29.10.2016
Klassikoksi muuttuneen elokuvan vähintään yhtä loistava ääniraita, joka nitoi yhteen 90-luvun puolivälin kitararockin, sekä synkässä goottikuvastossa kylpevän tarinan.
Atlantic
Usein elokuvien soundtrack-levyt jäävät vähäisemmiksi oheistuotteiksi, joita myydään puolitosissaan pääasian sivussa. Levyille dumpataan helposti heppoisempia kappaleita, tai versioita jotka eivät ole edes niihin käytettyjen voimavarojen arvoisia. The Crow -elokuvan soundtrack oli kuitenkin jotain aivan muuta, eikä tämä fakta jäänyt huomiotta ostavalta yleisöltä. Pitkäsoitto nousikin viikoksi Billboardin listakärkeen alkukesästä 1994, siinä missä Graeme Revellin säveltämä film score -albumi jäi lähinnä mielenkiintoiseksi sivujuonteeksi. Nostan hattua Revellin ammattitaidolle ja kyvylle visioida, mutta itse kaipaan selvempiä biisejä ja suorempaa toimintaa, joten keskityn tässä artikkelissa vain takuuvarmojen bändien miehittämään soundtrackiin.
Elokuvissa musiikin vaikutus, toimivuus ja merkitys saavat aivan uudenlaisia painotuksia, sillä kuvan myötä muuttuvat myös säännöt. Tämä pätee niin taustan äänitapetteihin, kuin niihin varsinaisiin kappaleisiin jotka valitaan vahvistamaan kuvaa. The Crown tapauksessa mielenkiintoista on myös se, miten alkuperäisessä sarjakuvassa musiikki on edustettuna. Kenties merkittävin linkki sarjakuvan ja elokuvan välillä on The Cure, jonka asema James O’Barrin luomassa sarjakuvassa saa arvoisensa mitan, kun bändin varta vasten elokuvaa tekemä Burn avaa soundtrack-albumin. Ja kuinka ollakaan Burn on myös ensimmäinen kappale, josta kuullaan enemmän kuin viisi sekuntia itse elokuvassa, biisin ollessa kenties vahvinta The Curea vuosien 1992-2000 välillä.
Soundtrackin toinen merkittävä hetki on Nine Inch Nailsin versio Joy Divisionin Dead Souls -kappaleesta. Kyseessä on eräs Joy Divisionin vahvimmista biiseistä, joka syystä tai toisesta sijoitettiin alkujaan seiskatuumaisen Licht und Blindheit -sinkun b-puolelle. En voi sanoa tulleeni varsinaisesti tietoiseksi tätä kautta Joy Divisionin musiikista, mutta kun Nine Inch Nails – jota pidin noihin aikoihin miltei jumalten asemassa – nosti bändin esiin, lähdin itsekin tutustumaan paremmin muinaiseen post-punk suuruuteen.