Kirjat

Ray Connolly: John Lennon – legendan elämä 1940-1980

28.05.2019Kadehtiko Lennon sitten McCartneyn ulkomuotoa ja tämän kykyä pärjätä myös omillaan, kuten usein on väitetty? Mitä luultavimmin kyllä, mutta samaan aikaan kaksikon välillä oli erityislaatuinen side, jonka olisi suonut kestävän pidempään. Lennonin julmempi puoli esittäytyy puolestaan oman perheen lisäksi hänen suhtautumisessaan esimerkiksi niin lehdistöön ja mediaan, kuin jopa kahteen muuhun bänditoveriinsakin.

George Harrison ja Ringo Starr saivat jäädä The Beatlesin takapenkkiläisiksi, mutta toisaalta juuri Lennonin tahto oli se, että nelikosta jokainen sai vuorollaan laulaa ja nauttia parrasvaloista. Fab Four oli neljän nuoren miehen yhteinen bändi, joka vaikutti ulospäin erittäin demokraattiselta. Mikä taas rikkoi ajan yleisiä kuvioita ja sopi Lennonille paremmin kuin hyvin. Eikä mikään toisaalta sopinut hänelle paremmin kuin toisten yllättäminen ja vastavirtaan kauhominen.Lennonin soolovuosia on pidetty yleensä lähinnä hukattujen mahdollisuuksien ketjuna, josta vain Imagine nousi jotenkin esiin. Connolly on pitkälti näillä samoilla linjoilla ja tuo esiin sitä, kuinka Lennon ei enää vastannut elämässään oikein mistään Onon pidellessä lankoja käsissään. ’Kaappasiko’ Ono siis Lennonin häkkiinsä? Tuskin, sanoo Connolly. Lennon vain halusi olla sivussa, poissa parrasvaloista ja New Yorkin miljoonakaupungin hyörinnän suomassa piilossa se viimein onnistui.

Jopa Lennonin rauhankampanjat nähdään tässä kontekstissa myös enemmänkin eräänlaisena irrottautumishaluna – keinona muokata puhtoinen Beatle-Lennon joksikin vakavammin otettavaksi. Kenties jopa ihka aidoksi taiteilijaksi. Hinku taiteilijoiden joukkoon sai hänet myös luomaan ei-niin-onnistuneita taidemusiikkipalasia Onon kanssa, sekä performansseja joiden tarkoituksen vain kaksikko itse taisi ymmärtää.Kuka tuo kulttuurinen imusieni, ja musiikillinen sekä ideologinen kameleontti sitten lopulta oli? Suoraa ja täysin tyhjentävää vastausta saamme tuskin koskaan – vaikka Lennon vielä eläisi tänäkin päivänä – mutta Connollyn kirjaa lukiessa näitä ajatuksia on mukava pyöritellä.

Mika Roth
Lukukertoja: 2934
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s