13.05.2011
Periamerikkalainen tarina, joka sivuaa monia 1900-luvun lopun amerikkalaisen ja afroamerikkalaisen historiankirjoituksen merkkipaaluja.
Johnny Kniga
Käsite "moottooripyöräkerho" tarkoittanee useimmille lain oikealla ja vasemmalla puolella taiteilevia liivipukeisten miesten ryhmittymiä. Kaliforniassa toisen maailmansodan jälkeen perustettu Helvetin enkelit lienee näistä tunnetuin; merkittävä on myös Texasissa 60-luvun puolivälin jälkeen ensiaskeleensa ottanut Bandidos. Suomessakin kerhoja on, ja suurelle yleisölle ne tulivat tutuiksi viimeistään silloin, kun niiden keskinäiset välienselvittelyt ja hengenlähdettämiset nousivat lehtien suurotsikoihin.
Useimmat moottoripyöräkerhoista ovat kuitenkin tavallisten miesten ajanvietettä; rakkaan moottoripyörän rassaamista, kotoa vaimon ulottuvilta pysyttäytymistä tai vain kavereiden kanssa yhdessä olemista ja tekemistä varten perustettuja. Tällainen on myös Oaklandissa majaansa pitävä East Bay Dragons MC, vaikka pikkukierre tähänkin kerhoon liittyy. 1950-luvun lopulla perustettu East Bay Dragons MC on nimittäin mantereen merkittävin täydellisesti mustien hallitsema moottoripyöräkerho.
Kerhon perustajan ja elinikäisen johtajan Tobie Gene Levingstonin yhdessä Keith ja Kent Zimmermanin kanssa kirjoittama East Bay Dragons MC. Oaklandin soul-bikerit (suom. Manu J. Vuorio) on melko vapaasti kulkeva kirjallinen road movie siitä, kuinka köyhän torpparin pojasta tuli arvostetun moottoripyöräkerhon presidentti. Periamerikkalainen variaatio ryysyistä rikkauksiin -teemasta siis, tosin ilman pahimpia ryysyjä tai mainittavia rikkauksiakaan.
Matka Louisianan puuvillapelloilta Oaklandin tehtaisiin oli tietysti muutakin kuin vain maantieteellinen siirtymä ja muutos elinkeinon hankintatavoissa. Halki Amerikan suuntautunut matka johti monen 1900-luvun loppupuoliskon historiallisen tapahtuman alkulähteille. Monenkirjavassa Kaliforniassa tapahtui 60-luvulla paljon ja Levingstonin ja East Bay Dragonsien tarina sivuaakin niin hippejä, Montereytä ja Haight-Ashburya kuin Martin Luther Kingiä, Mustia Panttereita ja Vietnamin sotaa. Myös huumeet ja niiden levittäytyminen amerikkalaiseen yhteiskuntaan on yksi Oaklandin Soul-bikereiden toistuva teema.
Kirja on kertomus muutoksista Amerikassa ja etenkin afro-Amerikassa 1900-luvun lopulla. Samalla se kuvaa työväenluokkaisten miesten innostusta, ensiksi autoihin ja myöhemmin moottoripyöriin, nimenomaan Harley Davidsoneihin. Pohjimmiltaan teos on kuitenkin elinikäisen presidenttinsä episodimainen muistelo; joukko tärkeiksi miellettyjä tapahtumia viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta typistettynä 250 sivuun.
Levingston ei ikävä kyllä ole kummoinen tarinankertoja, tai voi ollakin, muttei paperilla. Jutuissaan on nuotiotulen viimeinen kajo, verbaalisesti esittämisen ranka, joka latistuu kansien väliin painettuna. Silti kirjan lukee vääntelehtimättä, jo sen näkökulman takia.
Teksti: Jani Ekblom, Levingstonin kuva: soulonbikes.com