Kirjat

Suonna Kononen & Olli Nurmi (kuvat): Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt

18.01.2019



Jussi Raittinen saa kirjan alkupuolella ansaitsemansa tilan, lanseerasihan herra termin ’kantri’ omissa radio-ohjelmissaan 70-luvun alussa, jotka kirjaimellisesti avasivat uusia uria musiikkihistoriassamme. Eikä Raittisen innostus rajoittunut suinkaan radio-studioon, vaan mies on noista päivistä lähtien pyrkinyt ajamaan kantrin asiaa eteenpäin eri tavoin. Ja juuri tuo suomikantrin asiaan uskominen on koko kirjaa määrittelevä tapa ajatella, sillä Kononen kaivaa jokaisessa haastattelussa esiin ne kantri-kulmat – oli kuultavana sitten joku vanha keikkajyrä tai Lännen-Jukka hahmollaan erittäin mainiosti myyneen levytrilogian luonut J. Karjalainen. Topi Sorsakoski, Mikko Alatalo, Marko Haavisto - kaikki puhtaita kantrimiehiä, kun asioita katsoo vain oikeasta kulmasta.

Suuret nimet ja vähäisemmän osan historian suurista kirjoista saaneet kulkevat rinta rinnan, mutta toinen kirjan avainhahmo on eittämättä Freud, Marx, Engels & Jungin vokalistina parhaiten tunnettu Pekka Myllykoski. Monessa mukana olleen miehen poismeno alkuvuodesta 2017 on ollut kova isku niin suomikantrille kuin kirjan tekijöillekin. Myllykoski kuvataan herkäksi ja luontoa rakastavaksi lukijaksi, jonka hahmossa yhdistyivät country-laulajan ja härmä-kantria vetävän huumorimiehen roolit. Mihin loppui rooli ja mistä alkoi artisti? Ja onko moisilla kysymyksillä lopulta edes väliä – tuskin.



Kirja on mittava mutta palkitseva, ja koska eri henkilöitä on haastateltu niin kovin runsaasti, voi opusta lukea hyvinkin periodimaisesti. Vaikka sitten ihan yhden haastattelun kerrallaan. Ehdoton hankinta kaikille suomalaisen kantrin ystäville, sekä kaikille heille joita kiinnostaa tutustua etenkin 60- ja 70-lukujen suomalaiseen musiikkimaailmaan ja sen hitaaseen kehitykseen.

Mika Roth




Lukukertoja: 3625
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s