14.11.2007
Maryland -yhtyeen entinen ääni, sittemmin Velvet -bändin kanssa levynkin julkaissut Ville Härkönen vaihtoi jälkimmäisen bändinsä kanssa kielen suomeen, mutta meininki ei juuri tainnut vaihtua? Allekirjoittaneen toimittajan mielestä sitä uuden yhtyeen Samettivallankumouksen sivuillakin mainostettua kantri-painotusta ja fennocana-leimaa pystyi ainakin jossain määrin liittämään myös Velvetiin ja hieman myös Marylandiin? Härkösen mukaan Marylandinkin kohdalla oli toki slaavi-iskelmä-vaikutetta, kantria ei ehkä niinkään. Velvetissä kantria oli jo enemmän, ehkäpä iskelmää myös. Sametti on luonteva jatkumo Velvetille, ja laulukielen vaihtuessa haluttiin sitten päivittää nimikin. Monien mutkien kautta tähän on luontevuudesta huolimatta päästy, mutta lopputulos vaikuttaa Villen mielestä oikealta.
Yhtyeen nimellä on moniakin merkityksiä. Kun nimenvaihtoa alettiin miettimään, niin haluttiin pitää jonkinlainen yhteys Velvetiin mutta samalla löytää uusi ja napakka nimi. Velvetiin verrattuna Samettivallankumouksessa on korostunut entisestään yhtenäinen yhtye-meininki, joten haluttiin tiputtaa myös Villen nimi siitä pois. Kun keikkoja alkoi tulla vastaan ja nimiaikataulu painoi päälle, niin Ville muistelee että taisi olla Pete joka kaivoi tuon nimen jostain. Nimessä on samalla sopivasti pehmeyttä ja särmää.
Samettivallankumous on toki ihan historiallinen tapahtumakin, mutta bändille nimi edustaa enemmän yhteyttä yhtyeeseen ja herrojen yhteiseen historiaan. Sitäkin mietittiin, että jos joskus halutaan tehdä punk-levy niin se sopii siihenkin. Villen mukaan jotkut ovat ehkä hiukan olleet vielä sekaisin tästä koko kuviosta, onko tämä nyt uusi bändi vai Velvet vai mikä? Mutta kunhan saadaan levy pihalle, niin eiköhän se kirkastu. Palautetta on tullut aika paljon, että etenkin pitkäaikaiset seuraajat kokevat että nyt ollaan asian ytimessä, ollaan löydetty oma sarka.
Entäpä sitten se sisältö? Kelpaavatko ne aiemmistakin yhteyksistä tutut laatusanat – pehmeä, arkinen, melankolinen, hallitun hauras, tunnelmallinen, kiireetön ja ajaton, kantrahtava ja lämmin – myös Samettivallankumouksen yhteyteen? Villen mielestä edellä mainituissa on ainakin noin äkkiseltään aika monta semmoista jotka kuvaa osuvasti bändin musiikkia. Aito, rehellinen ja lämmin on ainakin tärkeitä, ja ajattomuus on sellainen joka on kiva kuulla. On tärkeää että lauluista pystyy nauttimaan pitkän ajan jälkeenkin. Ja melankolia on toki mukana valtaosissa kappaleita,
vähintään pinnan alla. Yhtye on silti pyrkinyt välttämään ryppyotsaisuutta. Rempseys ja tietynlainen myönteinen hölmöys pitää olla mukana. Vilpittömiä ja tosissaan ollaan, mutta pitää olla pilkettä silmäkulmassa.
Yhtyeelle tarjotuista termeistä arktinen kantri ja fennocana Ville haluaa täsmentää sen verran, että molemmat ovat kieltämättä hauskoja ja varsin kuvaaviakin termejä, mutta eivät kerro kaikkea. Kyllä Samettivallankumous kuitenkin on rokkibändi. Ameriikan kantrista bändin erottaa slaavilainen pohjavire joka tekee musiikista kotimaisen kuuloista iskelmävaikutteineen ynnä muineen. Kantri ja iskelmähän toisaalta ovat Ville mukaan molemmat tietynlaista aikamme kansanmusiikkia, ja paikoitellen yllättävänkin lähellä toisiaan kuten esimerkiksi Tapio Rautavaaran Yölinjalla-kappale osoittaa…
Vaikuttajia on listattu Calexicosta Katri Helenan ja Jaakko Tepon kautta Agentsiin, Nick Caveen ja tottakai Ville Härkönen & Velvetiin. Mutta miten bändissä soi samassa listassa mainitut Tom Waits, Danzig ja Angelo Badalamenti? Villen mukaan nuo kolme ovat sellaisia joista jokainen liittyy tiiviisti yhteen tiettyyn kappaleeseen. Niihin on haettu juuri sen artistin herättämiä mielikuvia. Vaikutteista on aina hankala sanoa, miten ne kenellekin sitten läpi kuuluu. Mutta bändille itselleen ne ovat tietysti tärkeitä fiiliksen luojia ja ajoittain myös käytännön esimerkkejä siitä miten asioita voi tehdä.
Mielestäni Samettivallankumouksen musiikki on hyvin arkisen ja jopa maalaisen oloista. Ville kommentoi mielipiteeseeni, että jos ei ajatella arkista mitenkään negatiivisena, esimerkiksi harmaana ja tylsänä, niin sitten hän on samaa mieltä. Jos tarkoitetaan maanläheistä, lämmintä ja pieniä ihmeitä niin sitten osuu kohdalleen. Ja pikkukaupungin poikiahan Samettimiehet ovat, ja sen mukaan mennään. Enemmän kyse taitaa kuitenkin olla asenteesta, kyllä missä päin maailmaa tahansa pystyy ottamaan samanlaisen meiningin niin halutessaan. Nykyajan hässäkässä pitäisi useamminkin pistää heinänkortta huulten väliin ja rauhoittua hieman.
Miten tähän sitten on oikein päädytty? Aluksi oli melkoisen erilainen bändi nimeltä Maryland, sen jälkeen Velvet ja nyt mennään Vallankumouksen kanssa. Ville kertoo, että Maryland koki aikanaan luonnollisen kuoleman. Bändillä oli aika pitkä tauko, joka synnytti sen että kun Villellä itsellään oli biisejä joita hän halusi soittaa niin syntyi Velvet siihen tarpeeseen. Tarkoitus oli pitää molempia yhtyeitä yllä rinnakkain, mutta Maryland kuoli siinä sitten kun ei mitään tapahtunutkaan. Velvetin kanssa tehtiin Lemonade Cowboys -levy, ja aloitettiin toisen levyn tekoprosessi, joka johti lopulta Samettivallankumouksen syntyyn. Jonkinlaisesta monien sattumien ja yllätysten kautta syntyneestä jatkumosta voi puhua, kuten elämässä monessa muussakin asiassa. Vaikka tyyli ja kielet voi välillä muuttua, on pohjimmiltaan kyse aina samasta jutusta.
Yhtyeen debyyttialbumi julkistuu kuun viimeinen päivä. Sille on antanut tekstejä melkoinen joukko suomalaisia sanoittajia, runoilijoita ja kynäniekkoja. Eli siis levy hiukan Samae Koskisen tyyliin… Ville kertoo, että Koskisen levyn nostaminen samaan yhteyteen ei yllätä, terveisiä vaan siihen suuntaan! Sametin kohdalla homma meni kuitenkin niin että Villellä oli englanninkieliset tekstit siihen toiseen Velvetin levyyn. Oli ollut myös puhetta että olisi kiva tehdä myös suomenkielisiä versioita niistä lauluista. Ville koki hiukan vaikeaksi tehdä tekstit suomeksi, koska pelkkä kääntäminen ei olisi tuonut kappaleisiin niin paljon lisää uutta ja mielenkiintoista. Niinpä pohdittiin, että jos muut ihmiset haluaisivat meille niitä tekstejä tehdä, niin sehän olisi hyvä ja hauska tapa uudistaa biisejä. Kirjoittajia löytyi ystävien kautta ja lähipiiristä. Tarkoitus oli yhdessä vaiheessa että tehtäisiin biisit molemmilla kielillä, mutta sille materiaalille kävi hiukan hassusti.
- Mulle on ihan rehellisesti sanottuna vieläkin hiukan hämärää mitä sille kadonneelle versiolle lopulta tapahtui. Tapahtui jonkinlainen nykyaikaan kuuluva valitettava mahdollisuus, jossa biisipohjat katosivat bittiavaruuteen. Sinne meni eikä tullut takaisin. Kun tilanne oli mikä oli, niin jotain piti keksiä. Kun pöytä tipahti puhtaaksi ja sävellykset
olivat jo olemassa niin päädyttiin tähän ratkaisuun että tehdäänkin levy suomeksi. Päätettiin että hitto ei luovuteta vaikka meneekin hiukan vaikeamman kautta. Ehkä niiden vastoinkäymisten pitikin tapahtua että päästiin tähän pisteeseen. Onhan tässä kieltämättä vähän tällaista urheiluhenkeä mukana; ei olla jääty surkuttelemaan vaan
menty niillä mitä on annettu ja puskettu vaikeuksien kautta voittoon.
Samettivallankumous etenee jatkossa aika suunnitelmallisesti. Fiilis on korkealla ja uusia juonia on jo viritteillä. Ville miettii, että on mukava katsella myös eteenpäin, kun on hyvä säpinä päällä. Siitä lähdetään, että keikkoja soitellaan tämän levyn tiimoilta toivottavasti paljon ja ensi keväänä sitten katsellaan tarkemmin kaikkea uutta kivaa...
Teksti ja livekuvat: Ilkka Valpasvuo, kuvat: Sami Parkkinen/www.samettivallankumous.com/