14.12.2008
Kimmo Ahola tienaa suurimmat siivut leivästään Nightwishin keikkamiksaajana, mutta töitä riittää myös muiden äänialan palvelujen parissa, kuten miehellä on jo viimeiset 25 vuotta riittänyt. Aholan oma AMS Oy tarjoaa äänentoistopalveluja mm. Seinäjoen Rytmikorjaamolle sekä äänityspalveluja paikallisbändeille hänen omassa studiossaan Kauhavalla. Urallaan hän on ehtinyt hoitaa muun muassa Euroviisujen salimiksauksen, tehdä satoja äänitteitä ja miksata "kaikkia muita, paitsi Tapani Kansaa".
Peripohjalaiseen tapaan itsekehu pysyy miehestä kuitenkin kilometrien päässä: uralla saavutetut jutut ovat hänen omien sanojensa mukaan korkeintaan "ihan hienoja". Sama maalaistollo hän on kuulemma aina ollut ja aina tulee olemaan. Puolitoistatuntiseksi venyneen haastattelutuokion aikana hän kertoilee suuren maailman tarinoita nuorelle toimittajannulikalle suorastaan hämmentävän arkipäiväisesti ollen yhtä aikaa rento, avoin ja tuttavallinen, täydellinen haastateltava siis. Keskustelun alussa puidaan miehen työntäyteistä elämää:
- Viimeiset vuodet tässä on ollut enemmän tai vähemmän kiire, mutta onneksi kalenteri on aina etukäteen tiedossa, eli kiire on hallittua. Yli 150 päivää vuodessa ehdin kuitenkin olla kotona, vaikka töitä täälläkin riittää. Jäljelle jäävä aika kuluu sitten ihan saunomiseen ja tv:n katseluun.
Töiden paljoudesta kertoo omaa kieltään haastattelun aikana tietokoneen näytöllä odottava keskeneräinen DVD-miksaus, puhelu, joka varmistaa opetuskeikat Oulun ammattikorkeakoulussa, ja onpa haastatteluviikonlopulle tiedossa myös demoäänityksiä paikallisen bändin kanssa, jonka jälkeen odottaa puolestaan messuäänentoistokeikka Saksassa. Kiteeläismetallia on kuitenkin miksattu esimerkiksi viimeisen vuoden aikana 150 keikan verran ja tätä tahtia jatkuu vielä lähes toinen mokoma saman kiertueen nimissä. Afrikkaa lukuunottamatta Ahola on miksannut bändiä kaikilla mantereilla, eli maailmaa on tullut nähtyä..?
- Noh, vasta kun olin viidettä kertaa Pariisissa keikalla, näin ensimmäistä kertaa Eiffel-tornin. Vapaapäivinä tien päällä on toki tullut käytyä esimerkiksi Kiinan muurilla ja suosafarilla New Orleansissa katsomassa alligaattoreita, mutta työreissut ovat kuitenkin työreissuja.
Miksaushommia Ahola on tehnyt Nightwishin lisäksi aina HIM:stä ja The 69 Eyesista Matti Nykäsen playback-keikkoihin. Suuria keikkoja Suomessa tekee vain muutama miksaaja ja Aholan asemasta tässä joukossa kertoo parhaiten kutsu hoitaa Suomen parin vuoden takaisten Euroviisujen saliäänimiksaus.
- Pitkä tie on kuljettu, että isompiin keikkoihin on päästy käsiksi, enkä koe olevani liian helpolla päässyt. Muistan, miten joskus aikoinaan mietin jo pillien laittamista pussiin ja nyt on tullut kutsuja Nightwish- ja Euroviisuhommiin. Tällä alalla kun ei laiteta paikkoja jakoon, vaan se puhelinsoitto tulee tai ei tule.
- Ei mulla silti ole mitään ongelmaa lähteä Kauhavan nuorisoseurantalolle tekemään paikalliselle orkesterille miksausta. Sama työ se on ja täysi työpanos sielläkin annetaan. Isot keikat eivät ole mikään must-juttu.
Äänityspuolelle Aholan tie on kulkenut soittamisen kautta, mutta reitti ei siltä osin ollut ihan perinteinen. Pikku-Kimmo osasi nuotit jo ennen koulun alkamista ja omat rummut hän sai 10-vuotiaana, joka ei ollut 70-luvun alun Suomessa ihan jokapäiväinen tapahtuma. Omaa soittoa piti pian päästä myös nauhoittamaan ja ensimmäiset kelanauhuriäänitykset ovat edelleen arkistoissa tallella. Äänitys- ja äänentoistoharrastus muuttui hiljalleen vakavammaksi, laitteistoon alettiin panostaa ja AMS-yhtiön Aholan perusti veljensä kanssa ollessaan vielä lukiossa.
- Lukion jälkeen kävin armeijan ja luin itseni vielä elektroniikka-asentajaksi, mutta eipä niillä papereilla ole koskaan mitään tehnyt, vaikka fiksua ammatti oli toki hankkia. Käytännön kokemuksella näitä töitä teen enkä ole koko elämäni aikana muuta työkseni tehnytkään. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, tämä on minulle paljon muutakin kuin työtä, tämä on elämäntapa.
- Äänentoistokeikoista, studiohommista ja opetustyöstä olen löytänyt sellaisen kombinaation, että näitä töitä jaksaa tehdä vuosikymmeniä. Mutta ei se vaihtelukaan yksin riitä. Tässä pitää olla mukana rakkaus musiikkiin ja tekniikkaan. Muuten tämä ei vain toimi.
Teksti ja kuvat: Jarmo Panula