17.11.2017
Yksi kuva kertoo tunnetusti tuhat sanaa. Tässä kirjassa niitä on useampia, ja tarinat kertovat 40-vuoden matkasta musiikin ihmemaan halki. Tuossa ajassa punk tuli ja kaatoi kaiken, pieni Suomi sai ensimmäiset merkittävät musiikkivientituotteensa, ja rock kasvoi kuin huomaamatta aikuisen ikään.
Like
Olen vakaasti sitä mieltä, että parhaat ideat syntyvät kahviloiden, ravintoloiden ja vastaavien paikkojen pöytien ääressä. Tiedättehän, niissä heureka-kokemuksia pullauttavissa hetkissä, kun joku sanoo toiselle: ”oletko koskaan miettinyt kuinka mahtavaa olisi, jos…”.
Niin. Mitä jos tehtäisiin kirja, jossa jokaiselle vuodelle, alkaen punkin suuresta vallankumouksesta (1977), valittaisiin oma biisi. Yksi biisi, jonka saatesanoissa kerrottaisiin riittävä määrä oleellista tuosta ajasta? Ja jotta valinta ei olisi liian helppo, mukaan saisi ottaa vain sellaisia bändejä ja artisteja joista löytyy itse otettu valokuva. Kuinka nerokas tuo idea onkaan – ja onneksi tietokirjailija-toimittaja Juha Metso ja valokuvaaja Vesa Sirén eivät naurahtaneet kaiken kuittaavasti ideansa päälle, vaan lähtivät toteuttamaan sitä.
Alkuidea on kieltämättä vahva, mutta onneksi kaksikko ymmärsi myös joustaa äärimmäisestä periaatteellisuudesta. Näin jokaisen vuoden kohdalla on myös ”samaan aikaan toisaalla” -osiot, joissa käydään nopeasti ja napakasti läpi sitä kaikkea muuta, mitä maailmassa tuolloin tapahtui. Lisää perspektiiviä tarjoavat mukaan otetut Soundin ja Rumban vuosiäänestysten tulokset, jotka antavat myös suurelle fyysisiä kopioita ostaneelle kansalle oman äänensä.
Mitä itse valittuihin kappaleisiin tulee, niin mielipiteitä on tietysti yhtä monia kuin miettijöitäkin. Itse järkytyin kun rockin ylijumala (Lemmy Kilmister) jätettiin lehdelle soittamaan. No, joidenkin mielestä Bluesoundsin T.H.E. World voi olla kovempi kuin Ace of Spades - ja jokaisella on oikeus olla väärässä. Yllätyksiä tarjoavat myös poikkeamiset klassisen musiikin puolelle, joista etenkin Leif Segerstram sai pohtimaan oman musiikkitietämyksen kapeutta. Tässä seisoo mestari, joka on säveltänyt yli 300 (!) sinfoniaa, eikä edes nimi ollut aiemmin tuttu.
Metso viskelee mielenkiintoisia, värikkäitä ja paikoin puhutteleviakin tarinoita biisivalintojensa eväiksi, Sirénin kuvien mykistäessä kerran toisensa jälkeen. Ei ihme että otoksista on ollut ihan valokuvanäyttelykin. Ehdottoman suositeltava hankinta pukinkonttiin, sillä kirjan voi nauttia vaikka vuosi kerrallaan.
Mika Roth