09.10.2019
Stevie Ray Vaughan nousi bluesrockin aatelistoon jo ennen valitettavan aikaista kuolemaansa vain 35-vuoden iässä. Helikopterionnettomuuden katkaisema ura oli nousujohteinen ja jätti maailman pohtimaan ’mitä jos’ -skenaarioita. Joe Nick Patoski ja Bill Crawford ovat koonneet Vaughanin elämän tärkeimmät hetket yksiin kansiin, ja samalla koko Texas bluesin historia tulee käytyä lävitse.
Minerva Kustannus
Stevie Ray Vaughan oli valkoinen blueskitaristi, joka luultavimmin eniten toivoi olevansa musta blueslegenda. Tämä ei ole mikään ponneton heitto, sillä kitarasankari itse lausui toiveensa ääneen useampaan otteeseen elämänsä aikana. On tavallaan herkullista pyöritellä ajatusta siitä, kuinka eri tavoin Vaughanin ura olisikaan kulkenut, jos hänen ihonvärinsä olisi ollut bluesin kannalta ’uskottavampi’. Tekikö hänestä ainutlaatuisen se, että mies oli valkoinen – vai oliko tuosta enemmänkin haittaa bluesin sisäisessä maailmanjärjestyksessä? Vatvoa voi mitä vaan, mutta onneksi Patoski ja Crawford ohittavat spekuloinnit keskittyen olennaiseen.
Elämänkerta kulkee kronologisesti halki koko kirjan, mikä tekee opuksesta helposti omaksuttavan, jos nyt hetkittäiset bluesrockin historian nimivyörytykset vaativatkin toisinaan tarkkaavuutta. Patoski & Crawford -kaksikko on valinnut näkökulmakseen Vaughanin puolittaisen palvomisen, mikä näkyy tämän heikkouksien vähättelynä, mutta tultaessa huumausaineiden ja alkoholin sumentamiin vuosiin, herrat piirtävät kuitenkin tiukat linjat maahan. Tämä poikkeuksellisen lahjakas muusikko kun miltei tuhosi itsensä päihteiden avulla, minkä vuoksi osa tallenteistakaan ei anna parhainta mahdollista kuvaa Vaughanin kyvyistä.
Kitaristin musiikillisen historian mahdollisesti kummallisin luku, yhteistyö David Bowien kanssa tämän jymymenestykseksi nousseen Let’s Dance -albumin aikaan, ohitetaan myös tarpeettoman nopeasti. Aivan kuin mainstreampoprokkarin kanssa tehty musiikki ei olisi ollut riittävän aitoa ja uskottavaa. Vaughan ei puhunut tuosta osuudestaan usein kovinkaan paljoa, eikä miehen haastatteluita ole muutenkaan käytetty tarpeettoman paljon lähdeaineistona.