05.12.2017
Waltari on jo yli kolmen vuosikymmenen ajan hämmentänyt musiikkigenrejen hämäriä raja-alueita. Metallin eri alalajit, elektroninen musiikki, seikkailut klassisen parissa, saamelaiskulttuuri… Lista on pitkä ja alati kasvava. Kolmannella pitkäsoitollaan Kärtsy Hatakan johtama ryhmä otti entistä rikkaamman paletin käyttöönsä, ja rapahan siinä roiskui. Mutta miltä lopputulos kuulostaa armon vuonna 2017, ja kertooko se jotain salattua tästä pohjoisesta kansastamme?
Roadrunner Records
Eksotiikka on rautaa. Ainakin markkinoijien, pr-tyyppien ja viestinnän ammattilaisten mielestä. Kun eksotiikka liittyy musiikkiin, on silti syytä olla varuillaan, etenkin näinä kyynisempinä päivinä. Tämä ei ollut kuitenkaan tilanne onnellisella 90-luvulla, jolloin halpahalli-world musicin avulla myytiin naurettavia määriä levyjä.
Waltarin kohdalla eksotiikkaankin saadaan outo kulma. Yhtye oli jo kaksi vuotta aiemmalla Torcha!-pitkäsoitolla leikitellyt rap rockin ja satunnaisten kone-elementtien kanssa, mutta vasta vuonna 1994 aika oli kypsä yhteistyöhön Angelin Tytöt -folkyhtyeen kanssa. Kuten todettua, maailmanmusiikki voi suhteellisen paksusti noihin aikoihin, mutta saamelaista joikausta ei kovinkaan moni populaarimusiikin kuluttuja ollut vielä tuossa vaiheessa kuullut rajojemme ulkopuolella. Ja pienoinen kohuhan siitä syntyi, vaikka yhteistyö Angelien kanssa rajoittui tässä vaiheessa vielä tuolle yhdelle biisille.
Entä mitä sitten itse pidän tästä sekasotkusta ja genreromurallista? No pidänhän minä, ja kun kaivoin kiekon taas esille tämän artikkelin lähtiessä hitaasti syntymään, en voinut kuin ihastella materiaalin kantavuutta. 23 vuotta on pitkä aika musiikissa, mutta jotenkin So Fine on väistänyt suurimman osan ajan hammaskalustosta. Jopa nimikappale ”heile-loile-loilaa” joikuineen ja tekno-plinkutuksineen kuulostaa sitkeästi hauskalta, vaikka mukana on runsas annos rock-uskottavuudelle myrkyllistä herttaisuutta.