08.10.2013
70-luvun lämminsoundista ja menevää sci-fi rockia esittävä Telenovelas julkaisi taannoin debyyttialbuminsa, joka osoitti turkulaisten olevan liikkeellä tosissaan. Oli siis aika lähestyä ryhmää ja joukon puolesta Desibelin haasteluihin vastasivat kitaristi Roswell sekä rumpali Space Salaud.
Telenovelas julkaisi pari vuotta sitten ensimmäisen sinkkunsa, mutta bändinne ei ymmärtääkseni ole mikään vihernokkien ryhmä. Keitä siis löytyy yhtyeen riveistä ja mitä nimiä historia tuntee?
Roswell: - Enpä tiedä tunteeko historia, mutta Bácchus ja minä soitimme viime vuosituhannen puolella ja vähän sen jälkeenkin orkesterissa nimeltä Stanislaw. Laulajamme Von Hö££en kanssa harrastettiin 90-luvulla brittipoppia Glowssa, jonka Mark II:ssa muuten Bácchuskin soitti. Lisäksi Wojciechin kanssa tuli tehtyä muutama levy nolkytluvulla. Ja arvatkaas kuka bassotteli Wojciechin Monstrolento-levyllä...
Space Salaud: - Muilla ukoilla on taustalla sitten mm. Crystal Extasya, Hundred Million Martiansia ja kymmeniä tuhansia muita proggiksia.
Tuoreen kiekkonne nimi on I Am the Destroyer, mutta kuka on tuo tuhoaja ja mitä ollaan tuhoamassa?
Roswell: - Tuhoaja on Kissin Destroyerin ja Guns N' Rosesin Appetite For Destructionin kaukainen serkkupoika, eräänlainen Avaruuden-Jukka. Sumerilaista sukujuurta. Ei se oikeasti mitään tuhoa, kunhan vaan uhoaa alipainepäissään. Ei sitä kannata tosissaan ottaa. Se nyt vain on tuollainen.
Tituleeraatte musiikkianne sci-fi-rockiksi, mutta itselläni vahvimmat fiilikset osuvat sinne 70-luvun rockin puolelle, vaikka mukana on roppakaupalla myös moderneja vaikutteita. Onko tämä nyt retroa scifeilyä, vai mistä tässä on oikein kyse?
Roswell: - Koska lokeroiminen on nykyään saavuttanut suuren suosion, niin ajateltiin lokeroida itsemme scifi-rock-lokeroon ennen kuin muut ehtivät. Ja kyllä, 70-luvun lapsina tuon vuosikymmenen kaiut kuuluvat välillä myös levyn raidoilla.
Space Salaud: - Mä en itse asiassa edes tiennyt, että sci-fi-rock voisi olla jotenkin harhaanjohtava nimitys tämänkaltaiselle musiikille. Olen kai jo aikoja sitten tippunut kyydistä näiden genrelokerointien kanssa. Sci-fi-rock vissiin sitten tarkoittaa jotain muutakin. Foliohattu-rockiksikin joku meitä meni luonnehtimaan.
Roswell: - Foliohatturock on hyvä lokero. Itse asiassa meillä oli ensimmäisen keikkamme yhteydessä Telenovelaksen Facebook-ryhmässä kilpailu, jossa illan paras foliohattupää palkittiin Telenovelas-singlellä. Eräs kaveri oli sitten vuorannut huopahattunsa foliolla ja vei palkinnon kotiin.
Sci-fi rockin tuleva merkkipaalu äänitettiin kuuleman mukaan pitkälti omin voimin. Laulut ja rummut ikuistettiin yhtyeen treenikämpällä, missä yhteydessä ryhmää auttoivat Jaakko Rajamäki ja Sami Lehtonen. Muut palaset äänitettiin Roswellin kotistudiossa, jota mies tituleeraa ”pieneksi leikkistudioksi”. Leikkiä tai ei, ainakin allekirjoittaneen mieltä levyn analogisen lämpimät soundit lämmittivät. Mutta tuliko esikoisesta juuri sellainen kuin bändi itse tahtoi, vai joko jokin harmittaa? Olisiko suurempi budjetti, tähtituottaja ja lisäaika auttaneet asiaa, vai onko tuotos juuri sellainen kuin sen pitääkin olla?
Roswell: Levystä tuli juuri sellainen kuin pitikin. Ainakaan vielä en ole löytänyt harmituksen aiheita enkä varmaan löydäkään. Kyllä nuo biisit tuli kuunneltua muutamaan kymmeneen kertaan ennen kuin levy lähetettiin kauas vuorten taakse painoon. Ja koska haluan säätää lähes kaiken mahdollisen itse, niin sellaiset tähtisumutuottajat olisivat vain ja ainoastaan haitaksi.
- Ja mitä tuohon mainitsemaasi budjettiin tulee, niin rahalahjoituksia saa toki lähettää Telenovelaksen PayPal-tilille, niin sitten voidaan panostaa kunnolla tuohon lava-actioniin. Ostetaan Salaudille vaikka sellainen muutaman metrin korkeudessa leijuva antigravitaatiorumpulava ja muille yliääni-ilma-aaltoluistimet joilla voi tehdä keikan aikana veret yleisön korvasta roiskauttavia yliäänipiruetteja ja näyttäviä kuutossalkoveja.
Space Salaud: - Rumpujen taltioimisesta vierähti se reilut puolitoista vuotta ennen kuin levy ehti synnytyslaitokselta pihalle. Nyt on ollut hauskaa kuunnella tätä lopullista tuotosta ja samalla ihmetellä, että olenko minä tosiaan soittanut noin jotkut osuudet. Ehtinyt jo unohtamaan tässä ajassa mitä joskus tuli soitettua. Mikään ei kuitenkaan ole jäänyt vaivaamaan että olisi pitänyt tehdä toisin. Puolitoista vuotta nuorempi Space Salaud on ajatellut siis lähes samalla tavalla kuin tämä hieman vanhempi Salaud.
Uuvuttavan pitkän nimen omaava Intergalactic Debauchery at the Red Light District of the Moon iski meikäläisen tajuntaan voimakkaimmin, tai no, ehkä Nuevo Paraiso Sundown ottaa sittenkin voiton... Mutta onko ryhmällä itselleen muodostunut jo suosikeita kipalejoukosta?
Roswell: - Omat suosikit vaihtelivat viikoittain levyä miksatessa, mutta ehkä Existence On/Off ja Dreaming In The Great Blizzard onnistuivat yllättämään parhaiten. Siis parastahan on se, että biisi muotoutuu lopulliseen asuunsa vasta soundeja säätäessä ja viimeisiä miksauksia tehdessä. On palkitsevaa huomata, että biisistähän tuli jotain aivan muuta, mitä se oli vielä viikko sitten. Oma lähestymistapani miksaamiseen on sellainen, että pidän sitä eräänlaisena äänitiedostojen dreijaamisena. Lopputulos saattaa olla hyvinkin yllättävä.
Space Salaud: - Suosikit vaihtelevat tasaisesti. Treeniksellä joku biisi rullaa tänään aivan mahtavasti, ensi viikolla se taas saattaa haista ihan kuolleelta. Levylle taltioituivat biisit aika tarkkaan juuri sellaisena kuin ne oli tottunut kuulemaan päänsisäisesti. Roswell osasi hienosti kyllä löytää äänityksistä juuri ne oikeat nyanssit ja värit. Kyseinen Debaucherykin joskus tuntui jo saavuttaneen tiensä pään, ja olin jo valmis luopumaan siitä, mutta levylle se tallentui juurikin niin tehokkaana kuin sen tehtävä on.
Levyllä toisesta kitarasta vastaava Roswell hoiti vielä koskettimet, mutta sittemmin ryhmän livekokoonpanoon on liittynyt Hordez niminen kiippareiden & koneiden hoitaja. Joskus biisejä on tosin vedetty kuuleman mukaan myös riisutuimpina versioina. Entä miten muuten biisit työstyvät keikoilla? Onko tilaa improvisaatioille ja yllätättekö joskus toisenne rikkomalla biisin rajoja?
Roswell: - Joo, ne [biisit] alkavat pikkuhiljaa jo toimia. Välillä kärvisteltiin ilman koskettimia, mutta nyt on taas hommat avaruusrukkasessa. Ja mitä rajojen rikkomiseen tulee, niin aina välillä yllätetään toisemme soittamalla vääriä sointuja tai aivan väärää biisiä.
Space Salaud: - Minun on aina ollut hieman vaikeata pysyä lestissä, helposti tulee lähdettyä kevyesti maustamaan tuttuja biisejä omilla jutuilla. Yleensä ne ei kyllä ihan vastaa varmaan muun bändin mielipiteitä, mutta minkäs sille voi. Onneksi pitkälti nämä omat lisäykset jäävät nykyään treenikämpille omaksi iloksi. Mutta kaikkinensa meillä on kyllä aina mahdollisuus viedä hommaa keikoillakin hieman sivuraiteille jos siltä tuntuu, mitkään taustanauhat tms. ei ole meidän rasitteena tai huonona isäntänä kiusaamassa poloisten taiteilijoiden improvisaatiohaluja.
Roswell: - No, etenkin alkuvaiheessa tuli kokeiltua kaikenlaisia yhteissoitannollisia syrjähyppyjä, mutta nyt viimeistään tämän levyn valmistumisen myötä bändin kehitysvaiheeseen kannaltakin tärkeät improvisaatiokohtaukset ovat jääneet huomattavasti vähemmälle. Se on sitten eri asia kun polkaisee treeneissä tai keikalla väärän pedaalin pohjaan aivan väärässä kohdassa. Se on sitten sitä avantgardea.
Esikoisen kipaleet ovat syntyneet vielä Roswellin kynästä ja sanoitukset ovat jakautuneet Roswellin ja Von Höllen kesken. Sovituksetkin olivat esikoisella täysin Roswellin alaa, joten muut saattoivat tulla ns. valmiiseen pöytään me muut päästiin. Sittemmin Telenovelas on kuitenkin kasvanut oikeaksi bändiksi ja seuraavalla levylle todennäköisesti sovitukset jakautuvat enemmän koko bändille kun uusia biisejä aletaan lähes alusta lähtien yhdessä rakentamaan.
Miltä tulevaisuus muuten näyttää yhtyeen horisontissa? Onko seuraava studioreissu jo merkattu kalentereihin, näkyykö Telenovelas keikkaestradeilla ja mitä saamme odottaa yhtyeeltä seuraavaksi?
Roswell: - Olen työstänyt pikkuhiljaa uusia demoja tässä syksyn aikana, ja alustavasti olisi tarkoitus aloittaa toisen pitkäsoiton äänitykset ensi vuoden puolella. Oikeita studioita kartamme edelleenkin kuin ruttoa, ja ne tähtituottajat pysytelkööt edelleenkin siellä kotitähdillään, joten samalla hyväksi havaitulla kaavalla mennään kuin debyytinkin kanssa.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain on jäänyt sanomatta niin nyt olisi sen sanomisen aika.
Roswell: Niin, se meidän PayPal-tilin s-postiosoite on…
Mika Roth
Kuvat: Pete Heikkilä