04.04.2009
Eurasta kotoisin oleva Like Tomorrowin julkaisi taannoin kolmen biisin mittaisen Human Natural Selections kiekon, joka juuttui kuin huomaamatta allekirjoittaneen kotisoittimeen. Yhtyeen melodinen tunnelmametalli kauniilla naislaululla puri siihen malliin, että levy alkoi pian seuraamaan kotoa muuallekin. Tässä vaiheessa kävi myös selväksi, että yhtyettä tulisi haastella kuulumisista. No niin, käydäänkö aluksi läpi pieni bändihistoriikki, eli: kuka, koska, miten, miksi, mistä ja minne?
- Bändi perustettiin 2004 helmikuussa. Tuomas (koskettimet), Asko (rummut) ja Antti (kitara) soittelivat aluksi instrumentaalista musiikkia, kunnes Tuuli (laulu) liittyi kesällä bändiin. Kokoonpano oli valmis, kun saman vuoden syksyllä Samuli läpäisi basistitestit.
- Aluksi soiteltiin vain omaksi iloksi, mutta varmaan siinä vuoden 2004 loppupuolella alettiin tajuta että bänditouhuista voisi oikeasti tullakin jotain – ja edelleen on kova yritys päällä. Olemme julkaisseet tasaiseen tahtiin kolme omakustanne-EP:tä ja yhden singlen. Vuoden 2006 joulukuussa voitimme YleX:n demoskaban, jonka jälkeen meillä oli kaikenlaisia kuvioita, piipahdimme muun muassa Hollolan maineikkaalla Petrax-studiolla nauhoittamassa singlen Author of Your Life. Kesällä 2008 nauhoitimme uusimman (Human natural selections) –omakustanteemme Jyväskylän liepeillä sijaitsevassa Petäjäveden kunnassa.
Uutta materiaalia on jo kuuleman mukaan kasassa ainakin parin EP:n verran, mutta seuraavasta studiosessiosta ei ole vielä tietoa. Kuten arvata saattaa yhtyeen fiilikset uutukaisen tiimoilta ovat korkealla ja kyllähän tuotokseen sopiikin olla tyytyväinen. Myös tekniseltä tasoltaan Human Natural Selections on todella korkealuokkainen. Kuinka onnistuitte saavuttamaan näin hienon tuloksen?
- Meidän loistava äänittäjä-miksaaja-masteroijamme Antolan Pyry piti koko ajan langat käsissä, kun bändi pelleili kameran ja persehuumorin kanssa ympäri kylää. Pyry on hyvä vääntämään nappuloita ja levyn tekninen taso saatiinkin varsin kohdilleen omakustanteeksi. Pyryn napinvääntötaitojen ja kusipäisen pikkutarkan kriittisyytemme ansiosta levystä tulikin tekniseltä tasoltaan varsin kelpo laatta.
Kaikki kolme kappaletta ovat pyörineet bändin livesetissä jonkin aikaa, joten ne ovat ehtineet käydä jo tutuiksi, mutta mitään tiettyä suosikkibiisiä ryhmä ei kolmikosta esiin nosta, vaikka videobiisi Amber ehkä se tarttuvin onkin. Kuinka itse kiekon äänitys eteni? Koitteko raamatullisia vastoinkäymisiä, vai sujuiko kaikki kuten se kuuluisa tanssi?
- Itse äänitys eteni hyvin, koira ei syönyt kovalevyä kuten Maj Karmalla tai muuta vastaavaa. Biisit olivat rakenteellisesti kunnossa jo ennen studiolle saapumista, ja aikataulu venähti vain yhden viikonlopun verran pitkäksi. Äänitysten jälkeen tosin oli pieniä ongelmia levyn painatuksen kanssa. Levynjulkkarikeikasta meinasi tulla vain keikka, kun logististen ryssimisten takia levyt etsivät paikkaansa jossain päin Ranskaa vielä pari päivää ennen h-hetkeä.
Ongelmat ratkesivat siis kirjaimellisesti viime tingassa ja kun kiekot viimein saatiin käsiin huomasi yhtye olevansa äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen. Etenkin vahva soundimaailma vakuutti, mitä auttoi omalta osaltaan äänityksissä käytetty aito flyygeli sekä sello. Kaikki tuntuukin olevan niin kunnossa, ettei tuotoksesta löydy vieläkään mitään korjattavaa.
Mennään valmiista tuotoksesta kuitenkin takaisin luomisprosessiin, eli miten Like Tomorrow -orkesterin kappaleet normaalisti syntyvät?
- Jostakin melodianpätkästä se useimmiten lähtee. Kun sitten kokonaisuus rupeaa erinäisten yliluonnollisten vaiheiden kautta hahmottumaan, kiipparisti tekee usein biiseistä demoversion, jonka pohjalta biisiä aletaan soitella ja sovittaa treenikämpillä yhteistuumin.
Kuinka paljon kappaleet "elävät" livetilanteessa?
- Uuden levyn biisit soitetaan aika lailla levyversioita mukaillen, sillä sellot tulevat nauhalta. Vanhempiin biiseihin saatetaan jotain keikkaextraa ujuttaa ja puhetta on ollut myös jonkin biisin vetämisestä akustisena. Ajatuksen tasolla on myös kaavailtu tunnin bassosooloa normaalikeikan sijaan.
Huh-huh, nyt kuulostaa jo aika Spinal Tapilta. Päräyttävää bassosooloa odotellessa, mikä on tähän mennessä ollut onnistunein orkesterin keikka?
- Vaikka ekoja keikkoja ei ehkä ihan onnistuneimpina voidakaan pitää, syöpyivät ne silti tajuntaan, kun näki ensimmäistä kertaa lavalta käsin yleisön strobojen välkkeessä helvetillisen mekkalan keskellä. Yhtenä parhaista keikoista täytyy mainita uusimman lätyn levynjulkkarikeikka Euran Osmantuvassa viime marraskuussa. Paikka, lava, tekninen puoli ja henkilökunta olivat jo entuudestaan tuttuja, joten homma pelitti hyvin. Oman latauksensa keikkaan toi tietenkin vielä se, että soitettiin kotikentällä.
- Onnistuneessa keikassa tärkeimpänä tekijänä fiilistä luo yleisön ja bändin, sekä bändin keskinäinen kommunikaatio. Toki lössin määräkin vaikuttaa. Myös soiton on syytä luonnistua riittävästi niin yksilö- kuin bänditasolla. Hyvään keikkamoodiin pääsee tietysti helpommin jos myös lavalle saundaa hyvältä.
Entä mikä on hirvittävin keikkakokemuksenne?
- Eräässä elokuva/mopo -tapahtumassa vuonna 2005 yleisönä tyypitti 5 kaveria ja 15 peeveetä. Lavasaundin takia pieru tulee edelleen varren kanssa. Keikkapalkkion saimme kuitenkin valita makkaran ja Kinder-patukan väliltä. Molempien lunastaminen maksoi.
Nuo päivät ovat onneksi jo kaukana ja vuosi 2009 tuo tullessaan niin paljon keikkoja kuin nuori yhtye vain pystyy heittämään. Tulevaisuuden suunnitelmissa häilyy myös mahdollinen seuraava studioreissu, joten jatkoa varmasti seuraa. Kiitokset yhtyeelle haastattelusta ja mikäli haluatte käydä katsomassa, mitä Like Tomorrow´n leiriin kuuluu käy se helpoimmin heidän kotisivujensa kautta.
Teksti: Mika Roth
Promokuva: Like Tomorrow