kitaristimme Pekka Loponen. Molemmat videot ovat visuaalisesti erittäin onnistuneita ja sopii musiikkiin yhteen mielestäni erittäin hyvin. Itselleni Suspicious Smilesin kaupunkimaiseman fraktaalikuviot toivat mieleen yhden lähiaikojen lempisarjojeni, Boschin, alkuteeman visuaalit.

Rajallisen budjetin takia Pekka joutui turvautumaan netistä löytyviin stock-videoihin, mutta visuaalisten asioiden parissa leipätyötään tekevä herra osasi luoda niistä ensiluokkaista materiaalia.

Ruokola vastaa siis sävellyksistä, ja biisit tulevat muulle ryhmälle sovitettavaksi eri asteisina – toiset ovat täysin valmiita, toiset käyvät läpi monia muokkauksia.

Minutian - Magical Thinking -biisi on itseasiassa tehty treeniksen ulkopuolella täysin – musiikki ja alustavat lauluideat myös. Biisi oli ideana mielestäni niin härö, että epäilin hyvin pitkään, onko sitä syytä miettiä edes koko levylle mukaan – onneksi se tosin saatiin mukaan, koska on yksi levyn parhaista biiseistä.

Ruokolan historia rumpalina heijastuu siten, että hänen säveltämisprosessinsa on rytmipainotteinen. Alussa lähdetään työstämään ideaa rumpukompin, basson ja parin kitaran kanssa. Ideat kehittyvät ja lähes aina alkuperäinen piste on jo kaukana, kun on aika ryhtyä karsimaan turhia rönsyjä idean ympäriltä. Jäljellejääneestä ideasta biisin loppuun saattaminen on yleensä enemmän ja vähemmän idean variointia. Välillä tämä prosessi vie tunteja, välillä päiviä ja välillä useita kuukausia

- Pyrin tällä levyllä keskittymään huomattavasti enemmän rumpuraitojen säveltämiseen myös. Minulla on jo pidemmän aikaa ollut rumpujen soitosta kahtiajakautunut fiilis – olen tykännyt soittaa, mutta vihannut kaikkia äänitteitä missä soitan. Suurin syy tälle on, että en ole osannut aikaisemmin istua alas ja miettiä aktiivisesti etukäteen mitä soittaisin. Enemmänkin olen suunnitellut biisiin vaadittavan pulssin ja improvisoinut loput studiossa. Nyt päädyin pakottamaan itseni istumaan kunnolla alas ja säveltämään rumpuraidat tarkemmin. Joissakin biiseissä tämä onnistui selkeästi paremmin kuin toisissa – esim. Vacant Eyesin rummut on täysin mietityt alusta loppuun melkeinpä joka isku. Biisiin nauhoitettiin myös päällekkäisäänityksinä rumpuja tokaan säkeistöön.

Sanoituksissa jäsenten työn määrä vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta ne on päädytty pistämään koko bändin nimiin. Laulumelodiat syntyvät yleensä porukalla treenikämpällä. Näiden osalta Jesper ja Pekka ovat erittäin hyviä ja tarkkakorvaisia, Mikon tuodessa myös oman selkeän soundinsa mukaan.

- Uudella levyllä on useammassa biisissä jaettu laulut Mikon ja Pekan osalta erillisiksi, mikä on toi paljon syvyyttä ja vaihtelua biiseihin. Molempien laulusoundit tukevat toisiaan todella hyvin, esim. levyn avaavassa Alien Reflectionissa säkeistöissä laulut vuorottelevat Mikon ja Pekan osalta, kunnes kertosäkeessä molemmat laulavat harmonisesti yhdessä.

Albumin tuotantopuoli tehtiin omin voimin, mistä oli omat hyödyt ja urakka onnistui. Tulevaisuudessa pienempi yhteistyö ulkopuolisen tahon kanssa voisi kuitenkin olla hyödyllistä.

- Yhteystyö voisi olla tuotannon kannalta jotain kohtuu pientäkin – esim. muutaman kerran esituotannon aikana käytäisiin läpi biisejä ja vaihdettaisi ajatuksia niistä.

- Herrasen Mikon kanssa joitain pienempiä tuotantoon liittyviä juttuja käytiin läpi, mutta ei mitään yksityiskohtaisempaa mikä liittyisi mihinkään tiettyyn biisiin. Hänen kanssaan oli todella helppoa työskennellä, koska hän osaa perustella mielipiteensä todella hyvin ja muutenkin on samalla aaltopituudella musiikillisesti. Hänen kanssaan voisimme kyllä jatkossa tehdä yhteistyötä erittäin mielellään.



Mikko Herranenhan vastasikin jo kiekkonne miksauksesta ja masteroinnista. Kuinka päädyitte ns. yhteen?

- Kitaristimme Pekka soitti aikaisemmin The Chant -nimisessä bändissä, jonka albumin Healing Place Herranen miksasi muutama vuosi sitten. Tein myös muutama vuosi sitten itse podcastia, jossa yhdessä jaksossa Mikko oli vieraana - ja, hän on oikeastaan ollut jo pidemmänkin aikaa myös muuta kautta tutun tuttuja, joten häntä oli helppo lähestyä aiheen puolesta. Soitin Mikolle ja kerroin meidän suunnitelmistamme levyn suhteen ja hän oli heti mukana ensimmäisestä puhelinsoitosta lähtien.

Yhteistyö sujui helposti ja nopeasti, kun kumpikin puoli oli jo valmiiksi samoilla aalloilla.

- Kun saatiin valmiit raidat hänelle miksaukseen, jo ensimmäiset vedokset olivat heti kohtuullisen valmiin kuuloisia. Minulla oli osaan biiseistä suht koht tarkat parametrit sille miltä joidenkin asioiden pitäisi kuulostaa, mutta yllätyksekseni Mikko päätyi samoihin ratkaisuihin miksauksen osalta paikoitellen ilman mitään isompaa ohjeistusta.

- Single-biisi Magical Thinking on tästä hyvä esimerkki – biisissä on huomattavan erilainen meininki muihin biiseihin nähden, melkein konemusiikkimainen, mukana on myös paljon syntetisaattoriraitoja yms. En tainnut antaa mitään ohjeita miksaukseen liittyen, mutta silti jo ensimmäinen vedos oli yli 80% tuo mitä levylle päätyi.

Herranen kerää kiitosta myös siitä, ettei hän ole lukinnut itseään rock/metallipuolelle, vaan osaa nähdä musiikin laaja-alaisemmin. Näin ratkaisutkin voivat elää aina kulloisenkin tilanteen mukaan.

Minutian Rummut päädyttiin nauhoittamaan Sonic Pump -studioilla Herrasen suosituksen perusteella.

- Ratkaisu oli oikea, rummut kuulostivat jo studiossa todella hyviltä ja onneksi sain soitettua rummut tukevasti sisälle. Studiossa minua pieksi Herrasen tuttu Joel Pöllänen ruotuun ja hänen kanssaan rumpujen nauhoitus oli myös todella helppoa. Joelilla oli sopivan tarkat korvat ja pystyin hyvin luottamaan häneen aina oton jälkeen, että oliko otto hyvä vai huono. Hän osasi myös tarvittaessa psykologisesti painella oikeista napeista, että sain puhtia soittaa tarkemmin ja paremmin.

Sonic Pumpin lisäksi levyä on äänitetty "eri paikoissa Helsingissä". Mitä tuo tarkemmin ottaen tarkoittaa, missä kaikkialla levyä on pistetty purkkiin?

- Loput soittimet levystä päädyimme edellisten levyjen tapaan nauhoittamaan kotistudioissa. Nykyajan teknologia on sen verran laadukasta, että saimme 99% kitarat sekä kaikki bassot nauhoitettua Headrushin mallintavalla pedaalilaudalla erittäin helposti. Laulut olivat ainoat, rumpujen lisäksi, jotka nauhoitimme ihan virallisella studiolla. Herraselta vuokrattiin hänen studiotaan lauluja varten ja saimme myös tällä tavoin laulujen signaalitien parhaaksi mahdolliseksi.

Loppusilausvaiheessa biiseihin tehtiin vielä pieniä lisäyksiä syntetisaattorilla ja Ableton Livellä. Ideat saivat vielä kehittyä ja tuottaa onnekkaita sattumia, kuten Magical Thinking -biisin kohdalla.

- Biisin rummut nauhoitettiin niin, että soitin biisissä tulevia rumpukomppeja looppina talteen ja vasta kotona rakensin loopeista koko biisin rakenteen muita soittimia varten.

Kiekko on nyt valmis, joten mitkä ovat fiilikset sen tiimoilta? Tuliko lopputuloksesta juuri sellainen kuin kuvittelitte?

- Fiilikset ovat erittäin hyvät. En voi sanoa, että olisin välttämättä ollut aikaisempien levyjen suhteen yhtä tyytyväinen lopputuloksesta, kuin mitä olen Magical Thinkingistä. Tottakai tämänkin levyn suhteen on joitain pieniä juttuja mitä olisi voinut viilailla vieläkin enemmän, mutta pääsääntöisesti kaikki kuulostaa edelleen minun korvaan todella hyvältä.

- Tuntuu että levyn tekoprosessissa tehtiin nippukaupalla onnistuneita ratkaisuja. Sonic Pump -studioiden valinta rumpuäänityksiin, soundivalinnat liittyen kitaroihin sekä Pekan roolin lisääminen biisien lauluissa – kaikki toivat enemmän kokonaisuuteen kuin mitä ne yhteenlaskettuna on. Kaiken kukkuraksi saimme Mikko Herrasen mukaan projektiin, joka sinetöi levyn kohtalon – siitä tuli törkeän hyvä.



Entä yllättikö esimerkiksi jokin biisi itse tekijätkin voimallaan ja merkityksellään?

- Magical Thinking -biisi yllätti minut henkilökohtaisesti kaikista eniten. Sen koko tekoprosessi oli täysin erilainen kuin millään muulla biisillä levyllä, joten olo siitä oli hiukan epävarma prosessin ollessa kesken. Yllätyin myös henkilökohtaisesti siitä, kuinka hyvin levyn rumpuäänitykset onnistuivat. Aikaisempien rumpuäänitysten jälkeen fiilikset ovat heitelleet paikoitellen, mutta nyt oli heti studion jälkeen erittäin varma tunne rumpuraidoista.

Mitä on tuo otsikon maaginen ajattelu? Mitä haluatte sillä herätellä tai viestiä?

- Maaginen ajattelu liittyy levyn sanoitusten tematiikkaan, eli ahdistukseen ja sen käsittelyyn. Tämän isomman otsikon huomaaminen lyriikoista tuli oikeastaan selkeästi jälkiajatuksena – mitään tavoitetta levyn yleisen teeman suhteen ei ollut. Ahdistuksen käsittely ja siihen liittyvät seuraukset ovat läsnä enemmän ja vähemmän joka biisissä. Alien Reflection on tästä varmaan selkein esimerkki – lyriikat käsittelevät paniikkikohtausta ja sen päällä olevia fyysisiä ja henkisiä ilmentymiä. Suspicious Smilesin lyriikat viittaavat syyllisyyden tunteeseen ja siihen kun yön yksinäisinä tunteina käyt läpi elämässäsi tekemiä valintoja. Aikaisemmilta levyiltä poiketen, uudella levyllä on myös tekstejä, jotka viittaavat maailman poliittisiin asioihin, kuten Doublespeakin lyriikat.

- Tuntuu että jonkinlainen ahdistus on lähivuosien aikana omalla kohdalla vaan kasvanut. Ehkä se johtuu jostain aikuistumisesta tai siitä että on tullut enemmän tietoiseksi kaikesta mitä maailmassa ja omassakin elämässä on käynnissä. Jonkinlainen ymmärrys siitä, että kaikki tosiaan kuolee lopuksi ja aika vaan menee eteenpäin. Tähän lisättynä poliittisen ilmapiirin kiristyminen sekä selkeämmin Yhdysvalloissa näkyvä totuuden kieltäminen eivät ainakaan vala uskoa tulevaisuuteen.

Tulevaisuus on hämärän peitossa. Kaikki tietysti toivovat tilanteen normalisoitumista ja paluuta keikoille, edes tämän vuoden puolella. Entäpä striimikeikat?

- Tavallaan idea on hyvä, mutta henkilökohtaisesti haluisin tehdä sen jotenkin omalla tyylillä, ei pelkästään niin, että yritetään soittaa yksi-yhteen levyn materiaalia treeniksellä läpi ja kuvataan sitä. Mutta täytyy miettiä mitä sitä keksisi.

Minutian - Haluaisin myös saada uutta materiaalia tehtyä mahdollisimman pikaisella vauhdilla. Tavallaan olen tykännyt siitä, että levyjen välissä on elettyä elämää – tuntuu että se myös syventää syntynyttä musiikkiakin jollain tapaa.

Kun seuraavaksi pääsette esiintymään yleisölle, niin luvassa on ainakin...

- No luvassa on ainakin uudelta levyltä biisejä paljon! Toki tänä vuonna 2021 on myös ensimmäisen levymme Repercussions 10 v. juhlavuosi – eli sieltä myös biisejä.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Kiitos haastattelusta! Pitäkää itsestänne huolta ja jos bändin musiikki kiinnostaa, seuratkaa somessa uusimpia juttuja. Bändi löytyy kohtuullisen aktiivisena FB:stä ja myös Instagramista. Jos haluaa tukea suoraan bändiä, niiin suosittelemme ostamaan meidän levyn/levyt suoraan Bandcamp-sivuilta. Spotifyssä voi myös seurata bändiä, se auttaa algoritmien kanssa niin että biisit tulevat muidenkin Discover-listoille helpommin.

facebook.com/minutian
instagram.com/minutian
minutianmusic.bandcamp.com

Haastattelu: Mika Roth
Promokuva: Jani Kormu, muut kuvat: Minutian




Lukukertoja: 4243
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös