10.02.2009
Kotkalaisen viihteen historiasta lienevät suomalaisille tuttuja lähinnä kuplettisankari Junnu Vainio, iskelmätähdet Tapani Kansa ja Marita Taavitsainen, televisiopersoona Kari Salmelainen sekä satamaravintola Kairon jazz-skeneen keskittynyt muutaman vuoden takainen elokuva Keisarikunta. Tämän suureellisemmin ei paikallinen kulttuurielämä ole päässyt räjähtämään edes kotimaan tähtitaivaalle, puhumattakaan kansainvälisestä loistosta. Ns. ”Karhula-ilmiö” oli jossain vaiheessa rasittavuuteen asti musiikkimedian huulilla, kun pienen kaveripiirin parista nousi Kotkassa useita laadukkaita bändejä, kuten Kaihoro, Omnium Gatherum, Manitou ja Total Devastation. Paikallisporinaa lukuunottamatta näillekään ei ole varsinaista suurmenestystä toistaiseksi siunaantunut, viimeisimpänä listamenestystä on päässyt maistelemaan Omnium Gatherum.
Paikallisen musiikkielämän elävöittäminen on sydämen asia lähes jokaisella pienellä paikkakunnalla. Julkista tukea tai tunnustusta populaarimusiikin harrastajat saavat varsin harvoin, ja monin paikoin onkin herätty huomaamaan asioiden hoituvan helpoiten kun tekee mahdollisimman paljon itse. Vanha ja hyvä esimerkki tästä on tietenkin Elävän musiikin yhdistys ELMU ry, joka on jo vuosikymmenet palvellut kevyen musiikin harrastajia pääkaupunkiseudulta käsin. Muitakin esimerkkejä menestyneestä ja aktiivisesta toiminnasta toki löytyy, kuten vaikkapa Turussa legendaarisia metalli-iltamia järjestävä WCH.
Myös Kotkassa paikallista skeneä ollaan nyt talkoovoimin herättämässä uuteen kukoistukseen. Kotkan kestävän musiikin yhdistys KESTO ry järjestää kuukausittain klubeja, joissa esiintyy joku paikallinen bändi yhdessä ulkopaikkakuntalaisen orkesterin kanssa. Järjestyksessään neljättä KESTO-klubia vietettiin 23. tammikuuta monelle suomalaiselle tutussa miljöössä Ravintola Kairossa, jossa lauteille kipusivat paikallisen Kaihoron lisäksi Rite ja Dark Filth Fraternity.
KESTO ry:ssä on mukana paljon paikallisille tuttua väkeä, mm. Omnium Gatherumin ja Manitoun kitaristi, monitoimimies Markus Vanhala istuu sihteerin pallilla. Varapuheenjohtajan tonttia miehittävä Domination Blackista tuttu ”Sir” Lauri Eerola jakaa ajatuksiaan KESTO:n alkutaipaleelta:
- Idea KESTO:n kaltaisesta yhdistyksestä syntyi jo vuosia sitten. Meripäivien yhteydessä on ollut aikoinaan jonkinlaista, sittemmin hiipunutta toimintaa. Uudelleen ajatus lähti viriämään vasta viime kesänä, Eerola valaisee.
Lauri Eerola on tuttu mies myös paikallisten festareiden takaa. Dark River Festivalia on järjestetty jo useampana vuonna, ja perinnettä on tarkoitus jatkaa vastedes KESTO:n voimin. Myös talvisin Karhulassa järjestettävä Dark Winter Festival järjestelyineen on siirtynyt KESTO:n huomaan:
- Tarkoitus on nostaa tapahtumien profiilia, eikä tämä olisi ollut enää mahdollista ilman lisäresursseja. Aiemmin pienistä, lähinnä paikallisista bändeistä koottua esiintyjälistaa on nyt mietitty hieman eri filosofialla, mukana ovat nimekkäämpinä bändeinä mm. Battlelore ja To/Die/For, kertoo Eerola.
- Dark Winter Festivalin tuotto menee silti edelleen hyväntekeväisyyteen, eli mitään bisnestä tästä ei olla tekemässä. KESTO on sopiva taho järjestämään tapahtumaa, koska molemmissa olisivat joka tapauksessa toimineet lähes tismalleen samat puuhamiehet. Samalla saadaan puhallettua yhteishenkeä myös yhdistyksen alkutaipaleelle, ei näiden asioiden saattamisesta yhteen voi olla kuin hyötyä, Eerola järkeilee.
Kotkassa toimi 80-luvulla Kelmu-niminen elävän musiikin yhdistys, joka kuitenkin kaatui puuhamiesten kipinän pikkuhiljaa sammuttua. Sama tarina on tuttu monilta muiltakin paikkakunnilta, millä KESTO välttää nämä sudenkuopat ja pitää toiminnan vireänä yhtä pitkään kuin vaikkapa ELMU?
- Moni meistä on seurannut sivusta näitä kaatumisia sekä yliyrittämistä, tuumaa KESTO:n tiedotusvastaava Jari Heino. - Toivottavasti tämä on näyttänyt meille miten homma ei toimi. Pidetään pää kylmänä ja käytetään apuvoimia aina kun niitä on tarjolla, eikä takerruta pikkuasioihin. Hommassa on mukana paljon henkilökemiaa, ja sitä on pidettävä hyvänä, Heino jatkaa. - Edesmenneen Kelmun porukkaan olemme sen verran pitäneet yhteyttä, että ovat järjestämässä yhdistyksen 30-vuotisjuhlaa, johon meitä on pyydetty mukaan.
Heino painottaa, että hyvään alkuun päässeen KESTO-klubin lisäksi on tulossa myös muuta toimintaa, yhdistys ei suinkaan aio jäädä pelkäksi bileiden järjestäjäksi:
- Klubien lisäksihän meillä on kaksi festivaalia järjestettävänämme. Myös Kotkansaarelle on haaveiltu ulkosoittohommia, ehkä festarityyppistä juttua, Heino aprikoi. - Myös konserttimatkoja jäsenille on mietitty. Heino myöntää, että visioissa siintää myös oma klubitila, joka voisi toimia Nosturi-tyyppisesti:
- Tila jossa keikkoja voisi järjestää, ja kyllähän ne treenikämpät alakerrassa olisivat hieno juttu. Sekä tietysti pieni kansalaisten ravistelu nauttimaan live-musiikista.
KESTO ry:n alku on siis hyvällä mallilla, ja puuhamiesten asennoitumisesta voi päätellä hommien jatkuvan samassa hengessä. Jari Heino kehottaa kuitenkin pitämään toistaiseksi jalat tiukasti maassa:
- Jokainen tapahtuma on ollut kasvun paikka, hyvässä ja pahassa. Jatketaan tästä ja kasvatellaan tätä juttua.
Teksti: Ville Kuitunen, kuvat: KESTO ry