Haastattelut

Onni Boi - bailaaminen on hyvinvointikysymys

13.06.2019

- Kaikissa on mun mielestä joku oma ajatus jonka takana voin ja voidaan seistä. Friends & Lovers oli aluksi 12-minuuttinen instrujami. Ajatuksellisina refeinä meillä oli kesän viimeinen auringonlasku, automatka pitkin Ranskan Rivieraa ja Chris Rean Josephine.

Materiaalia syntyi verkkaisesti mutta juuri oikea määrä, eikä ylimääräisiä kipaleita tarvinnut tiputella pois kyydistä. Musiikkisi on elektronista poppia jonka juuristo vaikuttaa erittäin laajalta ja multavalta. Siellä on pientä trancen vivahdetta, housen kaikuja ja runsaasti modernimpiakin aineksia. Kuinka orgaanisesti soundisi on kehittynyt?

- Aika orgaanisesti. Vaikutteita on ja tulee olemaan valtavasti ja tyylejä mihin olis nasta syventyä mutta koen että aika samoista perusaineksista ne omat jutut on kyhätty, vaikka koristeena olisi maalailevaa klubisoundia tai sitten pelkkää akustista kitaraa.

Onni Boi Tulevia kehityslinjoja pohtiessa Onni Boi paljastaa, että teksteihin liittyvää kehystä on ehkä luvassa seuraavalle julkaisulle. Tavoitteena on myös oppia tuotannon avulla tekemään isosta isompaa ja pienestä pienempää. Tyyleistä viis.

Vastaatko studiossa itse loppupeleissä kaikista ratkaisuista, vai saavatko muutkin vaikuttaa valintoihisi ja jopa itse biiseihin?

- Oon vasta viime aikoina oppinut kuuntelemaan muiden mielipiteitä omista biiseistä tai ylipäätään avaamaan keskeneräisiä juttuja silleen, että ne olis jotain josta voi keskustella. Epävarmuudesta se varmaan johtuu. On monia tyyppejä joiden makuun luotan, mutta vaan muutama joiden kanssa koen puhuvani musiikillisesti samaa kieltä. Ahopellon kanssa meillä on kehittyny toimiva yhteinen tapa tehdä musaa, jollasta mulla ei oo ennen ollut. Mutta toistaseks viimeinen sana on mulla.

Julkaisun valmistuttua levyversioihin tulee otettua etäisyyttä, eikä Onni Boi aina itse edes oikein muista, kuinka studiossa jokin siivu tehtiinkään loppupeleissä. Yksikään biisi ei myöskään nouse sen kummemmaksi suosikiksi, kun katse pidetään tulevassa. On ajateltava että parhaat kipaleet ovat vasta tulossa, ehkäpä jopa se seuraava siivu tulee olemaan uran tärkein monumentti. Eteenpäin ajavana voimana toimii halua kasvaa aina vain paremmaksi biisintekijäksi.

EP:n kannessa on, ainakin omasta mielestäni, vahvaa 70-luvun lopun ja 80-luvun alun vivahdetta. Oliko tuo kenties aikakausista se parhain, noin musiikillisessa mielessä?

- Lempilevyjä löytyy kaikilta vuosikymmeniltä. Kasarin alussa tehtiin kyllä hiton hyvänkuulosia levyjä. Liittyy varmaan sen ajan äänitysteknologiaan ja uusiin vehkeisiin, joita alettiin käyttää perus bändisoitinten kanssa. Ja sellanen irrottelu ja ironiasta vapaa tekeminen erityisesti tanssi- ja rytmimusassa. Vaikkapa Princen jutut. 1970-luvulta ainakin americanat ja pehmorokit on vaikuttanu omaan tapaan tehdä biisejä.

Kuvitellaan että saisit mahdollisuuden tehdä Suomen seuraavan Euroviisu-kipaleen. Mistä kulmasta lähtisit urakkaa lähestymään ja mikä olisi mielestäsi se jekku tai temppu, jolla päästäisiin ainakin finaaliin takuuvarmasti?

Onni Boi - (Naurua) varmaan yrittäisin vaan tehdä hyvän biisin, en hyvää euroviisu-biisiä. Olisin varmaan tosi huono viisusäveltäjä. Katsoin viisut tänä vuonna ja vaikutti että yhä isompi osa on ns. peruspoppia ja yhä vähemmän camp-revittelyä. Huomaan välillä omassa kirjottamisessa haraavani kertosäkeitä vastaan. Se liittyy myös omaan tapaan laulaa. Koen että omat palkeet ei riitä isoihin biiseihin tai kunnon hoilailukertseihin. Jos olisi pakko valita niin valitaan voiton aineksiksi lateksi, saunavihdat ja vahvasti poliittinen rakkaustarina.

Seuraavaksi Onni Boi aikoo äänittää uutta julkaisua kesän keikkojen välissä. Ennen syksyä saatetaan kuula myös remixejä EP:stä.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Lämpimästi tervetuloa keikoille. Bailaaminen on hyvinvointikysymys!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Katariina Salmi
Lukukertoja: 2762
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös