18.03.2013
Viimevuotisen Valtari-albumin julkaisun yhteydessä Sigur Rós antoi joukolle elokuvantekijöitä saman budjetin sekä vapaat kädet toteuttaa albumin musiikin herättämät visiot. Lisäksi suurelle yleisölle järjestettiin videontekokilpailu, joka poiki yli 800 ehdotusta. Näistä ammattilaisten ja amatöörien videoista on koostettu 16 teoksen Valtari Film Experiment.
EMI
Valtari-albumi herätti ilmestyessään hieman ristiriitaisia tunteita. Yhtye tuntui päästäneen itsensä helpolla, sillä albumi oli täynnä Sigur Rósin tavaramerkiksi muodostunutta leijailevaa tunnelmointia. Yllätykset tai oivallukset olivat vähissä. Toisaalta jälki oli jälleen kiistattoman laadukasta, kaunista ja jäljittelemätöntä. Pieneltä pettymyksen tunteelta ei voinut silti välttyä.
Sigur Rósin avara ja pääosin instrumentaalinen musiikki on omiaan herättämään vahvoja visuaalisia kangastuksia. Odotin näkeväni paljon hidastettua kuvaa ja luontoa, ja näitä sainkin, joskin jälkimmäistä yllättävän vähän. Videot ovat poikkeuksetta laadukkaasti toteutettuja ja upean näköisiä, mutta osiensa summaa suuremmaksi musiikki ja kuva yltävät vain paikoin. Musiikkivideoiden sijaan tuntee katsovansa taidefestivaalin lyhytelokuvakilpailun hedelmiä. Hidastempoista artsumaalailua, vääristynyttä unikuvastoa sekä väkinäisen tuntuista outoilua on paljon, ja tarinankerronta jää liiaksi visuaalisten tehokeinojen varjoon.
DVD:n esittelyssä videoiden budjettia kuvataan vaatimattomaksi, mutta kovin pieni se ei voi olla. Parhaimmillaan videoiden loppukrediteissä on kymmeniä tekijänimiä, ja joukosta löytyy myös Shia LaBoeufin ja Elle Fanningin kaltaisia Hollywood-näyttelijöitä. Parin todella näyttävän maisemakuvauksen sekä muutaman nykytanssivideon nenän edestä vaikuttavimman videon tittelin vie kokonaisuuden aloittava Inga Birgisdóttirin kuvatulkinta Varúð-kappaleesta. Yksinkertaiseen, mutta kauniiseen maisemaan kehittyvät pienet muutokset kasvavat kappaleen mukana paremmin kuin missään muista teoksista. Toinen joukosta erottuva video on Ragnar Kjartanssonin tukehtumisopetusvideo kappaleeseen Ég anda. Videon ja musiikin sisältö eivät tosin kohtaa lainkaan, mutta kontrastia ainakin löytyy.
Sigur Rósin musiikki on inspiroinut ohjaajia hyvin vaihteleviin lopputuloksiin, mutta yhtään todella mieleenpainuvaa kombinaatiota ei DVD:ltä löydy. Se on silti hyvä katsaus modernin lyhytelokuvan tilaan sekä etenkin siihen, millaisia kuvallisia efektejä nykytekniikalla on mahdollista toteuttaa.
Tommi Saarikoski