20.03.2017
Pitkän ja tinkimättömän uran tehnyt New Model Army summaa pitkälti nokkamies Justin Sullivanin suulla 80-luvun historiansa.
earMUSIC
New Model Armyn tarinaa voisi kertoa monellakin tapaa, sillä vuodesta 1980 yhtämittaisesti toiminnassa ollut yhtye on jakanut halki olemassaolonsa raskaasti mielipiteitä. 80-luvun alkupuolella bändiä syytettiin sekä kiitettiin niin vasemmistolaisuudesta, oikeistolaisuudesta kuin anarkistisuudestakin. Vokalisti/kitaristi Justin Sullivanin tekstit olivat, ja ovat edelleen, monitulkintaisia, mutta raskaasti politisoituneena aikana syyttelijät/kiittelijät taisivat enemmänkin projisoida omia ajatuksiaan bändiin.
Matt Reidin ohjaamassa dokumentissa Sullivan lähtee purkamaan yhtyeensä tarinaa alusta, eli Bradfordista, jonka vanhoilla mestoilla mies muistelee mitä missäkin silloin muinoin tapahtui. Samaan aikaan Reid pitää kuitenkin yllä myös toista tarinalinjaa, jossa nykypäivän NMA keikkailee, puhuu kokemuksistaan ja elää modernissa ajassa modernein tavoin. Tämä palasten limitys toimiikin virkistävänä elementtinä, sillä koskaan ei tiedä, mitä ruudulle seuraavaksi ilmestyy: töyhtökampauksia 80-luvun alusta, 10-luvun gootteja vai jotain bradfordilaisia rakennuksia, jotka näyttävät edelleen yhtä masentavilta kuin sinä päivänä kun ne rakennettiin.
Historiapuoli dokumentista keskittyy selvästi bändin alkutaipaleeseen, sekä 80-luvulla julkaistuihin neljään albumiin, jotka betonoivat NMA:n yhä vahvasti elävän kulttisuosion. Etenkin vuoden 1986 The Ghost of Cain ja kolme vuotta myöhemmin ilmestynyt Thunder and Consolation nostetaan valokeilaan, eikä syyttä. Ensinnä mainitultahan löytyy loistava protesti-kappale 51st State, ja jälkimmäiseltä ne ”suuret yleisösuosikit”, eli Vagabonds ja Green and Grey. Ja jos totta puhutaan: juuri näitä kappaleita myös 10-luvun yleisö haluaa ryhmältä kuulla, vaikka bändi elääkin (jälleen kerran) uutta kevättä myös suosiolla mitattuna.