15.10.2010
Kattavasti musiikkibisneksen eri osa-alueita käsittelevä teos tarjoaa runsaasti vastauksia alalla ensiaskeleitaan ottavien kysymyksiin.
Teos
Artisti maksaa on musiikkibisneksessä usein toistettu fraasi, ja näin se todella joskus onkin. Siihen on kuitenkin syynsä, ja osin se johtuu musiikkibisneksen omalaatuisista piirteistä – vaikka bisnes on aina bisnestä, ei musiikkibisnes aina toimi niin yksiselitteisesti. Näitä musiikkibisneksen joskus perin oudoiltakin tuntuvia eri puolia käsitellään kattavasti Mika Karhumaan, Ida Lehtmanin ja Jone Nikulan kirjassa Musiikki liiketoimintana.
Karhumaa on toiminut usean vuoden ajan managerina sekä agenttina ja lisäksi kirjoittanut pari musiikkibisnestä käsittelevää kirjaa. Lehtman sen sijaan työskentelee Speed Promotion & Agencyssä kun taas Nikula – sen lisäksi että on koko hevinassukansan Jone Nikula – on muusikin ja median sekatyömies, jonka ansioluettelosta löytyy radio- ja tv-töiden lisäksi Hanoi Rocksin kiertuemanagerin toimi ja erilaiset tehtävät levy-yhtiö EMI:n leivissä. Voi siis sanoa, että tekijät ovat nähneet paljon musiikkibisneksen eri puolia.
Se näkyy teoksessakin, joka luotaa musiikkiteollisuutta liiketoiminnallisena ja tuotannollisena ilmiönä mukavan monipuolisesti kuvailemalla mm. eri toimijoiden tehtäviä ja velvollisuuksia, erilaisia sopimuksia, tekijänoikeuksia, vakuutuksia sekä veroja ja erilaisten tehtävien organisointia. Mukana on havainnollistavia esimerkkejä elävästä elämästä ja ylipäätäänkin teos on helppolukuinen ja selkeä. Esimerkkejä olisi toki saanut olla puupäille enemmänkin, mutta toisaalta teoksen epäoppikirjamaisuus on etu.
Musiikki liiketoimintana ei valitse puolia akselilla artisti - alan muut toimijat, vaan ottaa kaikki osapuolet huomioon. On toki muistettava, ettei kukaan alalla ole mitään ilman artistia, mutta samalla moni artisti ei olisi mitään ilman muita. Kenenkään osa ei kuitenkaan automaattisesti ole määritelty tietynlaiseksi, mistä syystä teos painottaakin asioista sopimisen tärkeyttä: kukin saa juuri sen, minkä hän itselleen neuvottelee. Teoksen rakenteessa näkyy alan muutos, jonka takia keikkailu on muuttunut melkein keskeisimmäksi tulonhankintatavaksi artistille, mutta pikavoittoja tai ohituskaistaa taloudelliseen onneen kirja ei tarjoa kenellekään.
Vaikka kirjasta löytyy vastaus moneen alalla ensiaskeleita ottavan kiperiin kysymyksiin ja apua erilaisiin musiikibisneksessä todennäköisesti vastaan tuleviin tilanteisiin, ei Musiikki liiketoimintana osaa auttaa sen olennaisimman kanssa: artisti tarvitsee yhä musiikkia, joka kiinnostaa yleisöä ennen kuin kirjan aihealueeseen pääsee tutustumaan muuten kuin teoriassa. Siitä huolimatta teokseen tutustuminen olisi suotavaa kaikille alalle pyrkiville – myös DIY-henkisille omatoimijoille.
Jani Ekblom