15.03.2018
AC/DC kuuluu rockin jättien joukkoon, se on kiistaton fakta. Bändin hittibiiseillä pystyy täyttämään parikin pidempää keikkasettiä, eikä maailmassa ole montaa samaan kokoluokkaan yltävää yhtyettä – kaikki genret mukaanluettuina. Suuren bändin pieni mies, Angus Young, on loikkinut ikonisessa koulupuvussaan jo pitkälti yli 40 vuoden ajan, ollen tätä nykyä ryhmän ainoa alkuperäisjäsen. Jeff Apter keskittyy kirjassaan kitarasankarin tarinaan, josta ei puutu kummallisia käänteitä, outoja tilanteita ja aina uusia nousuja.
Minerva Kustannus
Mikä on rockin tarkoitus? Miksi yhtyeet jotka ovat soittaneet tuota ”kolmen soinnun renkutusta” jo loputtoman pitkään, vain jatkavat ja jatkavat, vaikka kassaholvi on jo aikaa sitten täyttynyt mammonasta? Onko tilanne tosiaan se, että kierivän kiven ei kuulukaan pysähtyä?
Jeff Apterin asianmukaisesti kasaamassa kirjassa Angus Young – Kohtalona AC/DC (suom. Päivi Paju) näitä asioita pohditaan useampaan otteeseen, ja eri suunnista. Erityisen kiinnostavaksi kysymykset tekee Youngin kohdalla se, että tuo lavalla räiskyvä ja estottomasti mesoava mies on estradien ulkopuolella helposti syrjäänvetäytyvä, hiljainen ja suoraan sanottuna puolittain näkymätön mies.
Young ei aiheuta lööppejä. Hän ei vieraile juuri kovinkaan usein toisten rokkareiden keikoilla, eikä tunnu elävän vaarallista rock’n’roll elämää. Absolutistina (paria poikkeusta lukuun ottamatta) ja huumeet toisille jättäneenä soittoniekkana koko ikänsä viettänyt Young ei voisikaan olla juuri kauempana siitä mielikuvasta, jota eräät kiihkouskoivaiset lahkot ja muutamat erittäin vaikutusvaltaiset kukkahattutädit hänestä maalasivat 80-luvulla. Tuolloinhan mm. yhtyeen nimen katsottiin merkitsevän jotain aivan muuta kuin vaihtovirtaa ja tasavirtaa, ja sanoituksiakin syynättiin sieluvihollisen viestejä haistellen.
Apter kulkee Youngin kanssa kronologisesti etenevän kirjan sivuilla kuin väsymätön dokumenttikuvaaja. Asiat nähdään toistuvasti Youngin kulmastaan, miehen omia intressejä korostaen. Näin hänen reaktioitaan, ajatuksiaan ja pohtimisiaan pyritään luotaamaan mahdollisimman tarkasti, jotta mies (esiintymislavan ulkopuolisen) hiljaisuuden takaa paljastuisi enemmän. Ja jopa ne kipeimmät vaiheet bändin historiassa, kuten Bon Scottin ja Malcolm Youngin kuolemat, kaupalliset ongelmat, sekä kaikki musiikkibisnekseen liittyvä loka, käsitellään pienikokoisen kitaristin silmin.