06.12.2018
Paul Simonin menestyksekäs sooloura käynnistyi jo 60-luvulla, mutta herran musiikilliset juuret ulottuvat huomattavasti pidemmälle kuin Simon & Garfunkel -duon ikimuistoisiin levyihin. Peter Ames Carlinin kirjoittama elämäkerta (suom. Jere Saarainen) ei nosta kohdettaan tarpeettoman korkealle jalustalle, vaan löytää inhimillisen ja erehtyväisen yksilön legendan takaa.
Minerva Kustannus
Paul Simon on niitä artisteja, joiden koko musiikillisen historian luulin tietäväni, ennen kuin ryhdyin lukemaan elämäkertaa. Käytin sanaa ’luulin’, sillä merkittävät osat Simonin historiasta olivat minulle ennen tätä tuntemattomia. Toki olen kuullut loputtomat kerrat Simon & Garfunkel -kaksikon klassikkobiisejä Boxerista Mrs. Robinsoniin, Bridge Over Troubled Water on hallussa ja Graceland löytyy hyllystä.
Simonin tuntemattomampia puolia ovat Garfunkelin kanssa luotu ensimmäinen duo, Tom & Jerry, jonka ainokainen pikkuhitti Hey, Schoolgirl julkaistiin jo vuonna 1957. Jotain kaksikon tavasta työskennellä kertoo se, että he kuuntelivat tuolloin aktiivisesti hittisinglejä ja pyrkivät muokkaamaan niiden osasista uusia kappaleita.
Toisilta lainaaminen ja muiden ideoiden omaksuminen musiikin saralla onkin värittänyt Simonin koko elämää, sillä usein hän on sopivasti unohtanut muiden osuudet luomistyön alkupuolella ja kirjannut valmiit kappaleet vain omiin nimiinsä. Tuolta puolen tarkasteltuna Simon vaikuttaakin teflonpintaiselta, sillä vaikka hän on toistuvasti ominut itselleen krediitit, ja saanut teoistaan kovaa julkistakin palautetta, eivät yhteistyötarjoukset ole olleet vähenemään päin.
Mielenkiintoinen ja merkittävä osuus Simonin historiassa on myös aikajakso Tom & Jerry -duon lyhyen menestyksen sekä vuoden 1965 The Paul Simon Songbook -albumin välillä. Noina vuosina lakia hiljalleen opiskeleva Simon loi musiikkia liukuhihnalta toisille artisteille ja yhtyeille mm. Jerry Landis nimen alla, ja tutustui musiikkialan raadollisempaan puoleen pitkän kaavan mukaan. Simonin pitikin jättää entinen elämänsä ja lähteä Englantiin saakka akustisen kitaran kera ennen kuin hän löysi taas oman äänensä. Folk-musiikki nousi 60-luvulla marginaalista valtavirran keskiöön, ja hän oli tuon ensimmäisen suuren aallon nimiä.