07.10.2014
Antti Hurskainen pureutuu toisessa esseekokoelmassaan populaarikulttuurin ilmiöihin, sekä etenkin niiden aiheuttamiin ilmiöihin itsessään. Mutta kuka tai mikä tappaa lopulta kenet tai minkä?
Kustannusosakeyhtiö Savukeidas
Tapan sut – jo kirjan nimi saa ainakin allekirjoittaneen kieltämättä pysähtymään ja miettimään. Raflaava nimi käynnistää entistä enemmän ajatusketjuja, kun lukee samoin otsikoidun esseen Antti Hurskaisen toisesta esseekokoelmasta, eikä prosessi pysähdy suinkaan tuohon. Tämä on niitä kirjoja jotka jatkavat käymistään vielä pitkään sen jälkeen kun kannet on suljettu. Nimi on tekstin puolesta osuva, pureva, se viittaa Hurskaisen yhteen rakkauteen, PMMP-yhtyeeseen, mutta se kertoo tietysti myös niin paljon muusta: mm. kuolemanpelosta, ajan rajallisuudesta ja kaiken turhuudesta – sekä ainutlaatuisuudesta.
Analysointi on aina tarpeen, kysykää tätä vaikka keneltä tahansa analyytikolta, ja Hurskainen pureutuu esseissään asioiden ytimien molekyyleihin saakka. Kohteena ovat populaarikulttuurin tuotteet ja ilmiöt, jotka ovat saaneet kirjoittajassa, ja/tai hänen lähipiirissään, aikaiseksi vahvoja reaktioita. Yhtäällä älykkö-Hurskainen ylistää maasta taivaisiin muusikoiden, niin suoranaista massaviihdykettä kuin marginaalissakin paremmin viihtyvien, tekeleitä. Samalla lähtöviivalle asettuvat niin John Grant kuin HIM, PMMP ja jopa Impaled Nazarene, kun asioiden, ajatusten ja vaikutteiden verkkoa perataan hiljalleen.
Hurskaisen tapa (yli)vatvoa on hetkittäin raskasta lukijalle, joka ei välttämättä elä tai kuole Grantin lyriikoiden mukana aivan samalla voimalla, mutta yhtäkaikki kirjoittajan näkemyksiä ja kokemuksia on myös mielenkiintoista lukea. Kuinka muistinkaan taas miten jouduin selittelemään yläasteella sitä, miksi kuuntelin sekä Slayerin kaltaista tappo-thrashia, että Michael Jacksonia ilman sen suurempia ongelmia. Noin 15-kesäisenä olisi pitänyt valita puolensa, pitää tästä, inhota tuota jne. ja ajatus siitä että hyvä biisi on hyvä biisi, oli se kenen tahansa tekemä, oli suorastaan kerettiläinen. En sitten valinnut puoltani koskaan, minkä takia taidan kirjoittaa tässä ajatuksiani ylös… Hmm, palataanpa takaisin aiheeseen ja unohdetaan ne yläasteen ”onnen päivät”.