Klassikko

Absoluuttinen Nollapiste: Suljettu, 1999

14.06.2016Levyn puoliväliin sijoitetut Esinekeräilyn hitaus ja Täällä on joku kehittävät tarinaa, tuoden pojan väistämättä takaisin kotiinsa, Joutomaalle. Pois pääseminen ja takaisin juurilleen palaaminen ovat kivuliaita prosesseja, jotka johtavat mielen järkkymiseen ja saavuttaessa Tungos on lavaste -kappaleen vaiheille, on lopputulema jo väistämätön.

Suljettu on pullollaan toinen toistaan oivaltavampia, tarttuvampia ja suorastaan nerokkaita raitoja, mutta lopullinen ja kaiken sulkeva mestariteos on kuitenkin viiteen alaosaan jaettu Suvannossa ylpeä ilme, jonka viimeisissä riveissä tiivistyy paljon tarinan maailmasta.

”Tanssitalolla takana vaaran kenties / tyttöjoukko kerää kolehdin / sitten juovuttaakseen juhannusmorsiamen / viikko häitä ennen / alla vaaran / valkea vene / vedessä vene / veneessä kylä”

Onni ilmenee harvinaisena voimana, jonka pilaaminen on ystävien tehtävä, maailmoiden sijaitessa toistensa sisällä, kuten huone talossa, talo kylässä ja kylä joen hallitsemassa pienoisuniversumissa, josta taas on suunnaton matka suuren maailman kaupunkiin. Tuohon betoniseen kennostoon, jossa onni oli hetken tavoitettavissa, vai oliko sittenkään? Ehkä kaikki olikin jo määrätty ennalta, maailman ollessa vain lavaste, savuverho, harha. Kuka tietää…

Mika Roth
Lukukertoja: 4409
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s