Levyarvio

fäänä: pathétique (EP)

****-
Youtube last.fm

Arvioi levyä:

Ohjeet/Säännöt levykommentointiin:
  1. Kirjoita kyseisestä levystä/arviosta/kommenteista.
  2. Vältä mauttomuuksia, kiroilua, epäasiallisuuksia.
  3. Yritä löytää uusi näkökulma, mitä muut eivät ole vielä löytäneet.
  4. Arvio tai sen kommentointi on yhden ihmisen mielipide. Mikäli olet eri mieltä, voit kriittisestikin kommentoida sitä tai vaikka arvioida levyn uudelleen. Muista kuitenkin perustella mielipiteesi.
Mitkä kommentit tullaan poistamaan:
  1. Vain muutaman sanan sisältävät kommentit.
  2. Kommentit, joissa on mauttomuuksia, kiroilua, epäasiallisuuksia.
  3. Kommentit, jotka toistavat aikaisempia kommentteja ja eivät näin ollen tuo mitään uutta.
  4. Tekstit, jotka eivät sisällä mitään kommentointia (esim. 'ihan mielettömän hyvä, osta levy, maailman paras bändi, rakastan eusebiusta, jee!!!!' -tyyppiset tekstit poistetaan).
Muista: Tämä on mahdollisuus piileville kriitikoille astua esiin.
Tähdet:  Muista, että keskivertolevy on **1/2 tai ***. Vain aniharva levy on ***** tai 1/2.
Arviosi:

Halutessasi voit käyttää tekstissäsi myös seuraavia HTML -merkkejä:
<b> <i> <a> <em> <br> <strong> <blockquote> <tt> <li> <ol> <ul>

Kommenttien keskiarvo: ***--

CrimsonFish kommentoi 12.03.2008:
Pisteet: *----
Pathetique-levy jättää täysin kylmäksi. Tyylillisesti levy tavoittelee Gentle Giant -tyyppistä älyllistä ja kokeilevaa progressiivisen rockin lahkoa, mutta yritys ei kanna alkua pidemmälle. Sävellykset ovat reippaasti kallellaan taidemusiikin suuntaan. Rock-henkisyydestä ei ole jäljellä pieruakaan, mikä tekee kokonaisuudesta kylmän ja vaikeasti lähestyttävän. Rock-elementti ei sinänsä ole itseisarvo, mutta yleensä se tuo progressiiviseen musiikkin juuri sitä sielukkuutta ja rosoa, mikä taidemusiikista puuttuu.

Rockittomuuden puutetta alleviivaa valittu tapa sovittaa kappaleet. Ehkä perinteinen rummut-kitara-basso-koskettimet-kokoonpano on koettu liian tavanomaiseksi. Valittu tie ei ole kuitenkaan onnistunut. Perinteinen rock-bändi olisi todennäköisesti puhaltanut kokonaisuuteen elämää ja tuonut kaipaamaani särmää. Perinteiselle rock-kokoonpanolle kirjoitettu sovitus on varmasti tylsä, mutta tavanomaisuudessan myös huomattavasti vaativampaa työtä. Tapa sovittaa levyn musiikki tuntuukin pikemminkin itseisarvolta kuin sävellyksiä ja esityksiä tukevalta valinnalta.

Tuotanto on jossain määrin kotikutoista. Levy näyttäisi olevan CD-R-formaattinsa perusteella tekijöidensä taskurahoilla tuotettu, joten tuotannolta ei tällaisessa tapauksessa ole oikeudenmukaista vaatia liikoja - viime kädessä on kuitenkin tärkeintä, että itse kukin saa musiikkiansa tavalla tai toisella julkaistua. Soundimaailma onkin jossain määrin demomainen. Tavaraa on tolkuttomasti ja jotta kaikki on saatu kuulumaan, on kaikki myös miksattu täysin pintaan. Soundimaailma on kuivakas, pölyinen ja digitaalinen. Lyömäsoittimien (vai onko siellä oikea rumpusetti) soundi on pahvilaatikkomainen. Taustakuorossa joku nuorista naisäänistä laulaa paikoin epävireisesti.

Progressiivinen rock on sisäisten tyyliensä ja vaikeasti määriteltävien alalajiensa vuoksi sekametelisoppa, johon mahtuu monenlaisia yrittäjiä - ja juuri tämä tekeekin "progesta" mielenkiintoisen tyylilajin. Pelkkä erikoisuuden tavoittelu, erikoiset sovitukset tai itseisarvoiksi nousevat ratkaisut eivät kuitenkaan kanna pitkälle. Pahthetique on toki kohtuullinen avaus, mutta parannettavaa on vielä runsaasti.
Faeaenae kommentoi 12.03.2008:
Pisteet: *****

^^ Heko-heko! Vanhat bändikaverit ne siinä kettuilee. :-)
CrimsonFish kommentoi 12.03.2008:
Pisteet: *----
Nyt kyllä arvasit väärin. En osaa soittaa mitään soitinta, enkä edes tunne kyseisen levyn tekijöitä. Olen vain musiikin kuluttaja.
Qsine kommentoi 12.03.2008:
Pisteet: ****-
Erittäin hyvä tuo yhdentähden kommentti siinä mielessä, että siinä selvitetään samalla, mitä levyltä ei kannata odottaa.

Hiukan lisävalaistusta tuohon rock-ilmiöön ja sen olemassaolon pakollisuuteen. Vielä vuonna 2008 joka paikkaan tungetaan rockia ja rokkia, rumpuja, bassoa ja sähkökitaraa, siitä huolimatta, että instrumentteja on tuhansia. Mielestäni tuo "erikoisuuden tavoittelu" ei tällä levyllä ole vallitsevaa, koska tiettyjä instrumentaatioita tuskin on valittu niiden erikoisuuden itsensä vuoksi. Haussa ovat erikoisuuden sijaan varmasti olleet erilaiset sointivärit.

Rock on jo ajat sitten omaksi karikatyyrikseen muuttunut, ohimennyt muoti-ilmiö.

Ja virehän taas on täysin suhteellinen käsite...
Artistihaku
Artisti