Harvalla bändillä on yhtä raflaavaa nimeä kuin Ydinperseellä, eivätkä edes ryhmän jäsenet muista tarkalleen enää mistä idea moiseen nimeen syntyi. Syyttävä/kiittävä sormi osoittaa summittaisesti DJ Soberin suuntaan, jonka humalaisesta ilmestyksestä nimi kumpusi. Ehkä.
Nomen est omen, sanoivat jo muinaiset roomalaisetkin, mutta nimestä on ollut myös jonkin verran haittaa orkesterille.
- Ollaan saatu joskus noottia nimestä kun jengi on luullu että Ydinperse on joku parodia/läppä/vittuilunimi Ydinperhe nimisestä bändistä... Kukaan meistä ei ollu kuullu Ydinperheestä siinä vaiheessa kun tää paska perustettiin. Ihan hyvä bändi kyllä. Aamulla duuniin, illalla himaan!
Bändin nimi ei siis kanna mitään sivumerkityksiä, mutta mikä on suhtautumisenne ydinvoimaan?
- Ydinvoima on jees koska ne näyttää siistiltä kun ne räjähtää.
Ja nyt kun saatiin nuo ydinkysymykset käytyä läpi, voidaankin mennä itse asiaan. Tuore julkaisunne Ydintikku on kymmenen biisin ja noin yhtä monen minuutin mittainen pläjäys punkin sukuista rockia. Tai noin ainakin itse sen tulkitsen. Miten itse puristaisitte Ydinperseen pähkinänkuoreen tyylillisesti ja musiikillisesti?
- Ei meillä ole mitään rajoja, tehdään kaikkea mitä halutaan, vaikka Neuvostoliittolaista sankarimusiikkia. Ihan mitä vaan porukka tuo treenikselle, kunhan siitä saa musiikilliset kicksit. Ollaan sovittu että tehdään ja soitetaan kaikki biisit mitä jengi tuo näytille. Tästä levystä nyt tuli aika punk-henkinen, mutta ens levystä ei tiedetä vielä itekkään. Uusia biisejä on jo duunattu aika paljon. Aika random-shittiä tulossa.
- "Too rock to punk, too punk to rock. Only true black metal", toteaa Koljonen tähän väliin ja kiteyttää pitkälti olennaisen yhtyeestä, ainakin toteamuksensa kahdeksalla ensimmäisellä sanalla, sillä mustaa metallia Ydinperseen räiskeessä on kovin niukalti. Pienestä höystöstäkään huolimatta ryhmä ei intoudu hehkuttamaan punkin perinteitä, vaikka Suolitappi ja Rikoslaki saavatkin terveiset.
Merkittävä osa sanoituksistanne ottaa aika hanakasti kantaa eri asioihin. Bonus pureutuu isojen pomojen kultaisiin kädenpuristuksiin, Pyhäkouluun irvailee jeesustelijoille ja Pakana! pistää vielä hiukan suoremmaksi. Mutta jos mikään ei periaatteessa rajoita millään tavoin, niin miten kappaleet sitten syntyvät? Onko alussa jokin sanoituksellinen idea, riffi, iskulause vai mistä kaikki alkaa?
- Ziis tai Zoni tekee useimmat biisit, mut myös Koljonen ja Janska joskus. Koljonen on mm. kirjottanut biisin Kataloniasta ja katalaanien oikeuksista. Koljonen on henkeen ja vereen katalaanien oikeuksien puolustaja, ja tekee kaikkensa jotta sorrettu kansa sais itsenäisyytensä. Espanjan suurvallan sortaminen on jo jatkunu tarpeeks kauan, on aika nousta barrikaadeille. Oma biisimme Olutturisti kertoo taas Koljosesta ja sen pyhästä taistelusta edellä mainittua poliittista vääryyttä kohtaan... Mutta noin yleensä aamukännissä tulee parhaat ideat.
Pienen pohdinnan jälkeen haastateltavat toteavat, että oikeastaan jokaisessa biisissä on jokin idea tai ajatus, tai ainakin pyrkimystä moiseen. Kaikki sanottava osataan myös tuoda esiin vanhalla luotettavalla kitara–basso–rummut –kolmiyhteydellä, jota ei aiota lähteä sotkemaan lisäsoittimilla. Esiintymiskielet tulevat sen sijaan lisääntymään, sillä katalaani, eesti, englanti ja ensimmäinen kotimainen saavat tulevaisuudessa seuraa ruotsista ja klingonista. Qaplah!
Ymmärtääkseni Ydinperse on jo esiintynyt myös estradeilla. Minkälaista palautetta olette saaneet live-tilanteissa ja mitä katsojien sopii odottaa Ydinperseen keikoilta?
- Keikkoja on ollut jonkin verran. Taannoin esiinnyttiin ilmaiseksi Kannelmäen Karaokemestassa. Saatiin onneksi pummittua baarinpitäjältä pari lavaa kaljaa koska jengiä oli sen verran paljon. Saa pyytää keikoille ihan mihin vaan, luultavasti tullaan. Keikoilta voi odottaa ainakin katkenneita kieliä ja punasia silmiä. Ollaan 2000-luvun gladiaattoreita, laitetaan elämämme likoon kolmesta tuopista.
- Suuren live-suosion saavuttaneet Koljosen stand-up komedia performanssit saavat toivottavasti myös jatkoa. Vitsit toivottavasti korvaavat bassosoolojen puutteen. Jos keikalla kuulette Koljosen kertovan vitsin, pyydämme nauramaan edes säälistä.
Ydintikun kylkiäisenä tuli seitsemän aiempaa tuotantoa edustavaa kipaletta. Kuinka suuri kappalearkisto bändiltä löytyy ja millä mahdollisilla laina-siivuilla ryyditätte keikkojanne?
- No Vivaldia ollaan soiteltu Hämeenlinnassa. Kannelmäessä soiteltiin introna vähän Hoosiannaa kristillisten juhlapyhien kunniaksi. Yhtäkään varsinaista coveria ei olla kylläkään ikinä soitettu. Kyllähän noita omia kappaleita syntyy oikeastaan enemmän kun ehitään edes treenata.
- Ydintikulle haluttiin laittaa uuden levyn lisäks kokoelma vanhoja biisejä ettei ne jäis homehtumaan kovalevylle. Joissain vanhimmissa Early Days -kokoelman kipaleissa Zoni Sober soittaa vielä kannuja. Janska liittyi rumpaliksi vasta vuoden 2012 alussa, ja jotkut Early Daysin biisit on nauhotettu sitä ennen.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi sen aika...
- Pyytäkää keikoille kesäksi ja etsikää viisautta alkuperäiskansoilta. Kivikausi oli hyvää aikaa, sillon kaikki oli paljon aidompaa.