18.01.2019
Missä kulkevat suomalaisen kantrin rajat? Koska amerikkalainen country varsinaisesti ottaen jalostui suomalaiseksi kantriksi? Suonna Kononen on selvittänyt pieteetillä genren juuristoa, kuvaaja Olli Nurmen vastatessa runsaasta kuvamateriaalista. Kaiken alku lienee tulkinnanvarainen juttu, mutta ainakin alussa oli Jussi Raittinen, Kari Kuuva ja Jarno Sarjanen. Tosin hekin taisivat seistä jo aiempien pioneerien hartioilla.
Sammakko
Tiedän vallan mainiosti, että mittavan musiikkikirjan vertaaminen bibliaan on lievästi klisheistä, mutta tässä tapauksessa vertaus osuu kuitenkin mielestäni poikkeuksellisen hyvin kohdilleen. Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt kun on miltei kuudessasadassa sivussaan järeä annos luettavaa, jonka perustukset on ladottu todella vakaalle pohjalle. Kononen on haastatellut mittavaa joukkoa suomalaisen kantrin ja amerikkalaisemman countryn ystäviä, joista jokainen on saanut sanoa sanottavansa. Ja jos joku soittaja onkin sattunut siirtymään ajasta ikuisuuteen, hänen tarinansa kerrataan kyllä mahdollisimman kattavasti.
Alkujen kartoitus on tunnetusti aina vaikeaa, etenkin musiikista puhuttaessa. Kononen tuo kirjassaan ansiokkaasti esiin sen huimaavan faktan, että ensimmäiset suomalaisten äänittämät country-kappaleet ovat pian sadan vuoden ikäisiä. Tuolloin tyydyttiin lähinnä kääntämään ison veden takaa saapuneita kappaleita ja kompuroitiin tulkintojen kanssa, mutta tultaessa 60-luvulle alkoi kantrinkin saralla tapahtumaan runsaampaa liikehdintää. Lap steel otettiin haltuun, duuria kummasteltiin ja eksoottisia kielikuvia käännettiin rohkeasti pohjoiseen jäyhyyteen luontevammin sopiviksi.
Oliko Jarno Sarjasen Nukkekoti todella ensimmäinen suomalainen kantrikappale, vai löytyykö historian alkuhämäristä joitain vielä vanhempaa? Kyse on lopulta tietysti tulkinnoista, eikä Kononen onneksi tuputa useinkaan omia näkemyksiään, jos herra ei nyt ole kovasti lähtenyt haastamaan haastateltavienkaan mielipiteitä.